Overskud blev til underskud
”Fortsat smalhals i dansk film.”
Sådan lød den triste overskrift i en stort opsat artikel i Berlingske Business i mandags. Avisen præsenterede syv filmselskabers regnskabstal for 2011 og konstaterede, at de danske producenter har svært ved at få en god forretning ud af at lave film.
Men nu viser det sig, at virkeligheden ser knap så dyster ud for den danske filmbranche, som Berlingskes tal lader tro. Mindst to af de selskaber, der blev præsenteret med røde tal i opgørelsen, havde nemlig i virkeligheden overskud i 2011.
”Det virker ikke til, at Berlingske har sat sig ind i tingene,” siger Henrik Møller-Sørensen, adm. direktør for ASA Film, som ifølge Berlingske har et underskud efter skat på omkring en halv million kroner.
”De har ikke vist det samlede billede af ASA Films regnskaber. Faktisk har de kun fremlagt regnskabet for det af vores underselskaber, som vores udgifter er forbundet til – ikke for de underselskaber, hvor indtægterne kommer. Det giver unægtelig et skævt billede,” fortsætter han.
Overskud på halv million
Mange filmselskaber har en kompliceret struktur med en række underselskaber. For eksempel oprettes der ofte separate selskaber til indtjeningen på specifikke film, såkaldt special purpose-selskaber, ligesom der er et separat selskab til den indkomst, producenterne får for deres filmrettigheder.
For ASA Films vedkommende betyder det, at ASA Film Productions A/S, som Berlingske har taget udgangspunkt i, mestendels har med projektudviklingen af film at gøre og derfor næsten kun har udgifter.
Indtægterne kommer fra ASA Film Rights ApS og netop special purpose-selskaber. Samlet set havde ASA Film derfor et overskud på 434.595 kr. for 2011.
Nimbus: ”Irriterende”
Også hos Nimbus Film mener man, at Berlingske har tegnet et skævvredet billede.
Avisen har taget udgangspunkt i underselskabet Nimbus Film ApS med et underskud efter skat på næsten 1,5 millioner. På koncernniveau har Nimbus imidlertid overskud på 1,2 millioner.
”Det er jo i sig selv ikke et så tilfredsstillende resultat, men det er da rigtigt irriterende, at de tal, der bliver bragt frem, er misvisende,” siger selskabets adm. direktør Birgitte Hald.
Bliver svært at skaffe penge
Hos ASA Film er man nervøse for konsekvenserne af, at selskabet fejlagtigt bliver associeret med et underskud.
”Vi arbejder lige nu på at få sponsorer til kommende projekter, og der er det selvfølgelig meget uheldigt, hvis nogen tror, at jeg prøver at skaffe penge til at redde selskabets økonomi,” siger Henrik Møller-Sørensen.
Berlingskes erhvervsredaktør Linda Overgaard har over mail skrevet denne kommentar til kritikken:
"Vi har valgt at fokusere på produktionsselskabernes økonomi, fordi vi i den givne situation mente, at det ville give det mest retvisende billede, og fordi det er nødvendigt at fokusere på sammenlignelige udsnit af filmselskabernes vidt forgrenede og forskelligartede selskabsstruktur. Desuden har dele af filmbranchen opfordret os til at bruge denne metode."
"Vi overvejer dog løbende, hvorvidt vi kan forbedre opgørelsesmetoden, da vores ambition naturligvis er at give så korrekt og fair et billede som muligt".
Kommentarer