Snigpremiere overrumpler kursister
Det var noget af et scoop for Ekkos sommerkursister på Den Europæiske Filmhøjskole, da tæppet gik fra, og Beasts of the Southern Wild – eller Hushpuppy, som den kommer til at hedde på dansk – tronede frem på lærredet.
Filmen havde fået premiere i USA dagen forinden og får først dansk premiere 3. januar, men Ekko havde fået filmen fløjet ind fra USA.
Faktisk var snigpremieren så exceptionel, at Ekko ikke havde kunnet røbe titlen på forhånd, hvilket i stigende grad pirrede kursisternes nysgerrighed, der i løbet af ugen gættede løs.
Magisk-realisme
Hushpuppy er et magisk-realistisk drama om den seksårige titelperson (spillet af vidunderbarnet Quvenzhane Wallis), der sammen med sin far (filmdebutanten Dwight Henry) forsøger at overleve i en oversvømmet yderkant af Louisiana efter en Katrina-lignende katastrofe.
Filmen opbygger et eventyrligt univers med kæmpemæssige vildsvin og eroderende gletsjere, og trods de triste omstændigheder, heriblandt farens kræftsygdom, er den en opløftende og stærkt bevægende fabel om at finde sin indre styrke.
Instruktøren er den 29-årige debutant Benh Zeitlin, som har produceret filmen på sit eget selskab, Court 13 Pictures.
Som et nyt dyr i junglen
Benh Zeitlin henter — som det amerikanske brancheblad Variety noterer — inspiration fra både litteraturen (Huckleberry Finn), malerkunsten (Théodore Géricaults Medusas tømmerflåde ) og filmhistorien (Emir Kusturica og Terrence Malick), men Hushpuppy er helt sin egen og ikke noget, man menes at have set på film før.
Manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig, der underviste et hold kursister i manuskriptskrivning i Ebeltoft, var med på en kigger.
”Det er en film, der sparker benene væk under én. Den er så ny og anderledes i sit udtryk. Jeg har det, som om man har fundet et nyt dyr i den indonesiske jungle,” smiler han.
Betingelsesløs kærlighed
Hushpuppy vandt hovedprisen på Sundance-festivalen sidste år og debutantprisen på årets Cannes-festival, hvor den var det store samtaleemne.
Den har fået imponerende 87 procent positive anmeldelser ifølge Rottentomaes.com og bliver flere steder udråbt som outsider til en Oscar-nominering.
Ikke ufortjent ifølge kursist Magnus Christensen.
”Et af de fineste træk var farens hjælpeløshed og hans betingelsesløse kærlighed til Hushpuppy. Selvom han er hård ved hende, er det bare, fordi han gerne vil have, at hun skal overleve,” siger han.
Gennem et barns øjne
Medkursist Birthe Herløv er enig.
”Jeg synes også, det var interessant, at den handlede om nogle mennesker, som ikke ville være en del af vores samfund med alle dets regler. Det var virkelig fedt at se den, for den var anderledes end noget andet, jeg nogensinde har set,” siger hun.
”Det er en skildring af et fattigdomsramt USA oplevet gennem et barns øjne, blandet med fantasi og naturkatastrofer. Man havde en følelse af, at man så noget helt unikt. Den viser, at der er håb for den amerikanske independent-film,” mener Birthe Herløv.
Birthe Gärtner opsummerer sit indtryk af filmen i to ord:
”Vidunderlig og forfærdelig. Det er vidunderligt, at man viser mennesker i den situation og deres ukuelighed. Men det er forfærdeligt, hvor mange mennesker der dør eller blive fjernet fra deres hjem.”
Kommentarer