Top 10
10. feb. 2015 | 12:30

Top 10: Ondskabsfulde lærere

Foto | Daniel C. McFadden
J.K. Simmons har allerede vundet en britisk Bafta og en amerikansk Golden Globe for bedste mandlige birolle som den gennemført ubehagelige orkesterleder i Whiplash. Og han er den absolutte Oscar-favorit i samme kategori.

I rollen som tyrannisk Big Band-leder skræmmer J.K. Simmons livet af både musikstuderende og publikum i Whiplash. Vi har sammensat filmhistoriens ondeste lærerstab.

Af Anne Hjelm Sørensen

”Du er en værdiløs, venneløs, bøsse-læbet lille lort, hvis mor gik fra far, da hun fandt ud af, at han ikke var Eugene O’Neill, og som nu sidder og græder og savler ud over mit trommesæt som en fucking niårig pige,” råber Terence Fletcher (J.K. Simmons), så blodårerne på halsen er tæt på at eksplodere.

Over for ham sidder den panisk svedende jazz-trommeslager Andrew Neimann (Miles Teller), der for første gang oplever sin lærers berygtede temperament.

J.K. Simmons spiller sit livs rolle i Damien Chazelles Whiplash, der har premiere 10. februar og fremstiller et renommeret musikkonservatoriums jazzband som en psykisk og fysisk opslidende træningslejr.

Terence Fletcher anvender pædagogisk tvivlsomme metoder, der synes formet ud fra devisen om, at talent bør prygles frem – om det så bogstaveligt talt koster blod, sved og tårer. Figuren lægger sig i kølvandet på en lang række tyranniske lærerskikkelser på film. Vi har samlet de ti mest frygtindgydende.


10. Immanuel Rath i Den blå engel

En af stumfilmepokens store stjerner, tyske Emil Jannings, åbner i den grad munden i Josef von Sternbergs tonefilm Den blå engel fra 1930. Som det regelrette gymnasielærer Immanuel Rath lader han sine elever få kærligheden af føle, da han tager dem i at cirkulere frække fotos af kabaretsangerinden Lola Lola (Marlene Dietrich i sin gennembrudsrolle).

Men i modsætning til de andre magtliderlige mentorer på listen er Rath både undertrykker og offer. Han går under øgenavnet Unrat (snavs), hvilket bliver en ganske passende overskrift for hans inderste tankestrøm, da han selv møder den manipulerende Lola Lola og udvikler et masochistisk forhold til hende. Man ligger, som man har redt, hr. Unrat!

 

9. Ulla Harms i Vikaren

Optøjer og larm stopper brat i 6.b’s klasselokale, da samtlige elevers mobiltelefoner begynder at ringe, uden at der er nogen i den anden ende. Kameraet stiller skarpt på en langfingret hånd, der taktfast hamrer spidsen af en blyant mod katederets overflade, indtil stilheden indtræder.

Ole Bornedals Vikaren fra 2007 er noget så sjældent som en dansk science fiction-film for børn, der har en del tilfælles med Robert Rodriguez’ The Faculty fra 1998. Filmen fortæller historien om en dansk skoleklasse, der kommer i kløerne på en ondskabsfuld vikar fra det ydre rum.

Man havde næppe kunnet finde en bedre kandidat end Paprika Steen til rollen som den utroligt skræmmende og bogstavelig talt umenneskelige Ulla Harms.

 

8. Thomas Leroy i Black Swan

Man kan bestemt diskutere, hvem der er mest uhyggelig i Darren Aronofskys Black Swan: den skizofrene balletdanserinde Nina (Natalie Portman) eller hendes strikse danselærer Thomas Leroy (Vincent Cassel).

Leroy presser den perfektionistiske Nina til hendes fysisk og psykisk yderste i håb om at fremtvinge mørke sider, der vil gøre hende i stand til at spille den sorte svane i balletkompagniets opsætning af Tjajkovskijs Svanesøen.

Hans pædagogiske metoder inkluderer bevidst rivalisering, flirt, onani-træning og motivation via frygt.

 

7. Pinks lærere i The Wall

”When we grew up and went to school there were certain teachers who would hurt the children any way they could,” synger Pink Floyds Roger Waters til billederne af bebrillede, gråhårede lærere, der iler mod klasseværelserne, hvor børn med krumme rygge venter på ydmygelse og straf.

The Wall er en film af Alan Parker baseret på Pink Floyds album af samme navn fra 1979. Historien om den fallerede rockstjerne Pink havde premiere på filmfestivalen i Cannes i 1982 og har sidenhen opnået kultstatus blandt bandets fans.

Til tonerne af Another Brick in the Wall vises uhyggelige, surrealistiske scener fra Pinks barndom i et britisk, konservativt skolesystem, hvor eleverne ydmyges, undertrykkes og slutteligt køres gennem en kødhakkemaskine.

”We don’t need no education!”

 

6. Barbara Covett i Notes on a Scandal

Sjettepladsen går til kyniske og forbitrede Barbara Covett (Judi Dench) i Richard Eyres Notes on a Scandal fra 2006.

Den konservative folkeskolelærerinde bor alene i en lille lejlighed med sin gamle kat Portia og afskyes af sine elever og kollegaer.

Da den smukke unge Sheba Hart (Cate Blanchett) ansættes på skolen, helliger Barbara al sin tid på at gøre livet surt for kollegaen ved at skrive ubehagelige kommentarer om hendes opførsel og påklædning.

Ad omveje bliver de alligevel en slags venner, men da Barbara finder ud af, at Sheba har et forhold til en yngre elev, afslører hendes eskalerende skinsyge dybereliggende følelser.

Barbara planlægger en ondskabsfuld, Machiavelli’sk hævntogt mod sin unge veninde.

 

5. Lindum-Svendsen i Drømmen

På en provinsskole i 1960’ernes Danmark hersker rektor Lindum-Svendsen, der gør skolelivet til et helvede for små-oprørske drenge med lidt for langt hår. Særligt Frits, der er ny elev på skolen og har brugt sin sommerferie på at se tv-reportager om ungdomsoprørets frisindede hippier i det fjerne København, rager uklar med den konservative inspektør.

Bent Mejding uddeler et hav af syngende lussinger og svinger lystigt spanskrøret som Lindum-Svendsen i Niels Arden Oplevs Drømmen fra 2006, der er et moderne skud på stammen af antiautoritære skolefilm.

En særligt ubehagelig afstraffelse løber løbsk og resulterer i et halvt afrevet øre.

 

4. Severus Snape i Harry Potter-serien

Der huserer flere ubehagelige personager blandt lærestaben på Hogwarts skole for heksekunster og troldmandsskab. Professor Nidkjær (Imelda Staunton), altid klædt i baby-pink og silkeblød sociopat-charme, er en af de rigtigt slemme.

Men Harry Potters nemesis er og bliver den ligblege, fedt-hårede, ildelugtende og evigt surmulende eliksir-professor Severus Snape spillet af Alan Rickman, hvis ikoniske drævne stemme rammer nye slibrige dybder. Ikke nok med at han benytter enhver lejlighed til offentlig ydmygelse af sin yndlings-hade-elev Harry, han har også en dunkel fortid som tjener af mørkets herre, Lord Voldemort. Mere ondt bliver det vist ikke.

Men inderst inde er Snape selv et forkrøblet produkt af mobning. Han er skole-eksemplet på voksenmobberen, der hævner fortidens uretfærdigheder ved at slå ned på de svage og de forkerte.

 

3. Erika Kohut i Pianisten

Den masochistiske klaverlærerinde i Michael Hanekes Pianisten (2001) Erika Kohut tildeles tredjepladsen for sine jalousidrevne, vanvittige voldshandlinger.

Midaldrende Erika bor hos sin dominerende mor, og hendes undertrykte seksualitet manifesterer sig i voyeurisme og masochistiske udskejelser. Hun indleder et seksuelt forhold til sin syttenårige elev Walter, og da en pige begynder at vise interesse for ham, saboterer Erika alle hendes musikalske fremtidsudsigter. Hun gemmer glasskår i elevens frakkelommer og smadrer hendes hænder, så hun ikke kan spille til skolens jubilæumskoncert.

 

2. Caligula i Forfulgt

”Caligula” kalder eleverne deres latinlærer i svenske Alf Sjöbergs Forfulgt (1944), der siges at være faderen til alle filmiske lærertyranner.

Stig Järrel spiller den sadistiske lærer, der lever op til sit øgenavn (efter den vanvittige kejser Gaius Julius Caesar Germanicus’ øgenavn) ved at torturere og ydmyge sin studenterklasse. Han frygtes af kollegaer såvel som elever og holder ikke igen med spanskrøret, hvis undersåtterne ikke makker ret.

Manuskriptet til filmen er skrevet af en ung Ingmar Bergman, der hermed fik sit gennembrud – også som instruktør. Den 26-årige Bergman, der var stor beundrer af Sjöberg, fik lov til at assistere ved optagelserne, men blev skældt ud for at blande sig for meget i instruktionen og låste sig, grædende af raseri, inde i et pulterrum.

Det er svært at overse parallellerne mellem Caligula og vores egen Lektor Blomme. Rygtet siger da også, at Bergman læste Det forsømte forår, inden han skrev manuskriptet til Forfulgt.

 

1. Lektor Blomme i Det forsømte forår

”Rejs dig kun, Tykkesen, du smækfede yngling. Luk kun dit vældige gab op, du hvalfisk, og spyt dine ypperlige kundskaber ud.”

Ordene stammer naturligvis fra filmhistoriens måske nok ondeste lærer, Lektor Blomme, der her tromler klassens tykke dreng foran resten af de panisk leende elever.

En bolsjesuttende Frits Helmuth troner ved katederet som en anden romersk kejser i Peter Schrøders 1993-filmatisering af Hans Sherfigs Det forsømte forår fra 1940.

Helmuth modtog en Bodil og Robert for sin rolle som sadistiske Blomme, der må betale en høj pris for sin umenneskelige undervisningsmetode.

 

Whiplash har premiere 19. februar

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko