Nyhed
19. mar. 2013 | 14:32

Nye talenter og store mestre på Cph Pix

Foto | Edward Lachman/Wolfgang Thaler
Som den første festival viser Cph Pix alle tre film i Ulrich Seidls Paradis-trilogi, der hudfletter tro, håb og kærlighed i den europæiske middelklasse.

Østrigske Ulrich Seidl præsenterer sin Paradis-trilogi på årets Cph Pix, der byder på 130 film fra hele verden. Få en guide til programmet her.

Af Daniel Pilgaard

I det nye nummer af Ekko fortæller den østrigske instruktør Ulrich Seidl om tilblivelsen af sin roste og kontroversielle Paradis-trilogi om tro, håb og kærlighed.

De tre film får alle dansk biografpremiere i løbet af sommeren. Men allerede i næste måned er der mulighed for at opleve filmene under Cph Pix, der folder sig ud for femte gang fra 11. til 24. april.

Festivalen kan som den første i verden vise alle østrigerens tre film, fordelt på to dage. Og som et ekstra scoop vil Ulrich Seidl selv være til stede både før og efter visningerne på filmene, hvor han vil svare på spørgsmål fra publikum.

Cph Pix har i år 25 forskellige filmserier, der løber op i over 130 film fra hele verden – et overflødighedshorn med film for enhver smag, der næppe vil skuffe landets filmelskere.

Dansk Hushpuppy
Ti debuterende instruktører er i spil til årets hovedpris, hvor der for første gang er to danske film med i konkurrencen.

Den ene er Michaels Noers gangsterdrama Nordvest, som også er festivalens åbningsfilm, og som Ekkos anmelder i det nye nummer kalder ”sin generations Pusher” og kvitterer med fem stjerner.

Den anden er Daniel Borgmans dansk-new zealandske The Weight of Elephants, hvor vi møder elleveårige Adrian, der lever i en deprimerende flække med sin mormor og fordrukne onkel. Daniel Borgman, der er uddannet på Super16, har lavet en modig og stærk debut, der fortalt i børnehøjde er en slags pendant til succesen Hushpuppy.

Af de otte øvrige film i hovedkonkurrencen bør man ikke snyde sig selv for Emir Baigazins kasakhstanske Harmony Lessons om den trettenårige enspænder Aslan, der lever med tæv og ydmygelser fra skolens bølle Bolat, indtil hans mørke sind giver filmen en foruroligende drejning.

Tre instruktører, tre film
Serien 3x3 fremhæver tre instruktører, der er værd at holde øje med lige nu. De udvalgte er to yngre, lovende instruktører, nemlig argentinske Matías Piñeiro (The Robbed Man, They All Lie) og engelske Ben Wheatley (Kill List, Sightseers).

Den tredje er hollandske George Sluizer, hvilket er lettere besynderligt, idet det vil være stærkt overraskende, hvis den 80-årige, svækkede instruktør kommer til at lave flere film.

Til gengæld bliver det en unik oplevelse, når Sluizer selv besøger festivalen og præsenterer sin foruroligende kultfilm Spoorloos fra 1988.

Sluizer er også til stede ved visningen af hans nye film Dark Blood, der har haft en opsigtsvækkende tilblivelse, og hvor River Phoenix er aktuel nitten år efter sin død. Filmen er ikke ubetinget vellykket, men da Dark Blood indtil videre hverken ser ud til at komme i dvd- eller biografdistribution, er det om at gribe chancen.

Folkets favoritter
I serien Politikens Publikumspris lover festivalen ti store oplevelser fra hele verden, og publikums favorit får støtte til dansk biografdistribution.

Belgiske Felix Van Groeningens The Broken Circle Breakdown vandt netop publikumsprisen på sidste måneds Berlinale. Allerede i sin forrige film, The Misfortunates, viste Groeningen talent for det tragikomiske, og det gælder også den nye film, hvor parret Elise og Didier lever livet på fuld skrue med tatoveringer og bluegrass-musik, indtil deres seksårige datter rammes af kræft.

Et andet højdepunkt i serien er Xavier Dolans tredje film, Laurence Anyways, hvor et kærestepar står over for den ultimative udfordring, da manden beslutter sig for at leve som en kvinde. Den blot 23-årige canadiske instruktør blev i Ekko #58 udnævnt som en filmkunstner, man bør holde særligt øje med, og Michael Bo beskrev ham som ”et kærlighedbarn af Pedro Almodóvar og Francois Ozon med øje for kitsch og kønsleg og et urovækkende sikkert håndelag.”

Serien byder også på festivalfavoritter som Carlos Reygadas’ Post Tenebras Lux, japanske Sion Sonos The Land of Hope og Pablo Larrains Oscar-nominerede No med Gael García Bernal.

Frontløbere
Serien Front Runners stiller skarpt på visionære og modige talenter. Modet skinner blandt andet igennem i canadiske Denis Côtés Vic + Flo Saw a Bear, hvor et lesbisk par slår sig ned i en hytte i en skov, men opsøges af deres brutale fortid.

Filmen delte vandene på festivalen i Berlin, hvor nogle kaldte den for et makværk, mens andre hyldede den som et mesterværk.

Også Harmony Korines meget omtalte, kulørte ungdomsportræt Spring Breakers, den amerikanske indie-mester Matt Porterfields I Used to Be Darker og Peter Stricklands Berberian Sound Studio om en horror-lydmand, hvis verden bryder sammen, kan ses i serien.

Iransk ytringsfrihed
De iranske filmskabere lever med farefyldte risici, hvis de forholder sig kritisk til styret. Det sætter serien Iran bag facaden fokus på. Trods husarrest og forbud mod at lave film lykkes det dog stadig for en af de mest omtalte iranske instruktører, Jafar Panahi, at instruere film.

Panahis Pardé (Closed Curtain) starter som en paranoia-thriller og ender som en samfundskritisk metafilm. Det er en solid kunstfilm, der blev belønnet med Sølvbjørnen for bedste manuskript, som medinstruktøren Kamboziya Partovi modtog på Berlinalen. Siden har de iranske myndigheder inddraget Partovis pas, så han fremover ikke kan forlade landet.

I forbindelse med visningen er der debat om ytringsfrihed med blandt andre Jyllands-Postens udlandsredaktør Flemming Rose og instruktør Annette K. Olesen.

Mestrene og deres afkom
Man kan også se nye film af store mestre som Terrence Malick, Abbas Kiarostami, Hong Sang-soo, Takeshi Kitano, Raoul Ruiz og den 104-årige portugiser Manoel de Oliveria. Det sker i serien Maestro, der også viser Jan Troells film Dom över död man med Jesper Christensen.

Festivalen giver også plads til den yngre generation og byder på film af mestrenes afkom i serien Det bliver i familien, hvor børn af legender som John Cassavetes, David Lynch, Louis Malle, Francis Ford Coppola og David Cronenberg viser, om de kan leve op til deres berømte ophav.

I den nordiske serie kan man blandt andet se den svenske Call Girl, der vakte debat, da en Olof Palme-lignende karakter dyrker sex med en mindreårig prostitueret.

Skulle man blive mæt af udfordrende spillefilm, byder Cph Pix også på koncerter i kirker og biografer, flere debatarrangementer og blodig midnatshorror.

Se hele programmet her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko