Nyhed
28. maj 2009 | 20:51

Planer om ny filmuddannelse i Århus

Århus Universitet går sammen med VIA University College om ny international filmuddannelse.

Af Line Bitsch Herdel

I dag ligger Danmarks eneste statsanerkendte og SU-berettigede filmskole i København.

Det vil Århus Universitet og landets største professionshøjskole, VIA University College, lave om på.

De er gået sammen om at skabe en ny fireårig professionsbachelor i Screen Arts, som VIA University College skal udbyde. En ansøgning er netop sendt til Undervisningsministeriet.

”Der er mange talentfulde unge mennesker, som har lyst til at tage en filmuddannelse. Hvorfor skal der kun skal være ét sted i Danmark, hvor man kan studere film,” spørger idémanden bag uddannelsen, Richard Raskin, lektor ved Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet.

”Ligesom der er musikkonservatorier over hele Danmark, så burde der også være en mulighed for at lære at lave film i Århus,” fortsætter Raskin, som har ladet sig inspirere af en uddannelse på det amerikanske Columbia University.

Mere alsidig uddannelse
I forhold til Den Danske Filmskole, hvor man uddanner folk til enten at være instruktør, manuskriptforfatter eller producer, vil professionsbacheloren i Screen Arts bestå af to års basisuddannelse, hvor alle skal lære at skrive, instruere og producere.

Herefter følger to år, hvor de studerende kan specialisere sig i et af de tre elementer.

”Vores studerende skal være mere alsidige. De skal være manuskriptforfattere, som også kan instruere og producere, instruktører, som også kan skrive og producere, og producere, som også kan instruere og skrive,” siger Richard Raskin.

Han håber, at alsidigheden vil sikre de studerende bedre chancer på arbejdsmarkedet.

”Selvfølgelig skal vores elever lære at beherske filmens klassiske kunstformer. De skal lære at lave for eksempel fremragende kortfilm, men vi mener ikke, at det er realistisk at betragte spillefilmen som kronen på enhver filmkarriere,” siger Raskin.

Kunst med stort og lille k
Det er ifølge Richard Raskin en forkert opfattelse, at film eller andre former for medieproduktioner kun kan være enten kunstnerisk spændende og innovative eller kommercielt levedygtige.

”Vi er helt klar over, at mange af dem, der bliver uddannet inden for film, lever af at lave reklamefilm, og så kan vi jo lige så godt også undervise seriøst i det. Og med højere kvalitet end det, man er vant til. Vi vil uddanne de studerende også i andre former for filmkunst. Både med stort K og lille k,” siger han.

Den nye filmuddannelse vil trække på både danske og udenlandske undervisere. Det Danske Filminstitut har tilkendegivet, at man vil yde rådgivning, og der er ifølge Richard Raskin stor opbakning fra mange firmaer og produktionsselskaber.

”Så vi regner ikke med at komme til at mangle praktikpladser til de studerende.”

Anderkendt filmekspert
Richard Raskin har i mere end tyve år skrevet bøger og undervist i film.

Det har givet ham anerkendelse som ekspert. Ikke bare i Århus, hvor han som underviser fungerer som det første led i den filmiske fødekæde, men også i Europa, hvor han farter rundt som jurymedlem og er fødselshjælper for nye kort- og dokumentarfilmfestivaler.

”Vi ved, at der vil være en stor søgning til den nye filmuddannelse. Forhåbentlig vil vi kunne optage den første årgang, som vil være på 25 studerende, så hurtigt som muligt og senest i september 2011,” siger Richard Raskin.

Uddannelsen skal dog først godkendes af Undervisningsministeriet. Svar ventes i løbet af juni måned.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko