Nye beviser i mystisk EU-dødsfald
I 2009 optrevlede Mads Brügger og Mikael Bertelsen den mystiske sag om EU-embedsmanden Antonio Quatraros død i DR2-serien Quatraro Mysteriet.
Eller rettere – de begyndte på det, for serien var research for åben skærm. Quatraro havde haft ansvaret for milliardstøtten til den europæiske tobakssektor og rygtedes at have forbindelser til mafiaen. Få dage efter sin død i 1993 skulle han have været stillet for en komité, hvor han skulle udspørges om, hvem han samarbejdede med.
Brügger og Bertelsen mere end antydede, at sagen var mere kompliceret, end hvad politiundersøgelsen, der hurtigt kategoriserede dødsfaldet som selvmord, vidnede om. Men tv-serien nåede ikke frem til definitive svar på de afgørende spørgsmål:
Hvilken rolle spillede de store tobaksselskaber, som Quatraro sikrede støtte? Hvorfor blev sagen aldrig undersøgt til bunds, da den fandt sted? Og først og fremmest: Var det mord?
Panden mod muren
Siden har filmholdet bag serien fortsat researchen. Og lige nu arbejder de på at færdiggøre en dokumentarfilm, der følger sagen til dørs, fortæller filmens instruktør Jeppe Rønde.
”Vi ved, at beviserne er der. Nogle ting har vi allerede filmet, og andet håber vi på at få i kassen inden længe,” siger han uden dog at ville afsløre, hvad beviserne består i.
”Vi har løbet panden mod muren hos chefanklagerens kontor i Rom, som bliver kaldt Tågernes Kaj og ikke uden grund. Mange ting fortaber sig der. Men via nogle italienske journalister er vi nu i stedet ved at få hul igennem i Syditalien, hvor Quatraro kom fra,” fortsætter han.
Muligt mord
Dokumentarfilmen vil derfor også være langt mere plotstyret end tv-serien, som havde et centralt metaplan om Brügger og Bertelsens rollespil som undersøgende journalister.
”I dokumentarfilmen finder vi ud af, at der er mere på spil end en ulykke. Det handler om muligt mord, i hvert fald assisteret selvmord, og når man finder ud af sådan noget, er det klart, at det vil være i fokus,” siger Jeppe Rønde, der mener, at historien er blevet mere relevant i dag, end da den blev sendt i 2009.
”Der er jo rigtigt meget palaver om EU for tiden, og sagen giver et andet indblik i det store apparat og ikke mindst i Landbrugskommissionen, som bruger halvdelen af EU’s penge.”
”Journalisterne i Bruxelles bliver bedt om ikke at skrive ’EU’ i deres overskrifter, for så er der ingen, der gider læse om det. Det i sig selv understreger, at det er et vigtigt område at sætte fokus på. Og så var Quatraro-sagen jo også alle svindelsagernes moder i EU-systemet, ligesom den er et billede på noget større. Vores film kommer ikke kun til at handle om denne ene sag,” siger han.
Rekonstruktion fra kz-lejr
Filmen vil indeholde materiale, der ikke blev brugt i tv-serien, fordi det stred mod DR’s etiske retningslinjer – for eksempel optagelser med skjult kamera. Desuden vil filmholdet lave rekonstruktioner af de sidste 24 timer i Antonio Quatraros liv, fortæller filmens producer, Peter Engel.
”Vi skal også lave rekonstruktioner fra en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig, hvor hele ideen om et samlet Europa opstod blandt italienske fanger,” siger han.
Quatraro Mysteriet produceres af Zentropa og har fået produktionsstøtte af Det Danske Filminstitut. Hvornår filmen bliver klar, ligger endnu ikke fast, men producer Peter Engel sigter efter premiere enten på Sundance-festivalen i januar 2013 eller på Berlinalen en måned senere.
”På den netop overståede Sundance-festival pitchede jeg historien for dem, og de sagde samstemmigt, at den ville passe fint til deres festival,” siger han.
Mads Brügger, der ud over at medvirke foran kameraet også har skrevet manuskriptet sammen med Jeppe Rønde, har et godt navn på Sundance, hvor han i år var udtaget til dokumentarkonkurrencen med Ambassadøren. I 2010 vandt han juryens pris på festivalen for Det røde kapel, som også byggede på en tv-serie på DR2.
Kommentarer