Schlüters fald
09. feb. 2018 | 19:37

Schlüter ville ”skide på” forvaltningsfirma

Foto | uoplyst
”Anden runde bliver sjovere,” sagde advokat Susanne Fryland for to et halvt år siden. I dag fik vi endelig svar på, hvad hun mente, idet hun pegede på Johan Schlüters ansvar i forbindelse med problematiske faktureringer.

Dagens retsmøde i Copydan-sagen endte dramatisk, da Susanne Fryland sagde, at reservefaren Johan Schlüter pressede hende til at overføre penge fra Registrering Danmark til deres eget advokatfirma.

Af Daniel Pilgaard

Efter næsten tre års tavshed er dagen kommet.

For første gang siden den massive millionsvindel med tv- og filmbranchens rettighedspenge kom frem i offentlighedens lys i sommeren 2015, sidder Copydan-sagens hovedmistænkte Susanne Fryland i dag til afhøring i Københavns Byret.

49-årige Susanne Fryland blev som den første af de tre tiltalte advokater i skandalesagen allerede sigtet af Bagmandspolitiet i august 2015.

”Anden runde bliver noget sjovere,” udtalte hun i den forbindelse og proklamerede samtidig, at hun var blevet gjort til ”syndebuk”.

Siden har Fryland forholdt sig tavs, men den syrlige bemærkning var formentligt rettet mod hendes nu to tidligere partnere Johan Schlüter og Lars Halgreen. De to mænd meldte Fryland til politiet for underslæb og har siden konsekvent udpeget hende som den skyldige. De har påstået, at de intet vidste om den påståede svindel.

I sommeren 2017 blev de alle tre tiltalt for bedrageri med 200 millioner kroner.

Retssagen startede i tirsdag.

Her til formiddag sidder Schlüter, Fryland og Halgreen igen samlet på anklagebænken uden at ytre så meget som et eneste ord til hinanden. Den kolde luft er ikke til at tage fejl af.

Schlüter stirrer olmt
Dommer Lone Bach Nielsen træder ind i retten præcist klokken halv ti. Alle tilstedeværende rejser sig op – undtaget Schlüter, der i dag er ankommet på krykker på grund af sit dårlige ben.

Få minutter senere bliver Fryland bedt om at rejse sig og indtage afhøringspladsen placeret i midten af retssal 41. Iført grå gummisko, sorte jeans og beige cardigan sætter hun sig på den sorte kontorstol i båsen, mens alle øjne hviler på hende.

I særdeleshed to øjne stirrer olmt og intenst.

Når 73-årige Johan Schlüter ikke ser opmærksomt på skærmen foran ham med sagens bilag, borer den detroniserede advokats blik sig nærmest helt ind til knoglerne på reservedatteren, som han har kendt siden barnsben og ansatte i sit firma i 1992.

Johan Schlüter ligner under dagens retsmøde flere gange en vulkan på randen af udbrud. Han er tydeligvis ikke tilfreds med afhøringen af Fryland i forhold til anklageskriftets forhold 1. Det er sagens hovedforhold, der drejer sig om tiltalen mod Fryland og Schlüter, som sammen er anklaget for at havde overfaktureret klienterne i tv- og filmbranchen for 115 millioner kroner.

Begge nægter sig skyldige.

Benhård anklager
Bevæbnet med fakturaer, kontoudtog og e-mailkorrespondancer går den 40-årige specialanklager Malene Stage Christensen til stålet.

Igennem hele formiddagen og eftermiddagen bliver Susanne Fryland bombarderet med spørgsmål om sit kendskab til de mange millionfakturaer, der primært er udstedt til rettighedsforeningen CAB, som advokatfirmaets underselskab, Registrering Danmark i Slagelse, forvaltede mellem 200 og 250 millioner kroner for om året.

Forvaltningsaftalen lød på, at advokaterne fik ti procent for administrationen. Men i perioden 1. januar 2011 til 31. december 2014, hvor de var berettiget til et samlet honorar på 55 millioner, er der blevet opkrævet for lidt over 170 millioner kroner – altså 115 millioner for meget.

Susanne Fryland bliver godt og grundig grillet af anklager Malene Stage Christensen. Ofte hænger Frylands svar tøvende i luften, når hun skal redegøre for, hvordan alle de mange millionopkrævninger skulle være i overensstemmelse med den rammeaftale om honorering, som advokaterne havde med foreningerne.

”Det kan jeg ikke forklare” eller ”den faktura har jeg ikke set før”, lyder det ofte kortfattet fra Susanne Fryland, der konstant sidder og nulrer en blå kuglepen.

Uskyldens krog
Både Johan Schlüter Advokatfirma og Registrering Danmark var fællesejet af Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen, men Susanne Fryland sad som enedirektør i firmaet i Slagelse og var ansvarlig for økonomien.

Netop det faktum har siden sagen rullede for snart tre år siden været Johan Schlüters krog, som han har hængt sin uskyld op i. Han har ikke haft bemyndigelse til at udskrive fakturaer og kategorisk nægtet ethvert kendskab til Susanne Frylands gøren og laden med den uberettigede millionfakturering.

Johan Schlüter har også igen og igen hævdet i medierne, at mens den formodede svindel i Slagelse stod på, var han syg af depression på grund af sin involvering i en spektakulær fransk svindelsag om arven efter landets berømte visesanger Charles Trenet.

Bomben kom til sidst
Efter næsten fem timers benhård afhøring og bare få minutter i fyraften smider en mør Susanne Fryland så bomben.

Johan Schlüter instruerede hende i at skaffe penge til advokaternes hovedkontor på Højbro Plads i København, fordi firmaets økonomi skrantede.

Susanne Frylands opfattelse af begivenhederne kommer, efter anklager Malene Stage Christensen læser en e-mailkorrespondance op mellem Fryland og bogholder Claus Nielsen i Registrering Danmark. Allerede under det første retsmøde i tirsdags kom det frem, at Claus Nielsen havde fået udstedt en såkaldt A-fuldmagt af Fryland, der gjorde bogholderen i stand til at fakturere de forskellige rettighedsforeninger.

I den oplæste e-mail fremgår det, at Fryland har bedt bogholderen om at fakturere en af foreningerne for et større beløb. Og så snart pengene var der, skulle de hurtigst muligt sendes videre til Johan Schlüter, fordi de ”skreg efter likviditet” på advokatkontoret i København

Malene Stage Christensen går målrettet videre efter e-mailens indhold og spørger Susanne Fryland:

”Var det sådan, at når man skreg på likviditet i København, så udstedte Susanne Fryland en faktura til den ene eller anden forening, og så hentede man penge derfra?”

”Ja,” lød det højt og tydelig igennem mikrofonen fra afhøringspladsen.

Malene Stage Christensen følger lynhurtigt op: ”Kan du pege på en person, der har fortalt dig, at du skulle gøre det her?”

”Det kan jeg godt. På det her tidspunkt er jeg på ferie i Norge og har en ret oprevet snak med Johan. Så i det her tilfælde er det Johan Schlüter,” svarede Fryland køligt retur.

”Hvad er det for en snak?” ville anklageren herefter vide.

”Det er en snak om, at der er brug for likvider i København, og jeg siger så, at vi også har et maskineri, der skal køre rundt i Slagelse med Registrering Danmark. Så siger Johan meget præcist, at han vil skide på Registrering Danmark, og at alt handler om advokatkontoret,” kom det fra Fryland.

Kollektiv vejrtrækning
Johan Schlüter sidder for første gang som forstenet i retten.

I sekunder er der total stilhed i retssalen, indtil pressens mange udsendte efter en dyb vejrtrækning kollektivt begynder at hamre på computertasterne.

Og i et lavt toneleje kan man overhøre Malene Stage Christensen sige til sin medanklager Martin Kromann: ”Så kom vi lige højere op.”

Susanne Frylands vinkel på Copydan-skandalen bliver dagens sidste ord, før retssagen fortsætter tirsdag den 20. februar. Her bliver det Johan Schlüter og Lars Halgreens tur til at indtage afhøringsskranken.

Kommentarer

Schlüter-sagen

Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.

Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.

Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.

Er sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen tiltalt for svindel med royalties for 115 millioner kroner.

Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.

© Filmmagasinet Ekko