Nyhed
17. juli 2009 | 14:08

Ny international producer-uddannelse

"Det er nødvendigt med inspiration udefra," mener lederen af ny uddannelse på Den Danske Filmskole.
Af Line Bitsch Herdel

Det danske filmmarked er et lille marked, og hvis det skal kunne vokse sig større, er det afhængigt af udenlandsk finansiering og co-produktion.

Den Danske Filmskole har derfor taget initiativ til en ny, international efteruddannelse af producere.

Den nye uddannelse hedder Copenhagen Film Mentor og er en etårig efteruddannelse, som involverer netværksskabelse, kursusaktiviteter og udvikling af et internationalt filmprojekt.

"Jeg ser uddannelsen som en logisk og vigtig forlængelse af uddannelsen på Den Danske Filmskole," siger Ole John, der i femten år var underviser på producerlinjen på Den Danske Filmskole og er medtilrettelægger af den ny Copenhagen Film Mentor-uddannelse.

Måske for veletableret

Formålet er at skabe nye kompetencer, som kan give danske filmproducenter og filmmedarbejdere øgede muligheder og større profilering på det internationale marked.

"Dansk film er veletableret på det nationale hjemmemarked, måske for veletableret, og er efter min opfattelse nødt til at hente inspiration og nye udfordringer udefra," siger Ole John.

Uddannelsen er rettet mod danske producere, som har produceret mindst én dansk spillefilm og har erfaring med co-produktion. Det første hold på syv elever har netop påbegyndt uddannelsen.

I det kommende år vil deltagerne følge fire kurser, som vil foregå i København og London, ligesom der vil blive afviklet en række aktiviteter, som udvider producerens netværk under European Film Market i Berlin og Cannes Film Market.

Internationale mentorer

Kurserne, som skal give deltagerne kompetencer inden for filmjura, strategisk forståelse og ledelse i internationale sammenhænge, leveres af uddannelsesinstitutioner som Den Danske Filmskole, Copenhagen Business School og Cass University’s Film Business Academy i London.

Hver deltager får en erfaren, international producer tilknyttet som mentor. Britiske Lynda Miles (The Commitments) og franske Bertrand Faivre (Julia) er to af de producere, der er tilknyttet uddannelsen.

Mentoren skal følge deltageren gennem året og hjælpe med at finde de rigtige finansieringsformer og markedsstrategier for det konkrete projekt, åbne dørene for sit internationale netværk og yde personlig rådgivning til deltageren.

Nødvendig erfaring

"Der er ingen tegn på, at den eksisterende produceruddannelse på Filmskolen ikke er god nok," mener Ole John.

"Men for at kunne orientere sig og arbejde på et internationalt kommercielt marked er man som producer nødt til først at have en del praktisk erfaring fra nationale spillefilmproduktioner. Den erfaring kan man ikke få på Filmskolen eller hos Super16," siger Ole John.

Den Danske Filmskole har foretaget en undersøgelse blandt danske producere, som har givet positiv respons på uddannelsen. Den er støttet af Region Hovedstaden, Den Europæiske Socialfond, Det Danske Filminstitut, Nordisk Film Fonden og Producentforeningen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko