Production design-uddannelsen genåbner
På fredag har Bastarden verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Venedig-festivalen.
Superstjernen Mads Mikkelsen løber med opmærksomheden, men hvad ville hans præstation være uden 1700-tallets jyske hede og adelsmandens storslåede gods, som production designer Jette Lehmann har skabt?
Hvis danske film og serier skal fortsætte med at stå så stærkt internationalt, er evnen til at skabe stærke visuelle universer afgørende.
Men i flere år har der herhjemme ikke været en uddannelse for production designere, som man tidligere kaldte scenografer.
Uddannelsen hørte under Det Kongelige Danske Kunstakademi. En større sparerunde i 2016 betød imidlertid, at uddannelsen blev lukket, og de sidste studerende uddannedes i sommeren 2021.
”Vi risikerer, at det filmiske udtryk bliver fattigere og filmene mere kedelige at se på,” sagde Vinca Wiedemann, daværende leder af Den Danske Filmskole, til Ekko i 2016.
Men nu har regeringen, der består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, besluttet at genindføre production design-uddannelsen. Det fremgår af forslaget til finansloven, som fremlægges senere i dag.
Svært at forstå
Regeringen har afsat 3,3 millioner til production design-uddannelsen i 2024. I årene 2025-27 vil der årligt blive afsat 2,1 millioner kroner.
Det oplyser Venstres kulturordfører Jan E. Jørgensen til Ekko.
”Dansk film er internationalt anerkendt. Vi vinder priser og er foran andre, langt større lande. Men af en eller anden grund er uddannelsen af production designere lukket, hvilket er svært at forstå, da man ikke kan lave film uden production designere,” udtaler Jan E. Jørgensen.
”Derfor er jeg stolt over, at der nu er sat penge af i regeringens finanslov til at genåbne uddannelsen, så vi også i fremtiden kan lave danske film af høj kvalitet,” siger ordføreren.
Kraftigt efterspurgt
Det er en nyhed, som uden tvivl vil blive modtaget med begejstret i den danske filmbranche.
I en undersøgelse foretaget af Why Consulting i 2022 svarede seks ud af ti danske produktionsselskaber, at de oplever en mangel på production designere. Otte ud af ti forventede, at efterspørgslen ville stige i fremtiden, og hele ni ud af ti efterlyste en ny production-uddannelse.
Det fremgår af et debatindlæg fra 2022 i Kulturmonitor skrevet af Carsten B. Kristensen, forperson for Danske Scenografer. Her anslår han, at en fireårig uddannelse med optag af seks studerende hvert andet år vil koste to millioner kroner årligt – altså nærmest det samme beløb, som regeringen årligt har afsat.
I indlægget foreslår han, at uddannelsen kommer til at ligge på Den Danske Filmskole.
Intet mindre end lykkelige
Det råd har regeringen valgt at følge.
Jan E. Jørgensen oplyser, at den nye uddannelse bliver placeret på Den Danske Filmskole, hvor de studerende kan have et tæt samarbejde med de øvrige filmuddannelser.
Tine Fischer, rektor på Den Danske Filmskole, fortæller, at der er lagt op til en fireårig uddannelse med optag hvert andet år, så uddannelsen følger de øvrige faglinjer.
”Vi er intet mindre end lykkelige. Dansk films stærke visuelle og kunstneriske universer er fuldstændigt afgørende for den markante internationale position, vi har i dag,” skriver rektoren i en sms og fortsætter:
”Så der skal lyde et stort TAK herfra til de politikere, der har lyttet og ikke mindst forstået væsentligheden af at støtte en af de helt afgørende kunstneriske fagligheder i filmens tilblivelse,”
Carsten B. Kristensen fra Danske Scenografer er glædeligt overrasket, da vi overbringer ham nyheden.
”En fantastisk god nyhed. Simpelthen. Det er enden på en lang kamp, hvor vi har forsøgt at råbe politikerne op. Vi glæder os utroligt meget til, at uddannelsen kommer op at stå. Det er ikke for tidligt, men alle tiders, at det kommer til at ske nu,” siger Carsten B. Kristensen.
Kommentarer