Oscar har ikke tid til nomineret dansker
En af Hollywoods utallige kendisser har læst de fem Oscar-nominerede op. Tiden står stille, indtil vinderen endelig bliver udråbt og går på scenen foran millioner af tv-seere.
Det betyder, at priserne for kortfilm, kort dokumentar, animeret kortfilm, klipning, hår og sminke, produktionsdesign, lyd og musik ikke overrækkes live på aftenen.
I stedet vil de priser blive uddelt, inden tv-udsendelsen begynder. Man vil så ifølge formanden for Akademiet, David Rubin, klippe takketalerne ind i showet mellem de andre priser og optrædener.
Forventer tilbagetog
Dermed bliver det en noget anderledes sejr, hvis det lykkes Martin Strange-Hansen og Kim Magnusson at vinde for deres kortfilm On My Mind.
Instruktøren Strange-Hansen vandt i 2003 samme pris for Der er en yndig mand, mens produceren Magnusson er blevet nomineret til prisen et hav af gange. Han har vundet to gange, først i 1999 som producer af Anders Thomas Jensens Valgaften og igen i 2014 med Anders Walters Helium.
”Skulle vi være så heldige at vinde, er det selvfølgelig sjovest, hvis det bliver vist live, så hele Danmark kan opleve det samtidig,” siger Kim Magnusson til Ekko.
Han mener, at det er et umuligt projekt at få Oscar-uddelingens seertal på gamle dages niveau. Til gengæld tror produceren, at protester fra fagfolk ligesom for nogle år siden kan sætte en stopper for planerne.
”Lad os nu se, hvad der sker til Oscar-showet om fire uger. I 2019 prøvede Oscar-akademiet at indføre noget af det samme, men der blev folk også vrede. Og en uge senere droppede de planerne.”
Mere folkeligt show
Fem af de ni danske film, som har vundet en Oscar gennem tiden, er kortfilm.
Desuden ville Mikkel E.G. Nielsens flotte sejr for klipning sidste år med Sound of Metal også være blevet klippet ned, hvis årets procedure havde været gældende.
Akademiet har i årevis prøvet at gøre uddelingen mere folkelig, men alligevel var sidste år det seermæssigt dårligste i Oscar-showets historie.
David Rubin forklarer, at man gerne vil give mere plads til musikalske optrædener, scener fra de nominerede film og komiske indslag fra værterne.
De amerikanske brancheforeninger for blandt andet klipning og produktionsdesign er modstandere af det nye format. Forskellige filmfolk har udtalt sig – oftest anonymt – til branchemedier som Variety og Deadline, hvor de langer heftigt ud efter Oscar-akademiet.
”Det her repræsenterer alt det, der er galt med Akademiet. Showet er blevet så underlødigt, fordi de ikke vil lytte længere,” siger en anonym person til Deadline.
Filmfolk fra de berørte brancheforeninger overvejer ifølge amerikanske medier deres muligheder. Det kan angiveligt resultere i en regulær boykot, eller måske bliver det adresseret i takketalerne.
Danske takketaler
De tre priser, som det store danske Oscar-håb Flugt kan vinde, er ikke ramt af ændringerne.
Jonas Poher Rasmussens roste film kan derfor se frem til at blive hyldet på den store scene. Ligeledes har Dan Laustsens arbejde som fotograf på Guillermo del Toros Nightmare Alley stadig mulighed for at holde en live-takketale.
Oscar-uddelingen finder sted i Los Angeles den 27. marts. Man skal som vanlig holde sig vågen natten mellem søndag og mandag, hvis man vil se showet direkte.
Kommentarer