Cannes 2024
14. maj 2024 | 16:38

Rebelsk instruktør er flygtet fra Iran

Foto | Berlinalen

Mohammad Rasoulof har vundet flere priser på Cannes-festivalen, og i 2020 vandt han Guldbjørnen på Berlinalen for Der findes ingen ondskab

Præstestyret har gjort sig umage for at forhindre Mohammad Rasoulof i at præsentere sin nye film på Cannes-festivalen. Nu er han muligvis på vej til Sydfrankrig.

Af Frederik Hoff

Indtil for nylig virkede det utænkeligt, at instruktøren Mohammad Rasoulof ville dukke op på årets Cannes-festival og præsentere The Seed of the Sacred Fig, der er udtaget til hovedkonkurrencen.

Men nu er det blevet en reel mulighed.

Den respekterede iranske instruktør har siden 2017 haft udrejseforbud og forbud mod at lave film på grund af sine værker, der kritiserer præstestyret.

Han sad i fængsel fra 2022 til 2023 efter offentlig kritik af statens brug af vold, og for en måned siden blev han dømt til otte års fængsel.

Men nu udtaler den 52-årige instruktør i en pressemeddelelse, at han har forladt hjemlandet uden tilladelse fra staten og gemmer sig i Europa, hvor han beder om hjælp fra det internationale filmmiljø.

”Vi håber, at han vil være i stand til at deltage i Cannes- premieren på The Seed of the Sacred Fig på trods af alle forsøg på at stoppe ham i at være der personligt,” skriver Jean-Cristophe Simon, som er direktør for filmens distributionsselskab Films Boutique.

Afhøringer af filmfolk
The Seed of the Sacred Fig handler om en iransk dommer, der kæmper med presset fra verdensomspændende protester. Midt i det hele mister han sin pistol og mistænker kvinderne i sin egen familie for at stå bag.

Filmen blev længe holdt hemmelig for myndighederne.

”Før den islamiske republiks efterretningstjeneste blev informeret om min films produktion, lykkedes det nogle af mine skuespillere at forlade Iran,” skriver instruktøren i en pressemeddelelse.

”Men mange skuespillere og deltagere i filmen er stadig i Iran, og efterretningsvæsenet lægger pres på dem. De har været igennem langvarige afhøringer. Nogle af deres familier blev tilkaldt og truet.”

Guldbjørnen på Berlinalen
Mohammad Rasoulof er med internationale øjne en af Irans mest prominente instruktører, selv om hans film aldrig er blevet vist i hjemlandet, hvor de er forbudt.

Han imponerede første gang Cannes i 2011, da han vandt to priser med Goodbye, som handler om censur. Ironisk nok blev han samme år dømt for at lave ”anti-iransk propaganda”.

Siden har han vundet kritikernes Fipresci-pris i Cannes for dramaet Manuscripts Don’t Burm i 2013, og i 2017 vandt han den prestigiøse Un Certain Regard-pris med korruptionsdramaet A Man of Integrity.

Der findes ingen ondskab vandt Guldbjørnen på Berlinalen i 2020 og handler om livet under et totalitært regime. Også den blev lavet på trods af et forbud mod at lave film.

Religiøst tyranni
Intet lader til at kunne stoppe instruktøren, og Guldpalmen til The Seed of the Sacred Fig ville være en heftig torn i øjet på Teherans magtmænd – ikke mindst, hvis Rasoulof selv dukker op for at modtage den.

Efter sin flugt skriver instruktøren på Instagram direkte til Irans regering og forsikrer dem om, at hans nationale identitet ikke blev taget fra ham, da myndighederne tog hans pas.

”Hvis det geografiske Iran lider under jeres religiøse tyrannis støvle, er det kulturelle Iran stadig i live i sindet af millioner af iranere, der blev tvunget til at forlade Iran på grund af jeres undertrykkelse og barbari,” skriver han.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko