DR er tavs om Sara Omar-dokumentar
I slutningen af august 2023 kunne Filmmagasinet Ekko afsløre, at en DR-dokumentar om forfatteren Sara Omar var på vej.
Sara Omar skal gøres tavs var oprindelig planlagt til premiere den 3. september 2023 og skulle ifølge en kilde være en ”bombe”. DR’s egen chefredaktør Thomas Falbe holdt sig ikke tilbage, da han til Ekko sagde, at dokumentaren ville ”kaste et helt nyt lys over sagen om Sara Omar”.
Efter Ekkos oplysninger skulle dokumentaren fremlægge belastende materiale om instruktøren Manyar Parwani, som Sara Omar har været i en årelang konflikt med. Men også flere af hans familiemedlemmer, der har taget instruktøren i forsvar, bliver inddraget.
Men kort tid inden premieren blev DR-dokumentaren først udsat en uge og derefter på ubestemt tid. Thomas Falbe sagde, at udsættelsen skyldtes, at ”der er sket noget nyt, som vi gerne vil efterprøve og have med i dokumentaren”.
Kilder fortalte, at DR’s egne journalister ville gå ind i graverarbejdet, og at der nok højst ville gå nogle måneder.
Men intet skete.
I foråret 2024 – et halvt år senere – var der forlydender om, at dokumentaren, som er produceret af Laud People i samarbejde med Reef TV, nu endelig var på vej til skærmen. Berlingske bragte en artikel om premiere den 7. maj.
Men nu er der gået over et år, siden dokumentaren første gang optrådte i sendeplanen, og stadig er intet sket. Det er en usædvanligt lang udsættelse, der rejser spørgsmålet, om den nogensinde vil blive vist.
Ekko har spurgt DR’s dokumentarredaktør Thomas Gade og Thomas Falbe om, hvornår seerne kan forvente at se dokumentaren. Men Falbe gør kun mystikken større med sit kortfattede svar over en mail: ”Vi har ikke noget nyt at tilføje for nuværende.”
Dømt for hærværk
Sara Omar skal gøres tavs er altså pt. endt med, at DR-redaktørerne selv er blevet tavse.
Tidspunktet er interessant. En ny retssag mellem Sara Omar og Manyar Parwani finder sted fra 6. til 13. november, og det er oplagt, at den kommer til at indgå i dokumentaren, men det vil DR ikke svare på.
Der er tale om en såkaldt justifikationssag, der endelig skal afgøre konflikten, som blev behandlet ved byretten og landsretten i 2022.
Manyar Parwani og produceren/komikeren Omar Marzouk havde i et år fulgt forfatteren og ønskede at offentliggøre en dokumentar, der skulle afsløre hende i blandt andet at forfalske store dele af sin baggrundshistorie og lignende.
Sara Omar trak sig ud af optagelserne i 2019, og i 2021 gik hun til byretten og krævede et fogedforbud mod at vise optagelserne.
Hun fik medhold, da retten vurderede, at hun havde fået rettighederne til optagelserne overdraget af direktøren Rasit Ufuk Tas, der ejede det selskab, som producerede filmen.
Parwani og Marzouk ankede sagen til landsretten, der dog nåede frem til samme resultat. De forsøgte derefter at anke sagen til Højesteret, men fik ikke tilladelse af procesbevillingsnævnet.
Parwani sagsøgte også Ekkos chefredaktør og magasinets journalist for at bringe et efter hans mening injurierende interview med Sara Omar. Men anklagen blev efter halvandet år opgivet, kort efter han selv blev dømt for hærværk mod Sara Omars telefon.
Indsamler 120.000 kroner
Fogedforbudsager er en form for hurtig løsning, og afgørelse skal altid endeligt afgøres i en justifikationssag, som det nu er blevet tid til.
Først hvis Sara Omar får medhold, kan hun få de 250.000 kroner, som hun måtte stille som sikkerhed for at opretholde forbuddet.
På Facebook har Manyar og søsteren Khaterah Parwani skrevet lange opslag om sagen, hvor de håber at få oprejsning, så den sandhed, han mener at indfange i sin dokumentar, kan komme frem.
Her har de også indsamlet penge til at hyre Manyar Parwanis foretrukne advokat, Erbil Kaya, der kræver 120.000 kroner i salær for de seks dages arbejde. Kampagnen startede den 1. oktober, og 9. oktober var de fornødne penge indsamlet.
Principiel sag
Den 44-årige forsvarsadvokat Erbil Kaya har igennem karrieren haft med flere højt profilerede sager at gøre.
Han var i en periode advokat for Ahmed Samsam, der blev dømt for terrorisme, men påstod at være agent for PET. Han var også forsvarer for manden, der blev varetægtsfængslet for vold mod Søren Pape Poulsens mand.
Han var forsvarer for skuespilleren Robert Hansen, da han i 2023 blev anklaget for vold mod sin kæreste, og for en af de ti kurdiske mænd, der i 2015 blev tiltalt for at samle penge ind til partiet PKK, som er stemplet som terrororganisation.
”Der er en række spørgsmål i fogedsagen, som ud fra et retsligt perspektiv er uafklarede. Så på den måde er det en principiel sag,” siger Erbil Kaya til Ekko.
”Landsretten har jo for nylig lagt en linje med Den sorte svane, så retten må tage stilling til, hvilket lys det sætter vores sag i,” fortsætter han.
Ny kendelse
Forsvarsadvokaten refererer til TV 2-dokumentaren Den sorte svane, som hovedpersonen Amira Smajic også forsøgte at få nedlagt fogedforbud imod. Modsat Sara Omar fik hun dog ikke medhold i fogedretten, da sagen blev taget op i forbindelse med premieren i juni.
”Retten var ikke enig i, at dokumentaren ikke kunne offentliggøres, selv om hovedpersonen var imod det. Det er jo en ny kendelse, som selvfølgelig sætter vores sag i et andet, interessant lys,” uddyber Erbil Kaya.
– Hvad er det for nogle spørgsmål, der efter din mening mangler at blive afklaret i sagen?
”Hvem har rettighederne til optagelserne? Og hvis man ikke har lyst til, at en dokumentar kommer ud, kan man så gå rettens vej og få retten til at nedlægge forbud?”
– Men var det ikke netop de spørgsmål, som fogedretten tog stilling til?
”Jo, men en forbudssag ved fogedretten bliver typisk behandlet meget hurtigt. Nu hvor man har haft mulighed for at danne sig et overblik over sagen, kan der komme ting frem, som ikke nødvendigvis er blevet behandlet i fogedsagen.”
– Du vurderer, at det vil lykkes at få ophævet forbuddet, så dokumentaren kan blive vist?
”Det er i hvert fald håbet herfra.”
– Men tror du på det?
”Ellers var der jo ingen grund til at gå i retten.”
Tidslinje for konflikten
17. november 2017
Sara Omar udgiver debutromanen Dødevaskeren, der kritiserer undertrykkelsen af kvinder og den sociale kontrol i et muslimsk miljø.
December 2017
Manyar Parwani kontakter Sara Omar for at lave en dokumentar om hende. Optagelserne går i gang måneden efter.
August 2018
Sara Omar indgår kontrakt med Parwani om dokumentaren. Kontakten udløber 1. november.
3. august 2019
Sara Omar meddeler Parwani og produceren Omar Marzouk i en mail, at hun forlader projektet, da hun ikke har tillid til dem.
December 2019
Optagelserne til DR-dokumentaren Sara Omar skal gøres tavs af tilrettelægger Søs Hoffman begynder.
18. juli 2021
Frihedsbrevet udgiver lydoptagelser af Sara Omar, som ifølge Parwani beviser, at hun har overdrevet sine udtalelser om politibeskyttelse.
22. juli 2021
Weekendavisen gør i en artikel om ghostwritere opmærksom på, at Sara Omar har benyttet en ukrediteret konsulent på sine bøger.
10. september 2021
Manyar Parwani skriver på Facebook, at han er i gang med at færdiggøre dokumentaren.
6. oktober 2021
Sara Omar anmoder retten i Frederiksberg om fogedforbud mod offentliggørelse af dokumentarens optagelser.
12. oktober 2021
Sara Omar fortæller i Ekko for første gang om konflikten med Parwani.
28. februar 2022
Byretten nedlægger fogedforbud mod at vise optagelserne, og filmskaberne anker sagen.
5. april, 2022
Landsretten erklærer sig enig med byretten og fastholder fogedforbuddet mod at vise optagelserne.
12. april 2022
Manyar Parwani anlægger injuriesag mod Sara Omar, Ekkos chefredaktør og journalist for ærekrænkelser i interviewet med Sara Omar. Kravet er mindst ét års fængsel.
16. august 2023
Procesbevillingsnævnet lader ikke Manyar Parwani og Omar Marzouk anke til Højesteret.
29. august 2023
Ekko kan afsløre, at DR’s dokumentar skal vises 10. september efter at være blevet udsat fra 3. september.
6. september 2023
DR-dokumentaren udsættes på ubestemt tid på grund af redaktionelle ændringer.
12. december 2023
Manyar Parwani bliver dømt for hærværk mod Sara Omars iPhone 8.
14. december 2023
Manyar Parwani trækker injuriesagen mod Ekko og Sara Omar tilbage.
6. novemer 2024
Justifikationssagen om forbudet mod offentliggørelse af Manyar Parwanis dokumentar begynder i retten.
Kommentarer