Nordkorea raser over Brügger-dokumentar
Mads Brüggers eksplosivt spændende Muldvarpen – Undercover i Nordkorea har trukket store overskrifter siden premieren på DR i søndags.
De danske anmeldere har været særdeles glade for spiondokumentaren, hvor førtidspensionisten Ulrich Larsen gennem ti år infiltrerer det nordkoreanske styre. ”Forrygende fascinerende,” skrev Bo Tao Michaëlis i Ekko og kvitterede med fem stjerner.
Men i Nordkorea er man knap så begejstret for filmen. Faktisk er den ifølge landets ambassade i Stockholm det pure opspind.
”Fra start til slut er filmen fabrikeret til at sætte Nordkorea i et dårligt lys,” skriver en rådgiver Nordkoreas ambassadør i Norden, Ri Won Guk, i et brev til Ekstra Bladet.
Ri Won Guk medvirker selv i Muldvarpen – Undercover i Nordkorea, hvor man ser, at han er involveret i den våbenhandel, som Ulrich Larsen er blevet indblandet i.
Men ifølge den nordkoreanske ambassade er optagelserne manipuleret, så det kommer til at se ud, som om ambassadøren giver Ulrich Larsen dokumenter om våbenhandlen.
”Dokumentarfilmen er i strid med sandheden, og det er vrøvl at beskrive, at rådgiveren for vores ambassade var involveret i en såkaldt våbenhandel,” fortsætter brevet.
”Vi er meget oprørte over denne manøvre, der skal få det til at se ud, som om vores ambassade er forbundet til ulovlig aktivitet. Vi vil have det udredt retfærdigt og grundigt.”
International bølgegang
Det nordkoreanske styre mener, at der er en meget simpel måde at komme til bunds i sagen: De vil have Ulrich Larsen og Mads Brügger til at offentliggøre alt videomaterialet uredigeret.
Filmskaberne har endnu ikke forholdt sig til Nordkoreas anmodning.
Muldvarpen – Undercover i Nordkorea har skabt international bølgegang i den politiske arena.
Ulrich Larsen er blevet indkaldt til møde i FN’s ekspertpanel, og Danmark og Sverige har sammen meldt ud, at landene vil gøre filmen til samtaleemne i FN’s sanktionskomité.
Mads Brügger, der blev persona non grata i Nordkorea efter dokumentaren Det røde kapel fra 2009, ryster ikke på hånden i forhold til filmens afsløringer.
”Vi har en enorm mængde materiale. Jeg vil gerne mødes med FN’s ekspertpanel om Nordkorea for at starte en dialog om, hvad de kunne være interesserede i,” siger filmskaberen til nyhedsmediet Reuters.
”Hvis filmen på nogen måde kan hjælpe med at bremse Nordkoreas ihærdighed i forhold til at bryde sanktioner og sprede deres våben ud over hele verden, vil jeg være meget glad.”
Kommentarer