Politiker savner begrundelse for kunstnermoms
Der har de seneste uger været uro i den danske filmbranche på grund af lovforslaget om indførelse af en såkaldt kunstnermoms, som skatteminister Rasmus Stoklund har fremført.
Forslaget blev først stillet i 2021 og senere taget af boret. Men skatteministeren mener nu, at Danmark er forpligtet til at lægge moms på kunstneres rettighedsudbetalinger, fordi EU dikterer det.
Forvaltningsorganisationen Copydan, som indkrævningen skal foregå igennem, har protesteret, fordi Danmark har været fritaget for denne regel siden 1978. Flere fagorganisationer har også klaget.
Hvis tv-kunderne skal betale moms af rettighedsbetalingen til Copydan, kommer tv-regningen til at stige med 15-20 kroner om måneden, vurderer Danske Mediedistributørers kommunikationsdirektør, Ib Konrad Jensen.
”Hele tv-markedets økosystem vil blive belastet, og det er det sidste, der er brug for i de her år,” udtaler han i en mail til Ekko med reference til krisen i dansk film og konflikten mellem mediedistributøren Nuuday og kunstnerne.
Provenuet fra kunstnermomsen skal gå til at kompensere pensionister for prisstigninger på tv-pakker. I 2026 skal det også gå til den nye produktionsrabat, som regeringen vil indføre, skriver MediaWatch.
13. november skrev medieanalytikeren Claus Bülow Christensen i en Ekko-blog, at brugen af provenuet til produktionsrabatter kan lyde som en god idé, men at politikerne mangler indsigt i den kriseramte danske filmbranche, når de vil beskatte kunstnerne midt i krisen.
Nu har Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard udarbejdet en række kritiske spørgsmål til lovforslaget.
Fejlfortolket siden 1978
Centralt for Søren Søndergaards undren er regeringens dokumentation for – eller mangel på samme – at Danmark er juridisk forpligtet til at indføre kunstnermomsen.
Politikeren påpeger, at Danmark siden 1978 har været undtaget fra kravet om kunstnermoms. Så hvis man nu pludselig er forpligtet til at indføre den, må Danmark have fejlfortolket EU i 46 år!
”Med henblik på et eventuelt kommende samråd bedes ministeren redegøre for, hvad ministeren tror er grunden til at EU-Kommissionen – der som bekendt er EU-rettens vogtere – på intet tidspunkt har reageret eller sendt en åbningsskrivelse til Danmark, i fald det er korrekt at Danmark siden 1978 har opereret med en forkert fortolkning af EU-retten,” lyder et af spørgsmålene.
Søren Søndergaard spørger også ind til, hvad skatteministeren fik at vide under et virtuelt møde med EU-Kommissionen om momsen, som blev planlagt i april 2023.
”Ministeren bedes oversende referat fra det virtuelle møde, der blev aftalt i april 2023 mellem skatteministeriet og EU-Kommissionen, hvis formål var at afdække fortolkningen af sammenhængen mellem EU’s momsdirektiv og den danske undtagelse vedrørende moms på kunstnerisk aktivitet,” skriver Søndergaard i sit spørgsmål.
Uundgåeligt
Over for MediaWatch argumenterer Venstres politiske ordfører, erhvervsskatteordfører og medlem af Skatteudvalget, Jan E. Jørgensen, for, at kunstnermomsen er uundgåelig.
Men lovforslaget sikrer, at provenuet går det rigtige sted hen, mener han.
”Var reglerne ikke blevet ændret via dette lovforslag, var det sket via et styresignal fra Skattestyrelsen, og så er reglerne sådan, at pengene var røget i statskassen. Men når vi laver det som en lov, har vi muligheden for at råde over pengene, så de ikke går til alt muligt, der er sagen uvedkommende, som der var lagt op til i første omgang såsom fængsler i Kosovo,” siger Jan E. Jørgensen til MediaWatch.
Påstanden om, at kunstnermomsen ville være blevet indført via et styresignal fra Skattestyrelsen begrundes af regeringen med en reference til en EU-dom fra 2012.
”Ministeren bedes redegøre nærmere for denne juridiske vurdering samt henvise til, hvilken konkret EU-dom fra 2012 der er tale om,” siger Søren Søndergaard.
Desuden spørger han, hvorfor Skattestyrelsen i perioden siden 2012 ikke har grebet ind over for den danske praksis, som regeringen på baggrund af den dom nu vurderer til at være i strid med EU-retten.
Skatteminister Rasmus Stoklund skal ifølge Skatteudvalget svare Søren Søndergaard elektronisk. 4. december er der møde i Skatteudvalget, hvor tidsplanen for kunstnermomsen vil blive drøftet.
Kommentarer