Kapitel 1: Det store børsflop
Formandsposten er blandt de mest eftertragtede. Den går til Johan Schlüter.
I 1999 bliver den danske filmbranches mest fremtrædende advokat sat i spidsen for 2M Invest, som er flagskibet blandt ventureselskaber i dansk erhvervsliv.
Det er gode tider.
Der er fuld fart på den digitale revolution. Familieimperier og generationernes arv var engang noget nær den eneste vej til seriøs rigdom. Sidst i 90’erne bliver nyskabende it-teknologi en genvej.
Det lykkes for de få. Erik Damgaard tjener milliarder på regnskabssoftwaren Navision, og Janus Friis tjener endnu flere på at sælge Skype.
En dyr fantasi bliver dog virkeligheden for de fleste it-værksættere. Profit kommer først med succes. Og succes kommer ikke uden kapital.
Elsker skæve hoveder
Johan Schlüter er både bestyrelsesformand og advokat for 2M Invest, og han har selv investeret kapital i ventureselskabet.
I juridisk tale handler det om værdier, der ikke er fysiske i deres fremtoning – eksempelvis it-teknologi, som grundlæggende var det, 2M Invest skød penge i.
Da Ekko mødte Schlüter i december 2015 i hans daværende hjem til tyve millioner kroner i hjertet af København, fortalte han med begejstring om sin store trang til at være iværksætter.
”Jeg elsker folk med skæve hoveder, der kommer med skæve idéer. Det har jeg ofte involveret mig i,” sagde filmadvokaten åbenhjertigt til Ekko i det, der var hans første store interview i kølvandet på Copydan-sagen.
Guldægget
Med sin passion og juridiske evner virker Johan Schlüter som den helt rigtige til at skabe succes for 2M Invest.
Ventureselskaber har til formål at skyde penge i nystartede eller ekspanderende virksomheder og frasælge sine andele, når succesen efter et forventet antal år er i hus, og firmaet står til at blive børsnoteret. Jo flere aktionærer, der spytter i puljen, des bedre.
Ved årtusindskiftet er det intet problem. De kloge hoveder er klar med de gyldne idéer, og investorer er klar til at spille på teknologiens roulette.
Med Johan Schlüter i spidsen har 2M Invest skudt over en milliard kroner i omtrent 50 danske og internationale it-virksomheder. Da 2M Invest går på fondsbørsen 15. februar 2000, får selskabet 18.000 aktionærer i ryggen – fra selskabets egen ledelse over almindelige danskere til giganter som Danske Bank.
Visionerne i virksomhederne er mangfoldige. Catenas har planer om at udvikle en global it-konsulentvirksomhed. Netpoint med direktøren Kim Loudrup – Schlüters gode ven og mangeårige forretningspartner i 00’erne – satser på at levere hurtige internetforbindelser til Europas største hotelkæder.
Og så er der guldægget: IT Factory Inc.
Tæt på konkurs
Med hovedkvarter i USA og ansatte i underselskaber i hele verden bliver IT Factory anset for at være en af 2M Invests stærkeste investeringer. Den danske andel er 25 procent i IT Factory.
Virksomheden satser på udviklingen af en såkaldt messaging-teknologi, der kan gøre det hurtigt og nemt for kolleger at kommunikere internt. Derved kan virksomheder spare penge ved at reducere arbejdstid brugt på e-mails og vedligeholdelse af serverne.
I 2001 er IT Factorys software vurderet til at være op mod 200 millioner kroner værd.
Og det går glimrende for IT Factory, lyder det fra 2M Invests bestyrelse i kvartalsmeddelelsen, som 13. november 2001 indsendes til Københavns Fondsbørs. ”2M Invests porteføljeselskaber er generelt set inde i en positiv udvikling, hvor specielt IT Factory (blandt seks andre, red.) markerer sig,” skriver Schlüter og den øvrige ledelse til aktionærerne.
Virkeligheden er en helt anden.
Blot dagen efter aktionærerne får besked om IT Factorys forventede succes, meddeler selskabets danske direktør i USA, Lars Munch Johansen, sine ansatte, at der ikke er penge til lønninger, og at IT Factory er tæt på konkurs.
Trylleslaget
Løsningen er et lån fra 2M Invest på 600.000 dollars til lønninger. 2M Invest stiller den betingelse, at lånet efter en måned skal indfries. Ellers vil IT Factorys immaterielle rettigheder tilfalde 2M Invest.
Lånet bliver ikke indfriet, og med nærmest et trylleslag er messaging-teknologien 100 procent på danske hænder. 100 procent ejet af 2M Invest.
Allerede i december 2001 tilfører 2M Invest tretten millioner i kapital til det nu danske IT Factory. Det skriver 2M Invests administrerende direktør Michael Mathiesen og bestyrelsesformand Johan Schlüter på vegne af selskabet i en meddelelse til Københavns Fondsbørs. Man vedlægger en pressemeddelelse om, at en ny administrerende direktør med relevant brancheerfaring vil tiltræde i IT Factory.
Få dage senere bliver navnet offentliggjort: Stein Bagger!
Aftalen kommer dog helt bag på de amerikanske investorer, der er af den opfattelse, at de er blevet ført bag lyset. Uden retten til teknologien er amerikanske IT Factory nemlig værdiløst.
Det er især den amerikanske investor og kreditor White Pine Ventures, der raser over 2M Invest og anklager ledelsen med Schlüter i spidsen for svig. Investoren lufter muligheden for et sagsanlæg mod 2M Invest, skriver flere danske medier i juni 2002.
Ondskabsfuld tilfredshed
Amerikanernes anklage om svig står ikke alene. På det, der skal vise sig at blive 2M Invests sidste generelforsamling i april 2002, er kritikken af Johan Schlüter hård.
”Den første aktionær, der betrådte talerstolen efter bestyrelsens redegørelse, kritiserede i stærkt ironiske vendinger bestyrelsen med formand Johan Schlüter i spidsen for at mangle selv de simpleste færdigheder ud i virksomhedsøkonomi og ledelse,” skriver Erhvervsbladet dagen efter.
Johan Schlüter, der på det tidspunkt er blandt de fem advokater med flest bestyrelsesposter i Danmark, giver øjeblikkelig svar på tiltale og anklager pressens negative omtale for at have en del af skylden i 2M Invests nedtur.
”Der har været en mærkelig ondskabsfuld tilfredshed over 2M’s situation,” siger han fra talerstolen. ”Vi har lavet en række gode investeringer, og vi tror på, at vi kan gå ud af dem med en god fortjeneste.”
To måneder senere går 2M Invest konkurs med et brag.
Forstår ikke en dyt
Kollapset er det varmeste emne i erhvervssektionerne i landets dagblade. Schlüter får hug fra alle kanter og bliver især i medierne beskyldt for bestyrelsessvigt.
”Ifølge folk, som har været meget tæt på virksomheden, forstod Schlüter ikke en dyt af, hvad der foregik i 2M. Derfor lænede han sig op ad dem, som havde den teknologiske indsigt. Ansvaret er hans om nogen,” udtaler en anonym kilde i Børsens Nyhedsmagasin om konkursen.
I 2014 laver Finanswatch en gennemgang af Danmarkshistoriens største børsflop. 2M Invest indtager tredjepladsen, og journalisten slutter afsnittet af med en bemærkelsesværdig observation.
”Noget usædvanligt skrev 2M Invest i konkursmeddelelsen, at problemerne med at skaffe kapital blandt andet skyldtes negativ presseomtale,” noterer Finanswatch.
I sine nyligt udgivne erindringer Højt at flyve skriver Johan Schlüter om 2M Invest, at det er det sørgeligste, han har oplevet som bestyrelsesformand.
Han påtager sig dog intet for ansvar for erhvervseventyrets fadæse. I stedet peger han på 2M Invests daværende direktør Michael Mathiesen som ventureselskabets svigtede led, som ikke fulgte selskabets investeringsstrategi og uforsvarligt investerede 400 millioner i it-konsulentfirmaet Catenas, der aldrig blev en realitet og dermed forårsagede 2M Invests konkurs.
På trods af Schlüters fejlslagne virke som formand i 2M Invest bliver det langt fra hans sidste dristige finanseventyr som bestyrelsesformand. Og skal – som vi senere kommer ind på – få store personlige konsekvenser for ham.
Fuld af løgn
Historien om IT Factory og Stein Bagger nævner Schlüter ikke med ét ord i sin selvbiografi.
Johan Schlüter havde ingen involvering i IT Factory, mens Stein Baggers svindel stod på. På det tidspunkt var 2M Invest ude af IT Factory, der genopstod efter 2M Invests konkurs.
Stein Bagger var dog allerede fuld af løgn, da han blev hentet ind som direktør i IT Factory under 2M Invests ejerskab. Han havde aldrig taget den MBA-titel fra Edinburgh Business School, som han pyntede sig med. Han havde heller ikke imponerende evner til at drive forretning. Ved sin ansættelse i 2001 havde han allerede utallige konkurser bag sig.
”Det er vanskeligt på baggrund af de tilgængelige oplysninger at forstå, hvad det var, der skulle gøre Stein Bagger specielt velegnet til dette job,” skriver forfatteren Sanne Udsen om Baggers ankomst til IT Factory i bogen Stein og drømmefabrikken.
Generelt er det vanskeligt at forstå, at Stein Bagger overhovedet kunne slippe af sted med at begå en af Danmarkshistoriens største og mest berygtede svindelsager.
Allerede i 2003 anklager Amagerbanken Bagger og IT Factory for bedrageri. Men først fem år senere, da svindlen med de falske leasingkontrakter kommer frem i lyset, bliver han afsløret.
Det bli’r i familien
På det tidspunkt har Nordsjællands Politi i forvejen efterforsket IT Factory for momssvindel i mere end et år. I offentligheden kan Bagger ses i selskab med den nu tidligere toprocker Brian Sandberg fra Hells Angels.
Sidst i november 2008 bliver Baggers forretningspartner i IT Factory, Allan Vestergaard, brutalt overfaldet og gennemtævet af to maskerede mænd ved sit hjem. Få dage senere forsvinder Bagger sporløst fra en forretningsrejse i Dubai og sigtes hjemme i Danmark in absentia for dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed på samlet set en milliard kroner.
Ugen efter melder Bagger sig selv på en politistation i Los Angeles. Seks måneder senere bliver han i juni 2009 idømt syv års ubetinget fængsel for bedrageri for over 800 millioner kroner.
Mens han sidder i fængsel, bliver han på ny anklaget for underslæb. Hans forsvarer var dengang i 2013 Anders K. Németh, hvis far Karoly Németh skal repræsentere manden, der var med til at bringe Bagger til magten: Johan Schlüter. Den 6. februar 2018 sidder Schlüter på anklagebænken i Københavns Byret og er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 200 millioner kroner.
Johan Schlüters storhed og fald:
Schlüter-sagen
Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.
Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.
Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.
Blev sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen i 2017 tiltalt for svindel med royalties for 200 millioner kroner.
Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.
Sådan gjorde vi
Filmmagasinet Ekko gennemførte i 2016 flere eksklusive samtaler med Johan Schlüter.
Vi har læst over 400 artikler fra mediedatabasen Infomedia og diverse bøger. Selskabsoplysningerne er trukket fra det danske, spanske og schweiziske erhvervsregister.
Flere kilder i filmbranchen og virksomhedseksperter har bistået med opklarende baggrundsviden.
Alle nævnte personer, der udsættes for kritik, har fået muligheden for at komme til orde. Schlüters medtiltalte Susanne Fryland og Lars Halgreen har ikke ønsket at medvirke.
Ekko har i januar 2018 været i kontakt med Johan Schlüter, der ikke havde mere at tilføje.
Kommentarer