Cannes 2022
22. maj 2022 | 22:59 - Opdateret 23. maj 2022 | 07:51

Optøjer til dansk gallapremiere

Foto | Claus Christensen
Der blev skudt sort røg ud på den røde løber, da en flok sortklædte kvinder ankom til gallapremiere med et stort banner, der indeholdt navnene på dræbte kvinder i Frankrig.

En feministisk protest fandt sted på Cannes-festivalens røde løber, hvor Ali Abbasi og hans filmhold kort efter ankom for at vise deres seriemorderdrama om iransk kvindehad.

Af Nicki Bruun

Ali Abbasis Holy Spider har i dag haft verdenspremiere på Cannes-festivalen, hvor den dansk-iranske film skaber overskrifter med en opsigtsvækkende historie.

Filmen handler om en autentisk seriemorder, der har alt for nemt ved at slå sine kvindelige ofre ihjel i et misogynt iransk samfund.

Det virkede derfor nærmest oplagt, at der fandt en feministisk protest sted, kort før det danske filmhold gjorde sin entre på den røde løber.

Med røgbomber og iklædt sort tøj stod en flok kvinder på trappen op til festivalen store Lumiere-biograf og holdt hænderne knyttet i vejret. Med sig havde de et stort banner, som ifølge internationale medier bar navne på 129 kvinder, som er blevet dræbt af mænd i Frankrig.

Sikkerhedsvagterne til stede greb ikke ind over for de omkring tolv demonstranter, som for øjnene af alverdens medier og fotografer lod deres budskab stå tydeligt i Cannes.

Krig og voldtægt
Ifølge internationale medier havde filmholdet bag Holy Spider ikke noget at gøre med protesten.

Internetmediet Challenges skriver, at protesten derimod var knyttet til dokumentaren Feminist ripost, der også er blevet vist søndag i Cannes. Det er en dokumentar, der handler om en gruppe unge kvinder, som gør oprør mod misogyni og overfald på kvinder i det franske samfund.

Dagens demonstration var ikke den første af sin slags i Cannes, hvor krigen i Ukraine også har været et omdrejningspunkt.

Forleden skabte en kvinde optøjer på den røde løber, da hun nøgen og med det ukrainske flag malet på brystet løb midt ind i de celebre festligheder og råbte: ”Stop med at voldtage os!”

Det var en henvisning til krigen i Ukraine, hvor der har været rapporter om russiske soldater, der har voldtaget ukrainske kvinder. Kvinden blev dog meget hurtigt overmandet af festivalens vagter og ført bort.

Også spørgsmålet om den russiske repræsentation på årets Cannes-festival har været oppe og vende.

Den russiske instruktør Kirill Serebrennikovs Tchaikovsky’s Wife er med i kampen om Guldpalmen, selv om filmen er støttet af oligarken Roman Abramovich. Og på festivalens markedsdel forhandler filmselskaber stadig med russiske indkøbere.

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 75 og løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko