The Neon Demon til Cannes
Efter et kvarters forsinkelse, der skyldtes en mindre demonstration, blev hovedprogrammet til årets Cannes-festival i dag endelig offentliggjort.
Og med danske briller er det fantastisk at høre, at Nicolas Winding Refn vender tilbage til hovedkonkurrencen med sin nye horrorfilm The Neon Demon. Spændingen blev ellers trukket længe, da The Neon Demon var den sidste film, som Thierry Fremaux nævnte af de tyve film, der skal kæmpe om at vinde Guldpalmen.
De resterende nitten kommer fra instruktører fra hele verden, hvoraf mange af dem er Cannes-darlings, hvis nye film ofte kommer til festivalen.
Gamle kendinge og nye kvinder
Mens Nicolas Winding Refns deltagelse i hovedkonkurrencen eftersigende var på vippen, var der vist aldrig tvivl om, at Jean-Pierre og Luc Dardennes nye film, La fille inconnue, ville komme i hovedkonkurrencen.
Af de tyve film er tre af dem instrueret af kvinder. Mest prominent er den engelske instruktør af Fish Tank, Andrea Arnold, tilbage med American Honey. I den knap så kendte ende kommer den franske skuespiller Nicole Garcia med Mal de pierres, mens tyske Maren Ade præsenterer Toni Erdmann.
Stjerner udenfor konkurrence
Alle titlerne i hovedkonkurrence lyder selvsagt interessante, men særligt spændende bliver det at se hollandske Paul Verhoeven, hvis Elle har Isabelle Huppert i hovedrollen. Han er nok bedst kendt for sine erotiske Hollywood-film Showgirls og Basic Instinct, der faktisk var i hovedkonkurrencen i 1992, men vender nu tilbage med en fransksproget kunstfilm.
Fra USA kommer Jeff Nichols, der for nyligt viste Midnight Special på festivalen i Berlin, med endnu en film, Loving.
Også Jim Jarmusch har haft travlt. Mens hans Paterson er i hovedkonkurrencen, viser han også dokumentaren Gimme Danger om rockmusikeren Iggy Pop i en midnatsvisning. Endelig runder Sean Penn de amerikanske bidrag i hovedkonkurrencen af med The Last Face, der har Charlize Theron og Javier Bardem i hovedrollerne.
Ellers bliver de amerikanske film vist uden for konkurrencen.
Det er tilfældet med Steven Spielbergs Roald Dahl-filmatisering The BFG og Jodie Fosters Money Monster med Julia Roberts og George Clooney i hovedrollerne. Også manden bag Kiss Kiss Bang Bang, Shane Black, tager stjerner med til Croisetten. Hans periodekrimi The Nice Guys har Ryan Gosling og Russell Crowe i hovedrollerne.
Ingen hjemmebanefordel
De franske film er ikke lige så mange som sidste år, men kunne umiddelbart ligne at have større kvalitet.
Bruno Dumont, der har været i hovedkonkurrencen og vundet juryens pris i Cannes to gange før, vender tilbage med periodekomedien Ma Loute. Den anden bemærkelsesværdige franskmand er Olivier Assayas, der endnu engang har amerikanske Kristen Stewart i hovedrollen i sin Personal Shopper, som foregår i den parisiske modeunderverden.
Til gengæld snakkes der fransk i den canadiske Mommy-instruktør Xavier Dolans Juste la fin du monde, der også er i hovedkonkurrencen. Sidste år var italienske film i høj kurs, mens der i år ikke er en eneste blandt de tyve udvalgte.
Spanien er dog repræsenteret med Cannes-veteranen Pedro Almodóvars Julieta, mens sydkoreanske Park Chan-Wook og filippinske Brillante Mendoza ligeledes er inviteret tilbage på festivalen, hvor de tidligere har fejret triumfer.
Halvdansker i hovedrollen
Mens Nicolas Winding Refn giver festivalen dansk islæt, skal man spejde langt efter anden nordisk deltagelse.
Hverken svenske Johannes Nyholm eller islandske Gudmundur Gudmundsson, hvis debutspillefilm Heartstone er dansk produceret, fik sneget sig med i sidekonkurrencen Un Certain Regard, som det ellers var blevet spået.
Til gengæld er halvdanske Viggo Mortensen med i netop Un Certain Regard, hvor han indtager hovedrollen som krævende familiefar i den amerikanske Captain Fantastic.
Ellers er det småt med kendte navne i sidekonkurrencen, der ligesom hovedkonkurrencen byder på film fra hele verden. Men så er der jo også så meget desto mere at blive positivt overrasket over, når den 69. Cannes-festival løber af stablen fra 11.-22. maj.
Hovedkonkurrencen
Toni Erdman, Maren Ade
Julieta, Pedro Almodovar
Personal Shopper, Olivier Assayas
American Honey, Andrea Arnold
The Unknown Girl, Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne
It's Only the End of the World, Xavier Dolan
Slack Bay, Bruno Dumont
Paterson, Jim Jarmusch
Rester Vertical, Alain Guiraudie
Aquarius, Kleber Mendonca Filho
From the Land of the Moon, Nicole Garcia
I, Daniel Blake, Ken Loach
Ma'Rosa, Mendoza
Bacalaureat, Cristian Mungiu
Loving, Jeff Nichols
Agassi, Park Chan-Wook
The Last Face, Sean Penn
Sieranevada, Cristi Puiu
Elle, Paul Verhoeven
The Neon Demon, Nicolas Winding Refn
Un Certain Regard
Varoonegi, Behnam Behzadi
Apprentice, Boo Junking
Voir du Pays, Delphine Coulin og Muriel Coulin
La Danseuse, Stephanie di Giusto
Clash, Mohamed Diab
La Tortue Rouge, Michael Dubok de Wit
Fuchi Bi Tatsu, Fukada Koji
Omar Shakhsiya, Maha Haj
Me’Ever Laharim Vehagvaot, Eran Kolirin
After The Storm, Kore-Eda Hirokazu
Hymyileva Mies, Juho Kuosmanen
La Large Noche de Francisco Sanctis, Francisco Marquez og Andrea Testa
Caini, Bogdan Mirica
Pericle Il Nero, Stefano Mordini
Captain Fantastic, Matt Ross
The Transfiguration, Michael O'Shea
Uchenik, Kirill Serebrennikov
Uden for konkurrence
The BFG, Steven Spielberg
Goksung, Na Hong-Jin
Money Monster, Jodie Foster
The Nice Guys, Shane Black
Særvisninger
L'ultima Spiaggia, Thanos Anastopoulous and Davide del Degan
A Chad Tragedy, Mahamat-Saleh Haroun
The Death of Louis XIV, Albert Serra
Le Cancre, Paul Vecchiali
Midnatsvisninger
Gimme Danger, Jim Jarmusch
The Train to Busan, Yeon Sang-Ho
Kommentarer