Nyhed
27. aug. 2024 | 16:59 - Opdateret 28. aug. 2024 | 09:31

Netflix og Amazon vil lave mere dansk fiktion

Foto | Simon Bang Kjeldgaard

Josephine Park og Dar Salim spiller hovedrollerne i den romantiske komedie Mango, som Mehdi Avaz instruerer for Netflix.

Mehdi Avaz laver sin tredje film på Netflix, der også er på vej med en dokumentar om Christopher. Prime Video brygger på en dansk fiktionsserie, mens Max stadig tøver.

Af Frederik Hoff

Til et arrangement på Copenhagen TV Festival i dag løftede de nordiske chefer for streamingtjenesterne Netflix, Max og Prime Video sløret for deres planer i Norden.

Det kulminerede i flere afsløringer af kommende titler.

Mehdi Avaz står allerede bag to Netflix-film – Toscana og A Beautyful Life – der har fået tærsk af anmelderne, men er populære blandt abonnenterne.

Nu er han klar med den tredje.

Dar Salim og Josephine Park spiller hovedrollerne i den romantiske komedie Mango, som handler om kærligheden, der ligesom den gule frugt kan være sød eller bitter, alt efter om timingen er på plads.

Sådan forklarede instruktøren på en video, der blev afspillet på festivalen.

Avaz’ hovedrolleindehaver i A Beautyful Life, popsangeren Christopher, er hovedperson i en Netflix-dokumentar. Den handler om paradokset i at udleve sine drømme, mens han savner sine små børn og sin kone, influenceren Cillemouse, som han må efterlade derhjemme.

Det er streamingtjenestens første danske dokumentar. Den instrueres af Nynne Duvå Hall og får meget passende titlen A Beautyful REAL Life.

Både dokumentaren og Mango får premiere på Netflix i 2025.

Det samme gør en kommende fiktionsserie af Adam August, Legenden, hvor Clara Dessau spiller en ny PET-agent, der går undercover i et kriminelt miljø. Seriens cast tæller blandt andre Afshin Firouzi, Marie Cordsen og Nicolas Bro.

Fordoblet antal
Tidligere i år skrev Ekkos blogger, medieanalytikeren Claus Bülow Christensen, at Danmark bliver kørt agterud af Sverige på Netflix.

Årsagen var en udmelding fra streamingtjenesten i foråret om deres kommende nordiske udgivelser, hvoraf kun tre var danske.

Nu er antallet af danske Netflix-udgivelser fra 2024 til 2026 altså fordoblet, selv om det stadig er langt fra de seksten svenske Netflix-titler, der er planlagt til samme periode.

”Vi kendte godt til Mango, A Beautyful REAL Life og Legenden, da vi kom med den udmelding, men ville gerne have dem helt på plads, før vi offentliggjorde dem,” sagde Jenny Stjernströmer Björk, som er vicepræsident for nordisk indhold hos Netflix, ved dagens arrangement.

Amazon på banen
Prime Video, som ejes af Amazon, har de seneste år meldt sig på det danske marked med underholdningsprogrammerne LOL: Den der ler sidst og Roasted.

Tjenesten fik sin fiktionsdebut tidligere i år med dramaserien Bullshit, som de overtog fra kriseramte Viaplay.

Under festivalen i dag meddelte Prime Videos chef for nordisk indhold, Karin Lindström, at streamingtjenesten nu pønser på at lave sine egne danske fiktionsserier – gerne to om året – og allerede har et projekt i gang.

Snake Killer er titlen på en politi-serie, som Prime Video er i de tidlige stadier af at udvikle sammen med Nordisk Film, der allerede har henvendt sig til Pilou Asbæk om en mulig hovedrolle.

Lindström opfordrer danske film- og tv-skabere til at kontakte Prime Video med idéer, og tjenesten er meget interesseret i de unge talenter.

I årene op til 2021 var der en regulær streamingguldalder i den danske filmbranche. Tjenesterne købte dansk indhold i lange baner, og mange unge instruktører og manuskriptforfattere kom hurtigere i arbejde.

Det stoppede brat, da der i 2022 udbrød en alvorlig krise i filmbranchen – blandt andet på grund af et produktionsstop fra Netflix, Viaplay og TV 2 i forbindelse med en strid om rettigheder.

Siden er Viaplay havnet i sin egen store krise, og flere tjenester har været bekymret for konsekvenserne af loven om Kulturbidraget, hvor tjenesterne skal betale en procentdel af deres danske indtægter tilbage til filmbranchen.

Udmeldingen fra Prime Video kan tyde på, at der nu bliver et nyt sted at søge hen for de sultne filmskabere.

Satser på nonfiktion
For et par år siden fusionerede Warner Bros. (som ejede HBO Max) med Discovery og tjenesten Discovery Plus). I maj kom deres fælles streamingtjeneste Max til Danmark.

Max var også at finde på dagens festival i form af den nordiske produktionschef Pil Gundelach Brandstrup.

Discovery+ har i et stykke tid produceret dansk nonfiktion-indhold, og det nye Max har fortsat strategien med den stort anlagte rockerdokumentar Brutalt broderskab.

Dog har Discovery aldrig budt ind på dansk fiktion, og HBO droppede investere i nordiske serier i 2022. Men at dømme efter Brandstrups udtalelser er det ved at ændre sig.

”Vi er nu klar til at gå ind i nordisk fiktion igen, men det kan lige så godt blive svensk som dansk,” siger hun, men får også nævnt, at Max er bekymret for Kulturbidraget.

Med andre ord er der åbnet en kattelem til dansk fiktion fra Max’ side.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko