Prolog: Livsværket der forsvandt
Op til otte års fængsel.
Det er strafferammen for groft mandatsvig og kan blive virkeligheden bag tremmer for Danmarkshistoriens mest fremtrædende filmadvokat Johan Schlüter og hans partnere Susanne Fryland og Lars Halgreen.
Bomben sprang i sommeren 2015, da Producentforeningen gik offentligt ud med mistanken om, at Johan Schlüters advokatfirma havde begået underslæb for op mod 200 millioner kroner.
Det handlede om filmbranchens udbetalinger fra Copydan, som advokatfirmaet forvaltede og Schlüter selv havde sat i system og udviklet siden 1992, med reservedatteren Susanne Fryland som sin højre hånd.
”Psykopatisk” og ”iskold”
Da skandalen først rullede i sommeren 2015, meldte Producentforeningen med direktør Klaus Hansen i spidsen ikke advokaterne personligt til politiet. Foreningen sagde blot, at alt tydede på, at der var begået økonomisk kriminalitet.
Det var Johan Schlüter og hans partner Lars Halgreen – der primært sad med sportsjura – som i kølvandet på anmeldelsen selv meldte Susanne Fryland til politiet for underslæb.
Selv kalder Fryland sig for en syndebuk og har udtalt til dagbladet Sjællandske, at ”anden runde bliver noget ’sjovere’”. Frylands bemærkning faldt i kølvandet på, at politiet sigtede hende i august 2015.
Siden har hun været helt tavs om sagen.
Modsat Schlüter, der ikke har holdt sig tilbage i flere medier fra at erklære sin og Halgreens uskyld og udelukkende har peget på Fryland som forbryderen.
Først gang var i december 2015, da han i Ekko #70 stillede op til interview og kaldte sin reservedatter for ”psykopatisk” og ”iskold”. Han benægtede kategorisk ethvert kendskab til Frylands angivelige, systematiske svindel med klienternes penge gennem mange år.
Ulovlige honorarer
Efter lang tids efterforskning er Bagmandspolitiet kommet frem til en anden vurdering.
Anklageskriftet kom i sommeren 2017.
Schlüter og Fryland er ifølge anklagemyndigheden blandt andet skyldige i mandatsvig af særlig grov beskaffenhed ved at have tildelt sig selv 115 millioner i ulovlige honorarer.
Alle tre advokater er tiltalt for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed på op til 86 millioner kroner. Desuden skal de tre have fusket med årsregnskaberne i 2014. Fuskeriet blev opdaget af Producentforeningens revisor, da han gennemgik regnskaberne for de foreninger, advokaterne forvaltede penge på vegne af.
Det var i november 2014. Over tre år senere kommer afgørelsen. Københavns Byret har afsat ikke mindre end 24 retsmøder til at behandle sagen, der starter den 6. februar og er den største økonomiske skandalesag i dansk films historie.
Der forventes afsagt dom i sagen sidst i maj 2018.
Fejlslagen forretningsmand
Det er ikke første gang, at Johan Schlüter har stået tiltalt i en retssal. I maj 2014 blev han i Paris idømt atten måneders fængsel og mødt med et erstatningskrav på 30 millioner kroner for at havde bedraget arvingen til den verdensberømte, franske visesanger Charles Trenet.
Året efter blev Schlüter til dels frikendt i appelsagen. Det samme gjorde hans kompagnon, den mystiske Maurice Khardine. Den danskbosatte Khardine, der er født i Algeriet, havde allerede tidligere været turen igennem det franske retssystem – tiltalt for svindel i en helt anden bemærkelsesværdig sag, som også involverede Børsens tidligere chefredaktør og ven af kongehuset, den nu afdøde Christian Lillelund.
Khardine er blot en af de farverige skikkelser i det bizarre persongalleri, som er gennemgående i Johan Schlüters karriere som fejlslagen forretningsmand.
Flere personer, som han i sin selvbiografi Højt at flyve, der udkom i november 2017, i dag tager afstand fra og konsekvent bebrejder for at have trukket ham ned i sølet.
I syv artikler fortæller vi historien om Schlüters dristige eventyr, der involverer Stein Bagger, en fodboldstjerne i Barcelona, en tidligere toppolitiker, grønlandsk gletsjervand, en healer med magiske hænder og et tvivlsomt parløb med en af dansk erhvervslivs mest succesfulde iværksættere. Flere af historierne har ikke tidligere været fremme.
Sidegadevekselerer
Spørgsmålet er, hvorfor en begavet advokat med sit eget imperium har kastet sig ud i det ene tvivlsomme projekt efter det andet og ladet sig udnytte.
Som skatteekspert Henrik Kjellerup Bro, der har bistået med baggrundsviden til Ekkos arbejde med Schlüters forretningseventyr, bemærker: ”Det kan virkelig undre, at en fin advokat med kontor på en af Københavns dyreste adresser konstant synes at omgås sidegadevekselerer.”
Johan Schlüter havde det hele. Nordens største advokatfirma med speciale i ophavsret beliggende på Højbro Plads skråt over for Christiansborg i København – og med sit navn ”Johan Schlüter” skrevet i store guldbogstaver på domicilets facade.
Når Schlüter ikke stod og så ned på folket fra sit kontor på øverste etage, så han op på sig selv. På det store malede portræt, der hang over trapperne ind til mødelokalet.
Tagterrasse med herrehybel
I privaten var udsigten af samme eksklusive kaliber. 232 kvadratmeter herskabslejlighed med en prangende tagterrasse på 400 kvadratmeter med egen herrehybel og champagnekøleskab i den ene ende og drivhuset, som den private gartner passede, i den anden ende.
Der manglede ingenting i hjemmet til tyve millioner kroner på Esplanaden et stenkast fra Maersks hovedkontor og Den Lille Havfrue på Langelinie. Lejligheden købte han i 1999, hvorefter han overdrog skødet til sin kone.
I dag må han nøjes med udsigten fra sin nybyggede penthouse til fem millioner på Østerbro, som han og hustruen har finansieret med salget af deres tidligere hjem på Esplanaden.
Da vi interviewede Schlüter til Ekko #70, sagde han: ”Jeg har mistet alt. Mit livsværk er væk. Det er en stor sorg.”
Johan Schlüters storhed og fald:
Schlüter-sagen
Johan Schlüter var i fire årtier film- og musikbranchens førende advokat.
Han skabte Nordens største advokatfirma, der forvaltede film- og tv-branchens royalties.
Med videomediets fremkomst samlede han distributørerne i en forening, der fik monopol på markedet.
Blev sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgreen i 2017 tiltalt for svindel med royalties for 200 millioner kroner.
Sagen starter i retten 6. februar 2018 og forventes afsluttet i maj.
Sådan gjorde vi
Filmmagasinet Ekko gennemførte i 2016 flere eksklusive samtaler med Johan Schlüter.
Vi har læst over 400 artikler fra mediedatabasen Infomedia og diverse bøger. Selskabsoplysningerne er trukket fra det danske, spanske og schweiziske erhvervsregister.
Flere kilder i filmbranchen og virksomhedseksperter har bistået med opklarende baggrundsviden.
Alle nævnte personer, der udsættes for kritik, har fået muligheden for at komme til orde. Schlüters medtiltalte Susanne Fryland og Lars Halgreen har ikke ønsket at medvirke.
Ekko har i januar 2018 været i kontakt med Johan Schlüter, der ikke havde mere at tilføje.
Kommentarer