Peter Aalbæk åbner bilagsarkivet
”Det er her, alle hemmelighederne er, det er her, alle løgnene er eksponeret. Det er sandhedens værelse.”
I dag offentliggjorde Peter Aalbæk Jensen en tre minutter lang video på Youtube (se den nederst i artiklen). Her byder Zentropa-bossen indenfor i filmselskabets ”allerhelligste”: bilagsarkivet.
Mellem rækkerne af reoler og ringbind bryder han lang tids larmende tavshed i sagen om bilagene til Antichrist. I baggrunden står en fiskestang.
Sidste år i oktober kunne BT fremlægge et notat fra tre Zentropa-producere, som antydede rod i selskabets regnskaber. Blandt andet skulle en meget dyr middag i Lars von Triers hjem være havnet på Antichrist-budgettet, og det samme gjaldt udgifter til en fisketur med Trier og skuespiller Jens Albinus.
”Vi har ikke kunnet finde den famøse fiskestang,” siger Peter Aalbæk Jensen med en ræv – eller rettere: fisketang – bag øret i videoen.
Tvang kræftsyg på arbejde
Det Danske Filminstitut forlangte at få indsigt i bilagene, hvilket Peter Aalbæk Jensen og Zentropa i lang tid nægtede. Til sidst indvilligede selskabet dog i at give Filminstituttet adgang til regnskabet.
Men tilsyneladende er undersøgelsen først nu – mere end fire måneder senere – gået i gang.
I sin videooptræden fyrer Peter Aalbæk en bredside af mod Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen, som han kalder kujon-agtig, doven og uforstående. Aalbæk hæfter sig især ved, at bilagssagen tvang ham tilbage på arbejde, da han lå sygemeldt oven på en kræft-operation.
”Vi står her den 25. marts, og den berømte Antichrist-sag er lige startet. Hvorfor kunne jeg ikke få lov til lige at holde mine fjorten dages sygeorlov? Hvorfor skulle det gå så ind i helvedes hurtigt?”
2.500 kroner i timen
Til Ekko er chefen for Zentropa uforstående over, hvordan Filminstiuttet behandlede ham under bilagssagen.
”Det undrede mig. Jeg gik jo ud fra, at over-kujonen Henrik Bo Nielsen var en blød mand, eftersom han selv havde haft tre måneders barselsorlov,” siger han.
– Er Henrik Bo Nielsen ikke bare en embedsmand, som gør sit job?
”Han er ikke spor stakkels. Da han beordrede mig ind fra mit sygeleje, opfordrede vi ham jo til at sende sine kompetente medarbejdere herud og se, om de kunne finde fiskestangen. I stedet hyrede Filminstituttet revisionsfirmaet Deloitte til opgaven.”
”Revisorerne fra Deloitte koster trods alt omkring 2.500 i timen. Og der er mange af dem, skal jeg hilse og sige. Og det er jo dyrt for den danske stat, som betaler gildet.”
”De penge, kunne man have startet et par film for.”
Zentropa kan også have ret
Til efteråret skal politikere og Det Danske Filminstitut forhandle sig frem til filmaftalen 2015-18, som skal finde løsninger på branchens økonomiske problemer. Filminstituttets udspil til aftalen er blevet mødt af en uenig filmbranche.
– Er det ikke et risikabelt tidspunkt at starte en strid med Filminstituttet?
”Jeg blev truet med at skulle betale min støtte til Antichrist tilbage, hvis ikke jeg kom hjem fra mit sygeleje og lukkede bilagsskabet op. Det er ikke mig, der har startet nogen som helst konflikt.”
– Tror du ikke, at dine producentkolleger hellere så, at du holdt lav profil op til filmforhandlingerne?
”Det må du jo spørge dem om. Men selvom man hedder Peter Aalbæk, og filmselskabet hedder Zentropa, så kunne det jo være, at vi havde retten på vores side. Og det synes jeg altså ikke, at man skal fortie. Også selvom man så må konfrontere en tøsedreng med hans manglende konduite.”
Fortsættelse følger
Peter Aalbæk Jensen afslutter sin video-meddelelse med en forsikring om, at han glæder sig til at byde revisorerne indenfor i sandhedens værelse.
”Hvem ved, hvad de finder? Det kan jo være, de finder fiskestangen. Fortsættelse følger,” siger han.
– Aalbæk, man kan jo ikke undgå at hæfte sig ved, at der på videoen står en fiskestang bag ved dig. Skal man lægge noget i billedsproget?
”Så kan Ekko se noget, som jeg ikke har kunnet se. Hvis Ekko kan være både Det Danske Filminstitut og Deloitte behjælpelig med at fortælle, hvor den er, så er der da sparet de penge!”
Henrik Bo Nielsen bekræfter, at undersøgelsen nu er sat i gang. Men han vil ikke kommentere sagen, så længe den står på. Han har heller ingen kommentar til Peter Aalbæk Jensens video.
Kommentarer