Nyhed
28. juni 2018 | 14:54

”Netflix skal bidrage til dansk film”

Foto | Netflix
Mikkel Boe Følsgaard spiller sammen med Alba August hovedrollen i den danske Netflix-serie The Rain, hvor en gruppe unge mennesker kæmper for livet i en postapokalyptisk verden.

Producentforeningen undrer sig over, at den danske regeringen ikke bakker op om ny lov, der skal sikre europæisk indhold på de internationale streamingtjenester.

Af Nicki Bruun

Når man sidder hjemme i sofaen, får man typisk tilbudt amerikanske film og serier på de udenlandske streamingtjenester.

Den amerikanske gigant Netflix skabte ganske vist i år sin første dansk-producerede serie, The Rain, mens HBO Nordic er på vej med Erobreren af Per Fly og en serie af svenske Lukas Moodysson.

Men der skal gøres mere for at styrke det europæiske indhold på de internationale streamingtjenester. Det mener i hvert fald politikerne i EU.

Her har Ministerrådet godkendt et audiovisuelt mediedirektiv, der pålægger streamingtjenester at have mindst 30 procent europæisk indhold, skriver Mediawatch.

Beslutningen blev dog truffet uden opbakning fra Danmark, hvor kulturminister Mette Bock udtaler til mediet, at regeringen ”grundlæggende er imod, at EU skal diktere, hvad vi skal se på streamingtjenester som Netflix og HBO”.

Alles ansvar
Det har Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen, svært ved at forstå grunden til.

”Det er fint, at EU nu siger, at der skal være 30 procent nationalt indhold med fremtrædende placering på streamingtjenester. Og jeg undrer mig over regeringens negative holdning til at understøtte dansk kultur i et globaliseret og digitaliseret mediebillede,” siger Klaus Hansen og tilføjer:

”Lige 30 procent-kvoten er jo symbolpolitik. Men jeg synes, at det er vigtigt kulturpolitisk, at når man åbner eksempelvis Netflix, er der ikke kun amerikansk indhold, men også dansk.”

– Hvorfor er det Netflix’ ansvar at opretholde dansk film og tv?

”Det er vores alles ansvar. Men det er vigtigt, at tjenester som Netflix og HBO ikke bare er med på et free ride, men går med på mange års kulturpolitisk arbejde i Danmark.”

Imod kvoter
Streamingtjenesterne har været et punkt i medieudspillet fra de fleste organisationer i branchen. Det har især handlet om, hvordan man får spillere som Netflix til at investere noget af tjenestens overskud i den danske filmbranche.

Mette Bock sidder dagen igennem i møder på den sandsynligvis sidste dag for medieforhandlingerne inden sommerferien, og hun kan derfor ikke kommentere Producentforeningens kritik, oplyser Kulturministeriets presseafdeling.

Kulturministeren har dog tidligere givet udtryk for, at regeringen modsat et flertal i Folketinget ikke tror meget på dansk regulering af tjenesterne.

”Da man regulerede omkring de gamle, klassiske tv-stationer i begyndelsen af 90’erne, da var Danmark også imod, at man indførte kvoter. Så det er ikke nogen ny dansk position. Det er en dansk position, der bliver videreført ind i en ny medievirkelighed,” har Mette Bock udtalt ifølge Mediawatch.

Kulturbidrag
For Klaus Hansen er det vigtigste, at streamingtjenesterne, der tjener penge i Danmark, også er med til at understøtte produktionsmiljøet.

”Producentforeningens holdning er, at streamingtjenesterne skal bidrage økonomisk til produktion af dansk indhold,” siger Klaus Hansen.

”Det kan enten være i form af et kulturbidrag – altså et økonomisk bidrag til en fond – eller som en engagementsforpligtelse, hvor man forpligter sig til at investere et vist beløb i dansk indhold,” fortsætter direktøren for Producentforeningen og understreger, at det handler om klare linjer.

”Det er vigtigt at lave en aftale i kroner og ører, for streamingtjenesterne er kommet for at blive, men interessen for dansk indhold kan jo forsvinde. Derfor skal vi have dem til at lægge et vist beløb i en fond eller bruge et vist antal penge på dansk indhold.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko