Nymphomaniacs anden del forbudt i Rumænien
Rumænerne må ikke se Lars von Triers Nymphomaniac. Men det er ikke Triers egen version, som er blevet bandlyst af myndighederne.
Det skrev Ritzau ellers i går i en artikel, som DR, Politiken og Berlingske har viderebragt.
Forbuddet gælder den såkaldte vol. 2 – altså anden del af den film, som danskerne i øjeblikket kan se i biograferne. Triers version, som er halvanden time længere, får først verdenspremiere på Berlinalen i starten af februar.
Unikt tilfælde af censur
”Ja, forvirringen er total,” siger Zentropa-producer Louise Vesth til Ekko.
”Men jeg kan bekræfte, at det er den sidste del af filmen, som er blevet forbudt. Rumænerne har set første del, men nu må de så rejse til udlandet for at se, hvordan den ender,” siger hun.
Det er censurrådet National Center for Cinematography i Rumænien, der har forbudt anden del. Årsagen til bandlysningen er ikke blevet oplyst, men man kan gisne om, at spanking-scener og pædofili kan have provokeret censurmyndighederne.
Den rumænske distributør fik leveret den dårlige nyhed over telefonen, men den officielle besked forventes at blive udstedt i dag, skriver nyhedsitet Romania-insider.com.
Distributionsselskabet Independenţa Film siger ifølge AP, at de har i sinde at appellere afgørelsen. De kalder det ”et tilfælde af censur, som er helt unikt i Europa”.
Formanden for det rumænske senats kulturkomite, Georgica Severin, undrer sig også, da filmens første del allerede udkom i Rumænien 17. januar. Anden del var sat til at få premiere 7. februar.
Rumænsk bølge med få biografer
Rumænien er et biografmæssigt fattigt land. På trods af en befolkning på omkring 22 millioner har landet blot 68 biografer.
I Danmark har vi 167, og et land som Frankrig, der befolkningsmæssigt er tre gange så stort, har tredive gange så mange biografer.
Til gengæld har de rumænsk film i de senere år oplevet en bølge af film, som har vundet priser og er blevet vist over hele verden. Cristian Mungiu vandt Guldpalmen i Cannes i 2007 med 4 måneder, 3 uger og 2 dage, og Calin Peter Netzer vandt i 2013 Guldbjørnen på Berlinalen for Mor og søn.
Det er instruktører, der går i clinch med den kommunistiske historie og landets aktuelle situation. Men som Mungiu udtalte i Ekko #38, er det store paradoks, at instruktørerne ofte har svært ved at få filmene vist i Rumænien.
”Min debutfilm var det største europæiske box-office-hit i Rumænien, men den blev alligevel kun set af 22.000 mennesker ud af en befolkning på 22 millioner,” udtaler Mungiu, der har en drøm om at bringe rumænerne tilbage til biograferne.
Nu må han og de øvrige rumænere altså også undvære slutningen på Nymphomaniac.
Kommentarer