Stor prisfest uden stjerner og publikum
Store filmstjerner har med glæden strålende ud af øjnene i årenes løb taget imod en Golden Globe, mens publikum klappede euforisk.
Den er kendt som Oscar-uddelingens sjove lillebror, hvor Ricky Gervais som vært har fyret grove stikpiller afsted mod kendisser, der på slap line gerne drak sig beduggede.
Men i år kommer prisuddelingen til at løbe af stablen i en noget anderledes udgave, når den finder sted søndag den 9. januar amerikansk tid i Beverly Hills.
Showet bliver nemlig uden både vært og publikum. Og så bliver det heller ikke tv-transmitteret, selv om stationen NBC før i tiden har sendt Golden Globe-uddelingen for millioner af seere.
Ifølge kritikerforeningen HFPA – sammenslutningen af udenlandske filmjournalister i Los Angeles – der afholder prisuddelingen, skyldes de radikale ændringer den stadig løbske coronavirus.
Det kan dog ligne en undskyldning på et tidspunkt, hvor kritikerforeningen og deres prisfest ikke er i høj kurs i den amerikanske filmbranche. Efter kritik har HFPA ifølge branchemediet Variety ikke haft held til hverken at få filmstjerner til at deltage eller en anden tv-station til at vise prisuddelingen.
Der er alligevel planer om at live-streame prisuddelingen, hvor den danske Oscar-kandidat Flugt er nomineret for bedste animationsfilm.
Afvist søgsmål
HFPA har mildt sagt været i vælten, siden avisen Los Angeles Times sidste år udgav en artikel med en lang række hårde beskyldninger mod kritikerforeningen.
Der var anklager om, at medlemmerne havde taget imod bestikkelse af producenterne af Netflix-serien Emily in Paris. Men den største shitstorm havde at gøre med, at der ikke var nogle sorte kritikere blandt foreningens 87 medlemmer.
Tom Cruise afleverede sine tre Golden Globes tilbage, og Scarlett Johansson kaldte HFPA en sexistisk forening. I løbet af 2021 igangsatte HFPA en række initiativer for at skabe større mangfoldighed. Der blev blandt andet optaget nye medlemmer og ansat en mangfoldighedsdirektør.
Sideløbende har den norske journalist Kjersti Flaa og en kollega sagsøgt HFPA for karteldannelse ved ikke at optage dem i foreningen af frygt for konkurrence.
Søgsmålet er dog blevet afvist ved retten to gange. Det var stilet generelt til HFPA, men også specifikt til det danske medlem Tina Jøhnk Christensen, der er Ekkos Hollywood-korrespondent.
Kommentarer