Top 5: Sommerferiefilm om studieliv
Disse dage er gaderne fulde af studenterhuer, dyttende biler, høje hvin og tung bas.
De universitetsstuderende har snart svedt sig gennem semesterets sidste opgaver, mens der skal kastes med karameller eller vandballoner i landets folkeskoleklasser.
Sommerferien står for døren.
Vi ønsker god ferie med fem film om skolegang og studieliv, der handler om alt andet end algebra, Montesquieus tredeling af magten eller Foucaults begrebsverden.
Superbad (2007)
Seth Rogen og Evan Goldberg startede allerede på manuskriptet til Superbad, da de begge var tretten år. De ville lave en film om deres venskab og fælles skolegang. Tolv år senere, i 2007, fik den særdeles vellykkede Superbad premiere. Filmen er instrueret af Greg Mottola og har Jonah Hill og Michael Cera i rollerne som Seth og Evan.
De to venner danderer den på sidste år af high school. Næste år venter college, men Seth og Evan er langt mere optagede af piger og alkohol. Det er bare svært, når ens sociale status skraber bunden. Seth er stadig stigmatiseret efter gentagne gange at være blevet taget i at tegne utallige afarter af penisser siden de små klasser.
Drengene planlægger at blive festens centrum ved at købe alkohol med et falsk id-kort. Problemet er bare, at de ved en fejl har erhvervet sig et utroværdigt kørekort udstedt i Hawaii til en 25-årig ”McLovin” uden fornavn.
Busters verden (1984)
Bille August har vundet Guldpalmen i Cannes to gange. Men måske er hans allerbedste film dette portræt af den storcharmerende, lille tryllekunster Buster Oregon Mortensen.
Busters verden bygger på Bjarne Reuters børnebog af samme navn. Buster har det svært i folkeskolen. De ældre elever mobber ham og hans handicappede lillesøster Ingeborg. Men når han tager sin spidse hat og kappe på, er Buster en magiker, der kan udfordre de store drenge.
Både børn og barnlige sjæle kan grine, når Buster tryller æg ud af sin mund på skoleinspektørens kontor. Fodboldscenen, hvor Ole Thestrup som meget engageret idrætslærer har iklædt sig dansk films mest tætsiddende træningsdragt – i knaldrøde farver – er også morsom.
Sidste vilde nat med kliken (1993)
“Alright, alright, alright!”
Sådan udbryder Matthew McConaughey flere gange med sin særegne sydstats-diktion i Richard Linklaters pot-tågede high school-komedie. Rollen blev et gennembrud for McConaughey, og udbruddet har efterfølgende fulgt ham som en personlig catchphrase. Da han tidligere i år vandt en Oscar, sneg udtrykket sig sågar ind i hans takketale.
I Sidste vilde nat med kliken er McConaughey en surfer-fyr i tyverne, der stadig hænger ud med high school-eleverne. Med laksefarvede bukser, afbleget sideskilling og et blond moustache turnerer han rundt og forfører de unge piger.
Filmen foregår over ét døgn – sidste skoledag på Lee High School i 1976. De ældste elever har travlt med at chikanere de yngre. De yngste drenge får slag i røven med et træbat, mens pigerne smøres ind i ketchup og sennep. Alle venter dog på, at det bliver aften, så den helt store fest kan gå i gang.
Juno (2007)
Jason Reitman skabte i 2007 lidt af en sensation med Juno. Filmen havde et beskedent budget på 7,5 millioner dollars, men den endte med at indtjene over 140 millioner dollars i USA alene. Derudover var Ellen Page nomineret til en Oscar, mens Diablo Cody vandt statuetten for bedste manuskript.
Juno er en komedie om noget så ømtåleligt som teenage-graviditet samt det uundgåelige spørgsmål om abort. Ellen Page spiller titelrollen, der efter sex med den kejtede, men charmerende Paulie Bleeker (Michael Cera) må omstille sig til et helt nyt liv. Hun gennemfører graviditeten, men vælger at bortadoptere barnet til et par, hun selv vælger. Men da der opstår problemer i adoptivforældrenes parforhold, går det også ud over Juno.
Filmen blev et større gennembrud for både Ellen Page og Michael Cera. Sidstnævntes skrøbelige ungdomssind visualiseres perfekt, når han løber rundt i skolens officielle løbedragt, der består af en blodrød trøje, gule svedbånd og ultrakorte, gule shorts.
Rushmore (1998)
Ingen tvivl om, at Wes Anderson er en visuelt enestående instruktør. De symmetriske billeder er minutiøst opsat, og hver enkelt kameraindstilling indeholder et utal af elementer, man kan gå på opdagelse i.
I Andersons anden spillefilm, Rushmore, er den idiosynkratiske stil perfekt afstemt med et rigt og lyslevende persongalleri, der er alt andet end marionetdukker i en perfekt billedkomposition.
Vi følger den ambitiøse Max Fischer (Jason Schwartzman), der går på den prestigefyldte eliteskole Rushmore Academy. Det boglige interesserer ikke Max synderligt, så han skyder i stedet al sin energi i skolens andre aktiviteter såsom teater- og brydningsholdet. En dag forelsker han sig i en ældre lærer. Det gør hans meget ældre ven, Herman Blume (Bill Murray), desværre også.
Rushmore startede Andersons årelange samarbejde med Schwartzman og Murray. Og den lagde kimen til tematikken om substitut-familier, der kan findes i alle Andersons film.
Kommentarer