Schlüters fald
18. jan. 2018 | 09:45

Kapitel 2: Manden med de magiske hænder

Foto | Jacob Langvad Nilsson & EZ-link
Jeff Roope lokkede med guld og grønne skove til Johan Schlüter, der investerede i healerens urtepille Ez-link, men endte med at stå tilbage med en stor regning.

Mødet med en britisk healer fik den svindeltiltalte Johan Schlüter til at drømme om at score en formue på mirakelmedicin. I stedet blev han blanket af, hævder Schlüter.

Af Daniel Pilgaard

Succesfuld filmadvokat med speciale i ophavsret og mislykket iværksætter med hang til at involvere sig med fantaster.

Det er kendetegnet for Johan Schlüters karriere, før den totalt krakelerede med tiltalen for underslæb i den såkaldte Copydan-sag, som starter i Københavns Byret den 6. februar.

Før Johan Schlüter blev tiltalt i sommeren 2017 og stadig kun var sigtet i sagen, mødte Ekko advokaten ad flere omgange for at høre om hans imponerende karriere og ikke mindst de mange mærkværdige forretningseventyr, han har været involveret sig i.

”Min kone kalder mig for tossemagneten,” sagde han. ”Tosserne flokkes om mig, fordi de ved, jeg ikke kan stå for skæve tanker. Jeg er sød og flink over for dem og behandler dem godt uden at tage penge fra dem.”

Kurerer mørkeræd datter
Johan Schlüter har stiftet nogle dyre bekendtskaber igennem livet. En af dem er den britiske healer Jeff Roope, eller ”manden med de magiske hænder”, som BT kalder ham i et stort portræt i avisen den 1. april 2001.

Trods datoen er artiklen ment i ramme alvor.

Jeff Roope kan heale alverdens sygdomme og lidelser med sine hænder i kombination med en pille, han har udviklet af urtemedicin. Sådan skriver BT i interviewet med mirakelmanden, som dengang rejste rundt og udførte sit magiske arbejde i flere europæiske lande.

Et år efter dukker Jeff Roopes navn også op i Jyllands-Posten. Avisen bringer en artikel med dagbogsudklip af cancerpatienten Søren Terp, som lægerne har opgivet.

I et sidste håb opsøger han Jeff Roope, der på tidspunktet praktiserer i Danmark.

”Han gav mig en masse piller, jeg skal tage, noget kaldet Jeff-Kuren (Ez-link, red.). Alt i alt en ret spændende dag. Healeren kom med en masse historier om folk, som havde overlevet selv alvorlige kræftsygdomme,” skriver Søren Terp i sin dagbog. Få måneder senere taber han kampen til canceren og dør – 27 år gammel.

Det er en dansk forretningsforbindelse i Barcelona, der præsenterer Johan Schlüter for healeren. Schlüter bliver overbevist – og er det stadigvæk i dag!

”Jeg har en datter, som var bange for at ligge i mørke. I løbet af no time havde Jeff kureret hende for angst. Jeg har også set ham lægge hånden på et menneskes dårlige knæ, og med ét var smerten væk,” fortæller Johan Schlüter til Ekko i 2016.

Fra slot til slot
En tidligere ansat i Johan Schlüters firma i perioden, hvor Jeff Roope imponerede med sine evner, husker udmærket de gange, healeren lagde vejen forbi advokatkontoret.

”Schlüter ville gerne begejstres, og det, som begejstrede ham mest, var udsigten til stor indtjening. Der har ikke været nogen på kontoret, som Schlüter bare kunne lide – alle har lovet guld og grønne skove,” siger den ansatte, som ønsker at være anonym, men Ekko kender vedkommendes identitet.

”Jeff Roope var en af dem, og han virkede lidt som en H.C. Andersen, der rejste rundt fra slot til slot og fortalte historier,” fortsætter den ansatte. ”På den måde kom han under huden på folk, og han kom i høj grad under huden på advokaten og hans familie. Samtidig fortalte han om alle de penge, Schlüter ville kunne tjene på hans piller.”

Ulovligt lægemiddel
Johan Schlüter bliver ikke kun overbevist om Jeff Roopes magiske hænder. Urtepillen Ez-link, der ifølge healeren har en fantastisk virkning på kroppen både fysisk og psykisk, tror Johan Schlüter også på.

”Jeff havde skabt et fremragende produkt, som vi i min familie havde glæde af i en del år,” skriver Schlüter i sine erindringer Højt at flyve.

Lægemiddelstyrelsen er dog af en anden opfattelse.

Uden dokumentation for pillens helbredende virkning må den slags påstande ikke anføres på produktet, da det i så fald ville blive anset som et ulovligt lægemiddel.

Så da Johan Schlüter – som stifter af og bestyrelsesformand for selskabet MicroZymes – indfører Ez-link i danske helseforretninger i 2004, må firmaet nøjes med at markedsføre pillen som et simpelt kosttilskud.

Flygter til Dubai
Ez-link samler støv på hylderne. Kunderne viser ingen interesse for kosttilskuddet, og MicroZymes ender som en fiasko for Schlüter – ligesom 2M Invest.

Eventyret med healeren er dog et endnu større økonomisk mareridt end 2M Invest-kollapset for Schlüter privat. Udgifterne til udvikling, markedsføring af pillen og lønninger løber op i en bankgæld på fem millioner kroner.

Johan Schlüter og Jeff Roope kautionerer for gælden, men Schlüter ender angiveligt med at stå med regningen alene. Jeff Roope stikker af til Dubai og har lige siden fortsat sin tilværelse som mirakelmager rundt omkring i verden.

”Den skiderik!” kommer det prompte fra Schlüter, da vi i 2016 bringer healerens navn på banen. Schlüter forklarer, at han ikke har set Roope, siden han forsvandt, og han har personligt måttet betale gælden på de fem millioner.

Det gør han med den indtægt, han får takket være sin andel i virksomheden DtecNet. Virksomheden udvikler et software til opsporing af piraters ulovlige download på internettet, og den er en succes. Endelig rammer Schlüter en milliongevinst i et af sine forretningseventyr.

Men på grund af gælden i MicroZymes får Schlüter ikke en krone til sig selv.

Alligevel undlader han at afvikle det tomme selskab. Offentligt tilgængelige selskabsoplysninger viser, at hans partner i advokatfirmaet og reservedatter Susanne Fryland bliver indsat som direktør i MicroZymes i 2008.

Først i 2011 træder både Schlüter og Jeff Roope – adskillige år efter hans forsvinden – officielt ud af bestyrelsen i MicroZymes, som på samme tid ændrer navn til MZ Inform.

Tvivlsomme fakturaer
I 2013 får MZ Inform en ny ejerkreds, som fremover består af Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen – de samme tre, der er tiltalt for bedrageri i Copydan-sagen.

Producentforeningen fik i 2015 lavet en såkaldt pengestrømsanalyse, som ender med at føre til politianmeldelsen af de tre advokater. Af rapporten fremgår det, at de tre advokaters firma Registrering Danmark, der forvalter Copydan-midlerne, igennem en årrække er blevet faktureret af MZ Inform for uddannelsesaktiviteter til et samlet beløb af næsten fem millioner kroner.

Ifølge rapporten oplyser den daglige leder af Registrering Danmark, Pia Ekberg, at disse aktiviteter i MZ Inform, der ingen ansatte har, aldrig har fundet sted.

Det er således politiets opfattelse, at Schlüter og Fryland har brugt rettighedshavernes penge på at betale for en fiktiv undervisning i et tomt selskab, som de selv ejer.

Schlüter afviser ethvert kendskab til de tvivlsomme faktureringer og henviser – som han har gjort hele vejen igennem Copydan-skandalen – til, at Susanne Fryland har foretaget alle ulovligheder bag hans ryg.

Susanne Fryland har ikke ønsket at medvirke, og Ekko har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Jeff Roope.

 

Johan Schlüters storhed og fald:








Kommentarer

Sådan gjorde vi

Filmmagasinet Ekko gennemførte i 2016 flere eksklusive samtaler med Johan Schlüter.

Vi har læst over 400 artikler fra mediedatabasen Infomedia og diverse bøger. Selskabsoplysningerne er trukket fra det danske, spanske og schweiziske erhvervsregister.

Flere kilder i filmbranchen og virksomhedseksperter har bistået med opklarende baggrundsviden.

Alle nævnte personer, der udsættes for kritik, har fået muligheden for at komme til orde. Schlüters medtiltalte Susanne Fryland og Lars Halgreen har ikke ønsket at medvirke.

Ekko har i januar 2018 været i kontakt med Johan Schlüter, der ikke havde mere at tilføje.

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Blev sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen i 2017 tiltalt for svindel med royalties for 200 millioner kroner.

Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.

© Filmmagasinet Ekko