Nyhed
02. feb. 2023 | 15:16

Skuespillere efterlyser mere mangfoldighed

Foto | Marie Hald
En flok skuespillere med forskellig baggrund er gået sammen om kampagnen Et større billede, der kritiserer diversiteten i den danske filmbranche.

”Rend mig i røven,” lyder Lars von Triers kommentar til over 40 filmfolks opråb om, at roller i danske film næsten udelukkende går til hvide skuespillere.

Af Claus Christensen

”Vi er et sammensat folkefærd. Men forskelligheden afspejles hverken på eller bag skærmen og tilsvarer ikke befolkningen eller publikum. Vi ønsker at skabe forandring.”

Sådan skriver en gruppe på mere end 40 skuespillere i et opslag på Instagram. For at understrege budskabet i kampagnen kaldet Et større billede har de omskabt tre filmplakater, så de er kommet til at afspejle det danske samfund.

Plakaterne er Lars von Triers Riget Exodus og Paprika Steens Fædre & mødre samt Thomas Vinterbergs kommende TV 2-serie Familier som vores.

Der er 42 skuespillere på plakaterne, og der er ikke en eneste med en anden etnisk baggrund. Det er der til gengæld i gruppens plakater, som de kalder henholdsvis Hospitalet, Forældre og Vores familie.

Gruppen kalder plakaterne for ”en kunstkommentar på det begrænsede og utidssvarende verdensbillede, der findes og genskabes i dansk film og tv”.

”Vi har valgt, med glimt i øjet og humor, at genfortolke og viderebygge, som god kunst jo kan bære,” lyder det fra gruppen.

”Vi har ikke et ærinde om at pege på film og kunst, der ikke må laves, ej heller at forsøge at forbyde eller ’aflyse’ film eller specifikke kunstnere. Vi peger tværtimod mod fremtiden, hvor vores alternative billeder kan bruges som inspiration til nytænkning.”

De fem initiativtagere er Laura Allen Müller, Sandra Yi Sencindiver, Malaika B. Mosendane, Siir Tilif og Dorcas Joanna Hansen.

Stjerner som Jesper Christensen, Lotte Andersen og Ellen Hillingsø har også underskrevet protesten.

Og det handler ikke kun om manglende roller til skuespillere med anden etnisk baggrund. Det er også et problem, at når der endelig er en rolle, så er det typisk stereotyper som taxachauffør, rengøringskone eller prostitueret.

”Hvis vi som branche øger bevidstheden, kan vi få talent, historier og perspektiver i spil, der gør dansk film og tv endnu bedre og mere nuanceret. Ganske enkelt fordi der er et stort potentiale, der lige nu ikke bliver udfoldet optimalt,” skriver gruppen og nævner ud over hudfarve også religion, socioøkonomisk baggrund, uddannelse og personer med handicap.

”Vi inviterer branchen til at gribe bolden og fortsætte samtalen, så vi i fællesskab finder konstruktive løsninger og veje til at skabe bedre film og kunst.”

Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, tager varmt imod protesten.

”Der er tale om en ren tilståelsessag,” siger han til Politiken.

”Der er heldigvis stor enighed om, at vi skal gøre noget ved det. Det er lykkedes os at ændre skævheden blandt kønnene, så det kan vi bruge som inspiration.”

Også Claus Ladegaard, direktør på Det Danske Filminstitut, er positiv og har allerede inviteret initiativtagerne til et møde.

”Vi må erkende, at der de seneste ti år ikke har været nogen større udvikling i retning af større etnisk mangfoldighed i dansk film,” udtaler Claus Ladegaard på Filminstituttets hjemmeside.

”Mangfoldigheden er en af forudsætningerne for en fortsat udvikling af dansk films kulturelle betydning og kvalitet. Derfor vil vi nu gentænke og genstarte indsatsen for en styrket etnisk mangfoldighed på settet og på lærredet.”

Hverken Thomas Vinterberg eller Paprika Steen har reageret på initiativet. Det har derimod Lars von Trier, som i en mail til Berlingske skriver:

”Rend mig i røven! Arbejder kun under total kunstnerisk frihed. Enhver form for censur eller kvotering på området er en indskrænkning af ytringsfriheden og leder dermed slutgyldigt til fascisme.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko