Nolan skyder med skarpt på Netflix
I dag har Christopher Nolans overlevelsesdrama Dunkirk premiere og kan ses i danske biografer i hele fire formater.
Instruktøren har optaget sin film til at blive vist både i en 70mm og IMAX-version, og står det til Nolan, skal Dunkirk nok ses på det store lærred og ikke gemmes til hjemmebiografen.
I et interview med Indiewire giver han nemlig streamingtjenesten Netflix en bredside for ikke at støtte film i biografen.
”Netflix har en mærkelig aversion mod at støtte film i biografen,” siger Christopher Nolan til branchemediet og fortsætter:
”De har den her tankeløse politik, hvor alt skal lanceres simultant, hvilket åbenlyst er en uholdbar model for biografvisning. Så de er ikke engang med i kampen, og jeg tror, at de misser en stor mulighed.”
Meningsløs investering
Kampen mellem biografer og streamingtjenester har især raset, efter at Netflix havde to film – Bong Joon-hos Okja og Noah Baumbachs The Meyerowitz Stories – i hovedkonkurrencen på årets Cannes-festival.
Efterfølgende har festivalen lavet regler for, at en film kun kan være i hovedkonkurrencen, hvis den får en regulær biografvisning.
Mens de to instruktører kun har talt godt om Netflix og den frihed, de har fået hos streamingtjenesten, ser Christopher Nolan noget anderledes på det.
”Den investering, som Netflix lægger i interessante filmskabere og projekter, ville være mere beundringsværdig, hvis det ikke blev brugt som en mærkelig slags løftestang til at lukke biografer,” fortæller Christopher Nolan i interviewet med Indiewire.
”Det er så meningsløst. Jeg forstår det virkelig ikke.”
Hver sin skyttegrav
Det er langt fra første gang, at Christopher Nolan har givet sin mening til kende, at film skal ses i biografen. Og adspurgt om, hvorvidt han ville lave en film for Netflix, er svaret klart:
”Nej, hvorfor skulle jeg det? Hvis man laver en spillefilm er pointen at vise den i biografen.”
Christopher Nolan fremhæver i stedet Netflix-konkurrenten Amazon, som giver deres film en biografpremiere, inden de kommer på streamingtjenesten.
”Man kan se, at Amazon er glade for ikke at begå den samme fejl. Biograferne har et 90 dages vindue (hvor de kan vise filmen eksklusivt, red.) og det er en overordentlig brugbar model, som er fantastisk,” siger Nolan.
”Hvis Netflix har lavet en god film, burde de vise den i biografen. Hvorfor ikke? Så kan man streame den 90 dage senere.”
Dermed lægger Nolan sig i samme grøft som Ekko-blogger og formand for Danske Biografer, Kim Pedersen, der tidligere har tordnet mod Netflix og kaldt streamingtjenesten en boble, som kan nå at ødelægge filmbranchen, inden boblen brister.
I den modsatte skyttegrav står en anden Ekko-blogger, Claus Bülow Christensen, der taler de digitale streamingtjenesters glæder og muligheder. Han mener tværtimod, at biografer har fået for meget magt.
Kommentarer