Politikere vil have dansk spilmærkning
Fire kulturordførere er enige: Danmark bør have sit eget system til aldersmærkning af spil.
Reaktionen kommer efter Ekkos beskrivelse af, hvordan spil i de danske butikker aldersmærkes i den europæiske organisation PEGI. Spilbranchen administrerer selv systemet, hvor computerspil tildeles aldersgrænser op til atten år.
Et system, som spil-ekspert Jakob Stegelmann kalder ufagligt og puritansk i sin faste klumme i det trykte Ekko.
Selvom PEGI-mærkningen kun er ment som en vejledning, bliver den ofte håndhævet som et forbud. Og i Fona og Elgiganten skal man vise ID for at købe et spil.
Det er Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, helt uforstående overfor.
”Selvom jeg er meget stor EU-fortaler, har det jo aldrig været meningen, at de her regler skulle være mere end vejledning,” siger han. ”Vi har brug for et nationalt system i stedet.”
”Jeg forstår slet ikke, hvorfor butikkerne begynder at blive moralske politifolk. Det er jo slet ikke deres opgave. Det er en forældre-opgave. Det chokerer mig faktisk. Det var heldigvis ikke sådan, da jeg var barn!”
Mere skade end gavn
Pengene skal rejses i samarbejde med branchen, mener Michael Aastrup Jensen. Men han vil også tage sagen op i forhandlingerne til den næste filmaftale.
”Spil er i dag er så stor en del af public service, at der skal sættes et større millionbeløb af.”
– Men er det ikke en fordel, at PEGI-ordningen giver os et fælles europæisk system?
”Nej, når den bliver misfortolket af butikkerne på den måde, skader den mere, end den gavner.”
Socialdemokraternes kulturordfører, Troels Ravn, er tilhænger af børnebeskyttelse på området. Men han vil også helst udskifte den europæiske model med en dansk.
”Vi skal ikke være overdrevne puritanske, og jeg kan forstå, Medierådet har forudsætningerne for at løse opgaven. Den mulighed og hele problemstillingen vil jeg drøfte med kulturminister Marianne Jelved,” siger Troels Ravn.
Nej til kropsforskrækkelse
Hos Radikale Venstre kommer det som en overraskelse, at aldersmærkningen ikke foregår i Danmark.
”Kritikken af PEGI-ordningen virker meget reel og relevant,” siger kulturordfører for Radikale Venstre, Marlene Borst Hansen. Hun mener dog ikke, at spilforhandlerne kan klandres for at fælge den udstukne vejledning.
”Det her er et rent politisk ansvar,” understreger hun.
”Jeg vil gerne have en dansk ordning til aldersmærkning af spil på linje med filmområdet. Vi er knap så kropforskrækkede og puritanske som andre steder i Europa. Vi ryster jo på hovedet af, hvad der bliver forbudt på film i USA, og sådan noget skal vi aldrig ud i herhjemme.”
– Skal der sættes offentlige midler af til ordningen?
”De Radikale vil se på det her under filmforhandlingerne til efteråret. Det lyder, som om der er brug for flere penge i Medierådet. Men jeg kan ikke love dem i dag, at de får en kæmpe check.”
Europa tromler Danmark
Dansk Folkeparti bakker heller ikke op om den europæiske model.
”Dansk Folkeparti bliver jo altid irriteret, når Danmarks egne regler bliver overtrumfet af andre, både på europæisk plan og verdensplan,” siger DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen.
”Jeg vil spørge kulturministeren, om hun vil indføre en dansk, statsstøttet mærkningsordning for spil, som vi kender den fra film.”
– Hvad er problemet med den europæiske ordning?
”At den ikke er dansk. Systemet skal gælde for hele Europa, og så er det klart, at det kommer til at køre som en damptromle over Danmark. Her har vi jo nok en lidt mere afslappet holdning til nogle ting. Og det skulle mærkningsordningen gerne afspejle.”
PEGI
Pan European Game Information er et europæisk system for aldersmærkning af computerspil.
Blev lanceret i 2003 og anvendes i 30 europæiske lande.
Administreres af spilbranchen.
Uddeler aldersgrænserne 3, 7, 12, 16 og 18.
Udstyrer spillene med ikoner for stødende indhold: vold, grimt sprog, horror, sex, stoffer, gambling og diskrimination.
I Danmark bruges ordningen som vejledning til forældre.
Læs mere på PEGI’s hjemmeside.
Kommentarer