Sara Omar vinder voldsom dokumentarstrid
En bitter og hadefuld strid har de seneste måneder udspillet sig i Retten på Frederiksberg.
Her har forfatteren Sara Omar sagsøgt to filmskabere, instruktøren Manyar Parwani og producenten Omar Marzouk, for at få nedlagt fogedforbud mod optagelser, de har filmet af hende.
Filmfolkene vil lave en dokumentar om den prisvindende forfatter bag bøgerne Dødevaskeren og Skyggedanseren, der skildrer problemer som social kontrol, incest og kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer.
Sara Omar har dog forsøgt at bevise, at Parwani og Marzouk slet ikke ejer rettighederne til optagelserne.
Nu er der langt om længe afsagt kendelse i den betændte sag, som har været genstand for en række højdramatiske retsmøder.
Dommeren har truffet afgørelse til fordel for Sara Omar, lyder det i en kendelse fra Retten på Frederiksberg.
”Hvis Sara Omar Maref senest den 7. marts 2022 stiller en sikkerhed på 250.000 kr., vil retten forbyde Omar Marzouk og Mohammad Parwani (Manyar Parwanis fødenavn, red.) at offentliggøre eller viderebringe enhver billed- eller lydoptagelse af Sara Omar Maref foretaget af eller under instruktion af Mohammad Parwani i perioden fra den 30. januar 2018 til den 31. juli 2019,” står der i kendelsen.
”Ved afgørelse af sagen har retten fundet, at Sara Omar Maref har sandsynliggjort, at hun har retten til at håndhæve ophavsretten til optagelserne, idet hun har fået denne ret overdraget fra eneejeren og direktøren af det selskab, som retten har lagt til grund, at Sara Omar Maref oprindeligt indgik filmkontrakten med, og som efter rettens opfattelse har rettighederne til optagelserne,” skriver dommeren videre.
Åbenlyst karaktermord
Sara Omar kommenterer afgørelsen i en pressemeddelelse.
”Allerførst vil jeg gerne udtrykke min lettelse og glæde over rettens afgørelse i en sag, hvor Marzouk og Parwani i ytringsfrihedens navn mener, at de har ret til at offentliggøre dybt personlige og private optagelser af og om mig fra et dokumentarfilmprojekt, som jeg stoppede min medvirken i, og som de ikke ejede rettighederne til. For mig har sagen handlet om retfærdighed,” siger forfatteren og fortsætter:
”Marzouk og Parwani har fra starten overskredet enhver form for anstændighed i deres forsøg på at miskreditere mig i en grad, hvor det føles som et åbenlyst iscenesat karaktermord – især på de sociale medier. Jeg er romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper – jeg skriver om kvinder og børn, der er underlagt vold, mishandling og negativ social kontrol. Hvorfor nogen i Danmark kan have noget imod det, er mig en gåde.”
Ekko har forgæves forsøgt at få kommentar fra Manyar Parwani og Omar Marzouks advokater. Ifølge Ekstra Bladet vil de begge kære kendelsen i sagen til Landsretten. Asaf Fazal, der er Parwanis advokat, siger til avisen, at man ligger inde med yderligere materiale, som vil kunne ændre udfaldet.
Midlertidigt forbud
I kendelsen står der også, at Sara Omar ifølge retten har sandsynliggjort, at Omar Marzouk og Mohammad Parwanis adfærd nødvendiggør, at der meddeles forbud.
De to filmskabere har på Facebook og i medier gjort det klart, at de havde tænkt sig at lave filmen.
I forhold til den kvarte million kroner, som Sara Omar skal stille i sikkerhed, er det normal procedure, fortæller pressekontaktdommer i Retten på Frederiksberg, Christian Lundblad.
”Det er lidt kompliceret, men en fogedsag kan stille et umiddelbart grundlag for at nedlægge fogedforbud. Bagefter kan der føres en sag om selve rettighederne. Det her er et forbud, og så kan man i en egentlig sag prøve rettighederne, der ligger bag.”
– Så det her er måske kun starten?
”Ja, det kan du godt sige.”
– Hvorfor skal Sara Omar betale de her 250.000 kroner, hvis hun har vundet sagen?
”Det her er en midlertidig afgørelse, altså et forbud. Nogle vil lide et tab ved ikke at kunne gå i gang med at lave filmen, og beløbet er en sikkerhed for dem, der eventuelt lider et økonomisk tab. Når man stopper en aktivitet, skal man stille sikkerhed for dem, som kunne have tjent på aktiviteten.”
– Så hvis de sagsøgte går videre med sagen og vinder i retten, kan de 250.000 kroner gå til godtgørelse?
”Det kan de blive brugt til, men der skal tages endelig stilling til det på et tidspunkt.”
Kaoslignende tilstande
Undervejs i sagen har der til tider hersket kaoslignende tilstande i retslokalet. Der er blevet råbt anklager om racisme og snakket om en mystisk, pædofil-jagtende gruppe, der angiveligt kalder sig Ulvene.
Al den farverige dramatik dækker over, at parterne i sagen bestemt ikke har høje tanker om hinanden.
Ifølge Sara Omar har Manyar Parwani og Omar Marzouk fra start haft et mål om at karaktermyrde hende med filmen. Omvendt har filmskaberne plæderet for, at de ville lave et hyldestportræt af forfatteren, men undervejs tog hende i en række løgne.
”Hun har intet belæg for at have indblik i en patriarkalsk, muslimsk kultur. Det er ikke hendes baggrund,” har Omar Marzouk, der er bedst kendt som komiker, udtalt til Filmmagasinet Ekko.
”For at være helt ærlig så håber jeg på, at filmen vil koste Sara Omar karrieren. Det, hun har gjort, er ikke i orden. Hun skal stå til regnskab for det. Hun skal stoppes.”
For Sara Omars vedkommende har hun forsøgt at gøre sin sag til et eksempel på, at det ikke bare kræver tydeligt samtykke, men også en gyldig kontrakt, hvis man skal medvirke i en dokumentarfilm.
”Jeg håber, at filmbranchen vil rejse sig i fællesskab og tage afstand,” sagde den kendte forfatter, da hun i oktober til Ekko gav sit første store interview om konflikten.
Kommentarer