Der er knap så dejligt på landet
Der er gået mere end tyve år, siden Rolf Lassgård første gang spillede politibetjenten Erik Bäckström i den svenske thriller Jægerne fra 1996.
I 2011 udkom fortsættelsen, Jægerne – tilbage til vildmarken, direkte på dvd herhjemme. Men syv år senere befinder vi os i en streaming-verden, som selv en sur, gammel politimand melder sig ind i.
Jægerne er nemlig blevet en tv-serie i seks afsnit, der herhjemme kan ses på C More. Den fik premiere 14. november med et nyt afsnit hver uge.
”Da snakken faldt på at lave en tv-serie, blev jeg interesseret i at arbejde med et større format. Seks afsnit er jo som tre film, så man får lov til at gå dybere ned i figuren. Og så var der gået nok år siden den seneste film, så det var spændende som skuespiller at genbesøge rollen,” fortæller 63-årige Rolf Lassgård over telefonen.
”Det var meget lystbetonet, men udfordringen var også, at man laver tre spillefilm. Det er fysisk og psykisk krævende, fordi man skal have styr på alle replikkerne i et forløb over så lang tid.”
Fundament i virkeligheden
Den nye omgang af Jægerne foregår ligesom sine forgængere i Udkants-Sverige, hvor Erik Bäckström er gået på knap så frivillig pension.
Han kommer dog i ilden igen, da en lokal mineentreprenør bliver udsat for angreb. Aggressive miljøaktivister kommer under mistante, men sagen er mere speget end som så. Byen Norrbotten i den nordlige Sverige viser sig at gemme på nogle dystre hemmeligheder.
”Erik Bäckström har selvfølgelig forandret sig personligt, men samfundet er også blevet et andet i løbet af årene. Konflikten mellem storbyer og resten af landet er blevet større på grund af manglende arbejdspladser og den slags. Jeg bor selv ude på landet, så jeg ser, hvad der sker,” fortæller Rolf Lassgård.
”Man får ikke den samme service ude på landet, hvor hospitaler bliver nedlagt. Hele urbaniseringsprocessen startede jo engang i 70’erne. Dengang gik nogle med en pin på trøjen, hvor der stod: ’Vi flytter ikke!’ Og så troede man, at den tekniske revolution betød, at man kunne være hvor som helst i verden og arbejde, men sådan er det ikke rigtigt blevet.”
For Rolf Lassgård har selve arbejdsprocessen som skuespiller ikke ændret sig synderligt ved at gå fra film til serieland i Jægerne. Det vigtigste for ham har været at bibeholde filmenes tone i det særlige miks mellem dramatik og realisme.
”Selvfølgelig skal en thriller være spændende, men jeg kan godt lide, når en historie hviler på et fundament af et problem, som jeg kan genkende i virkeligheden. Det giver også energi til en fortælling,” siger Rolf Lassgård.
”I Sverige har vi jo en lang tradition med blandt andre Sjöwall og Wahlöö, men en af mine yndlingsfilm er Mississippi Burning, der både er utroligt spændende og virkelig har noget at sige. Den er vel næsten blevet mere aktuel, siden den havde premiere i 1988.”
Nordisk western
En bølge af Nordic Noir har de sidste mange år skyllet fra Skandinavien og ud over hele verden. Men efter internationale tv-succeser som det svensk-danske samarbejde Broen lader det til, at luften er gået lidt af ballonen, og noget nyt skal til.
”Faren ved bølger er, at man laver det samme, som folk bliver trætte af. Men jeg tror først og fremmest på den gode historie, som man kan engagere sig i, og det kan være i hvilken som helst genre,” siger Rolf Lassgård.
”Jægerne gør noget nyt med Nordic Noir, fordi den har sine rødder i westerngenren. Det er så blevet blandet med en nordisk jægertradition, som forhåbentlig både er fornyende og har nogle ingredienser, som folk kan genkende.”
Rolf Lassgård har igennem sin 35-årige karriere mange gange spillet Henning Mankells kriminalkommissær Kurt Wallander. Skuespilleren må siges at have erfaring med rollen som forbitret politimand. Men på dansk jord huskes Lassgård måske bedst for sin rolle som kræftramt far i Susanne Biers Efter brylluppet, som skuespilleren blev både Bodil- og Robert-nomineret for.
Det var dog en svensk film, den Oscar-nominerede En mand der hedder Ove, som fik udlandet til at få øjnene op for Rolf Lassgård. Den vej rundt fik skuespilleren en rolle i Alexander Paynes Downsizing, hvor han sammen med Søren Pilmark spiller opfindere, der finder ud af at krympe mennesker ned til mini-format.
Den bogstavelig talt lille rolle var dog en stor oplevelse for Lassgård.
”Det var et stort eventyr, og Alexander Payne er jo en af de store instruktører. Folk samler ikke så meget på dvd’er længere, men jeg har altså alle hans film hjemme på reolen, så det var spændende at arbejde med ham,” fortæller Rolf Lassgård.
”Og det er meget skægt, for en af vores inspirationskilder til En mand der hedder Ove var Rundt om Schmidt, der som bekendt er af Alexander Payne.”
Trailer: Jægerne
Rolf Lassgård
Født 1955 i Östersund, Sverige.
Uddannet skuespiller fra Scenskolan i Malmø i 1978.
Vandt både svenske og internationale priser for sin hovedrolle i En mand der hedder Ove.
Blev Bodil- og Robert-nomineret for sin medvirken i Susanne Biers Efter brylluppet.
Aktuel i serien Jægerne, der kan ses på C More.
Udvalgte film og serier
Jægerne
2018
Downsizing
2017
En mand der hedder Ove
2015
Jægerne – tilbage til vildmarken
2011
Efter brylluppet
2006
Den 5. kvinde
2002
Jægerne
1996
Min store tjocke far
1992
Kommentarer