Nyhed
03. nov. 2009 | 08:24

Nyt nummer på gaden 4. november

Eksklusivt interview med Susanne Bier og tema om den danske ungdomsfilm – dengang i 70’erne og i dag.

Af Claus Christensen

Efter en afstikker til Hollywood er Susanne Bier hjemme igen for at lave en dansk film, Hævnen. Det handler endnu engang om familien og de livsvigtige, nære relationer, som vi ikke kan frasige os.

”Jeg vil hellere være ufri end ensom,” siger instruktøren i en samtale om betændte svigermødre, hårde veninder og Hugh Grant.
 
Stramme cowboybukser og opkast på Fuglebakken Station. Da en ny generation greb kameraet i 70’erne, udløste det en spontan forelskelse mellem virkelighed og film – og en guldalder for dansk ungdomsfilm.

Men i dag forvaltes genren enten som folkekomedie eller pligtskyldig problemdebat, skriver filmeksperten Peter Schepelern i nummerets tema, Er ungdomsfilmen død? Han foreslår, at talenterne og pengene bruges bedre.

Før og Efter
Den spillefilmdebuterende Kaspar Munk har haft sit hyr med konsulenter og marketingfolk fyldt med friske ungdomsidéer. Men han vil gerne indfange de unge – med hjerte og ambition.

”Der bliver ikke lavet nok film til de 80 procent, som hverken er den udstødte pige eller den superseje tøs,” siger han tre måneder før premieren på Før og Efter.

I temaet bringer vi også det sidste, bevægende interview med 80’er-ungdomsfilmstjernen Stine Bierlich, der døde for to år siden. Blot 40 år gammel.

”Jeg har skammet mig utrolig meget i mange år. Det er en af grundene til, at jeg har gemt mig og ikke set så mange mennesker. Jeg har skammet mig over, at jeg ikke kunne levere længere,” siger hun.

Japansk for begyndere
Hayao Miyazaki er aktuel med et nyt mesterværk, Ponyo på klippen ved havet. Hans tegnefilm vækker begejstring over hele verden, men hvad det vestlige publikum ikke ser, er den japanske mytologi, som filmene er spækket med.

Vi giver en indføring i shinto, kami og shimenawa i Miyazakis værk.

I det nye nummer fortæller skuespilleren Birte Tove historien om dengang, hun pludselig befandt sig i en tortur-erotisk kvindefængselsfilm i Hong Kong. Du kan også møde skuespillerne Noomi Rapace og Allan Hyde, instruktørerne Spike Jonze og Michael Moore, det kuriøse selskab The Asylum og mange flere.

Lee Marshall, kritiker ved Screen International, har set Regner Grastens amerikanske remake af Kærlighed ved første hik. Han spørger undrende, om sekstenårige danskere virkelig er så naive og ukritiske.

Dvd-gaven
Nummerets dvd-gave har titlen De fremmede.

Vi har samlet ni film om mennesker på grænsen, blandt andre Oscar-vinderen Der er en yndig mand, Muhammed-krise-allegorien Grisen, dokumentaren Den perfekte muslim og Reza Parsas brag af en afgangsfilm fra Filmskolen, Grænsen, der aldrig tidligere har været udgivet. Se filmene med din indvandrernabo eller din onkel fra Dansk Folkeparti, vis filmene i skolen, brug dem!

Bladet koster 75,- og forhandles fra den 4. november i 230 kiosker, biografer og boghandlere over hele landet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko