Opskriften på en Oscar
Siden 1999 har dansk film vundet to Oscars i kategorien ”bedste kortfilm”, for Valgaften og Der er en yndig mand. Og det er blevet til ikke mindre end ni nomineringer.
Hvad er succesformlen?
Jesper Waldvogel Rasmussen er beviset på, at man ikke behøver et stort produktionsapparat i ryggen.
Som selvlært instruktør og uden nogen form for filmstøtte fik Jesper Waldvogel Rasmussen i 2009 sin kortfilm Ses med blandt de sidste ti film, der skulle dyste om de endelige fire nomineringer i kortfilmkategorien.
Her giver den 39-årige instruktør gode råd til, hvordan selv uerfarne filminstruktører kan komme i akademi-medlemmernes søgelys:
1. Gør filmen kort
Ifølge reglerne må din film ikke overstige 40 minutter, men hold dig på 25 minutter. Rygtet vil vide, at den præjury, der udvælger film til shortlisten på ti, bliver irriteret, hvis du går helt til tidsgrænsen.
2. Optag på rigtig film
Der er en række formelle krav, som man kan læse om i Akademiets regelsæt . Et af dem er, at filmen skal være skudt på enten 35mm eller 70mm. Det er lidt dyrt, men overtal et selskab til at give dig en vennepris.
3. Find et vigtigt tema
Amerikanerne elsker film, der handler om noget. Et tidssvarende emne, noget vigtigt. Kan du lave en film om holocaust, vil det ikke skade dine chancer!
4. Ingen dikkedarer
Hvis du har planer om at lave en Christoffer Boe’sk film, kan du godt vinke farvel til en Oscar. Fortæl en god historie uden dikkedarer.
5. Bevæg tilskueren
Din film skal tale til følelserne. Den skal være sjov, sørgelig eller begge dele. Bevæg tilskueren.
6. Find en stjerne
Det gør ikke noget, at du selv er et ukendt navn, men skaf en stjerneskuespiller. Det sender et klart signal om kvalitet.
7. Gør filmen lækker
Production value betyder noget for amerikanerne, så glem alt om dogme. Det er ligegyldigt, hvad filmen har kostet, så længe den fremtræder topprofessionel og ser lækker ud.
8. Skaf 500 dollars
Din film kan komme i betragtning, hvis den har vundet en pris på en festival eller er blevet vist ved betalte forestillinger i en biograf i Los Angeles tre dage i træk, mindst to gange om dagen. Det sidste koster 500 dollars. Skaf dem!
9. Hiv fat i vennerne
Har du et godt forhold til nogle af de danskere, der har stemmeret, så inviter dem en tur til Californien. Enhver stemme tæller ...
10. Ha’ hjertet med
Giv fanden i alle de gode råd og lav den film, du brænder for. Passer filmen til Oscar-segmentet, så se at få den sendt af sted. Kommer filmen på shortlisten, er der 50 procents chance for nominering. Og så kan du ikke gøre andet end at holde vejret.
Kommentarer