Top 10: Isnende sommergys
Der er intet som mord på en varm solskinsdag, sagde gysets mester, Alfred Hitchcock.
Det skorter da heller ikke på horrorfilm, hvor sveden drypper fra mordere såvel som ofre – fordi det er varmt, og fordi deres liv er i fare!
Steven Spielberg var kraftigt inspireret af Hitchcock, og torsdag den 6. juli viser Cinemateket i København hans udødelige klassiker Dødens gab, hvor de dystre toner svømmer ind under huden.
Det har givet os inspiration til at vælge ti gyserfilm, der vil få dig til at længes efter vinteren. Som vanlig bevæger vi os op mod toppen, hvilket denne gang vil sige det mest isnende gys.
10. The Ruins
Turen går ofte til eksotiske steder med rygsæk og vandrestøvler, når sommerferien skal fyldes ud med eventyr, der kan berettes om, når hverdagen atter kalder. Således også i plantegyset The Ruins (2008), hvor en flok unge er på tur i Mexicos jungle.
Her venter der dem alverdens rædsler blandt nogle gamle Maya-ruiner med et ret usædvanligt filmmonster i nogle yderst menneskefjendske slyngplanter. Ja, du læste rigtigt. Her er fæle slyngplanter på spil. Og det er dog langt mere ubehageligt, end det lyder.
9. Piranha
Det er ikke kun Steven Spielbergs store hvidhaj, der er på spil blandt sommerlandets badegæster. For med Piranha – som herhjemme fik den maleriske titel Rædsler i dybet – er det nemlig de små hidsige og skarptandede piratfisk, som skaber skræk og rædsel.
Joe Dantes film fra 1978 skal nok få dig til at genoverveje din tur i vandet. Ud over at skabe vandskræk fungerer filmen som en satirisk parodi på Dødens gab.
8. Fredag den 13.
Med Fredag den 13. lød startskuddet i 1980 til en af de mest populære slasher-serier. Siden skulle den morderiske Jason Voorhees vise sig at være yderst effektiv til at terrorisere unge mennesker med sin machete og andre opfindsomme mordvåben.
Det er dog først i de senere indslag i franchisen, at Jason med den ikoniske hockeymaske bringes til live. For her i den første film er det en anden, men ikke mindre dødbringende morder, som er på spil blandt en flok unge mennesker, der er på tur ved Crystal Lake.
7. Wolf Creek
Når vejret ikke helt vil blive sommer i Danmark, drager mange gerne udenlands. Forståeligt nok. Men det betyder også risiko for at støde ind i psykopater. Især hvis man vælger at drage ud i ødemarken med en rygsæk.
Det er i hvert fald tilfældet i Greg McLeans intense Wolf Creek fra 2005, hvor tre backpackere bevæger sig ud i den australske outback. Her støder de ind i den særdeles creepy Mick Taylor, der spilles med skræmmende nærvær af John Jarratt. Så overvej, om det nu også er ødemarken, som skal være location for dit sommereventyr.
6. Evil Dead
Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at det går grueligt galt, hvis et ungt menneske i en film bevæger sig på sommertur ind i dybe skove. Det går da også grueligt galt i Sam Raimis splattede og blodskvulpende Evil Dead, som har den charmerende Bruce Campbell på spil som dæmondræbende helt.
Filmen fra 1981 fik to noget mere muntre, men ikke mindre blodige efterfølgere i henholdsvis 1987 og 1992. Franchisen er desuden blevet til en sort-humoristisk splatter-serie, hvis første afsnit løb over skærmen i 2015. Endelig lavede Fede Alvarez i 2013 en blodspruttende genindspilning, som bestemt også er værd at se.
5. Eden Lake
Mange bruger deres sommer på teltture i idylliske og gerne mennesketomme omgivelser. I pagt med naturen og hinanden. Det er også tilfældet i den britiske Eden Lake (2008), hvor et kærestepar – spillet af Kelly Reilly og Michael Fassbender – er taget ud for at campere i naturskønne omgivelser. Men mareridtet venter på dem … naturligvis.
De bliver terroriseret af en flok yderst ubehagelige teenagere, der har tænkt sig at ødelægge deres sommer på den mest voldelige måde.
4. Woodoo – rædslernes grønne ø
Sommervarmen er måske nok attraktiv for det sommersultne feriefolk, men det betyder også klam forrådnelse og lummersplattede zombier. I hvert fald i italienske Lucio Fulcis zombiesnasker Woodoo – rædslernes grønne ø (på engelsk: Zombi 2 og et utal af andre titler). I filmen fra 1979 ankommer man nemlig til en caribisk ø, der er befolket af de levende døde.
Så overvej lige en ekstra gang, om det nu også skal være på en eksotisk ø, at sommeren skal tilbringes. I så fald bør du være beredt på klamme kadavere – også i badevandet. En legendarisk scene i filmen inkluderer nemlig en undervandskamp mellem en haj og en zombie. Gisp!
3. The Hills Have Eyes
Turen væk fra civilisationen i en autocamper indebærer en risiko for at bumle ind i fæle folk. Således får en lille familie røven på komedie på deres tur gennem Nevada-ørkenen i Wes Cravens horrorklassiker The Hills Have Eyes fra 1977.
Som den familiefortærende Pluto er Michael Berryman et skræmmende bekendtskab. Alexandre Ajas solide og blodige genindspilning fra 2006 er også din tid værd, hvis du for alvor skal have øget din sommerangst for bilture på afveje.
2. Motorsavsmassakren
En varm sommer anno 1974 kører en flok unge mennesker gennem et hedt Texas. Her støder de på familien fra Helvede, og det inkluderer et møde med Leatherface og ikke mindst hans spruttende motorsav. Bruuum bruuum!
Tobe Hoopers horror-milepæl, der har den originale titel The Texas Chain Saw Massacre, er ikke alene en yderst skræmmende oplevelse. Den er også en påmindelse om, at man skal passe godt på, hvis man agter at tage på et roadtrip i sommervarmen.
1. Dødens gab
Sommer betyder ture til stranden, sand mellem tæerne og dyp i vandet. Eller det vil sige, det betød det i hvert fald før 1975 – året, hvor Steven Spielbergs intense haj-klassiker fik premiere. For lige siden har filmen skræmt folk fra en tur med familien ud i bølgen blå.
I Dødens gab – eller Jaws – hærger en stor hvidhaj en lille badeby i New England. Har man blot én gang set klassikeren, så kryber det koldt ned ad ryggen, hver gang en badestrand betrædes.
Kommentarer