Star Wars ved Vadehavet
Rumskibe, svingende lyssværd og John Williams’ grandiose musik.
Her er alle ingredienserne, som har gjort rumsagaen Star Wars populær i hele verden. Men denne gang er scenen sat på Vestkysten i Jylland, og filmen er lavet for en slik af danske frivillige.
Det lyder som et storhedsvanvittigt projekt, men for instruktør og altmuligmand Jesper Tønnes giver det god mening.
”Opgaven har været enkel: At få en dansk nonbudget-kortfilm til at ligne en Hollywood-film,” fortæller den 30-årige filmskaber.
”Jeg tænkte, at når George Lukas kunne skabe universet i 1977, må det også være muligt med al den teknologi, der er tilgængelig i dag.”
Da vi møder Jesper Tønnes, har han sovet på sit kontor i fire dage. Men det gør ham ikke noget. Han finpudser sit galaktiske hjertebarn The Last Padawan II helt op til premieren på filmfestivalen i Odense.
”Jeg brænder for at fortælle historier, men jeg har altid været fascineret af teknik. Jeg har lavet 80 procent af alle visuelle effekter i filmen. Jeg har skrevet, instrueret, klippet og produceret filmen, ligesom jeg selv spiller hovedrollen,” siger filmskaberen.
Mor laver mad
For at det ikke skal være løgn har Jesper Tønnes allerede lavet én Star Wars-film.
Den tyve minutter lange The Last Padawan – A Short Star Wars Story havde premiere på YouTube i 2016.
Den blev lavet for 12.000 kroner og filmet på fire dage i en skov nær hans forældres gård i Føvling. Hans mor lavede mad til filmholdet under optagelserne.
”Det var en krævede indspilning, for jeg havde ikke den store erfaring. Og jeg anede intet om, hvordan man laver visuelle effekter. Så da optagelserne var i kassen, stod jeg med noget af en udfordring,” fortæller Jesper Tønnes.
Men imod alle odds fik han færdiggjort filmen, der meget snart runder 3,6 millioner visninger på YouTube.
”Hvis de troede, at den første film var det bedste, vi kunne gøre, venter der dem en overraskelse,” lover han om The Last Padawan II, der varer 50 minutter og kommer på YouTube den 18. september.
I mellemtiden har han fået træning som assisterende instruktør i TV 2-serien Kemohjerne, Lisa Jespersens spillefilmdebut Hvor kragerne vender og den kommende danske Netflix-serie Kastanjemanden.
Han har også en ukrediteret rolle i Lars von Triers seriemorderepos The House That Jack Built. Og i den nye film har han kunnet bolte sig med et – sammenlignet med etteren – astronomisk budget på 200.000 kroner.
”Vi kontaktede Kulturregion Vadehavet, der brænder for at lave ny og spændende kultur i området. Vi skrev en ansøgning, og de gav os 150.000 kr. til at lave filmen. Da jeg fik de penge, tænkte jeg: ’Wow, nu skal vi lave film!” fortæller instruktøren, der selv er kommet med de sidste 50.000 kroner.
Tilbage til kernen
For den entusiastiske filmmand er det en drengedrøm, der går i opfyldelse med filmen.
”Det føles som dengang i barndommen, da min ven fik en kameratelefon, og intet var vigtigere end, at vi lavede en film med den,” siger Jesper Tønnes med et grin.
Men projektet er også blevet en filmskole for den autodidakte instruktør. Star Wars-filmene er et leksikon. Et studie. Derfor går han analytisk til værks.
”Hvis man tænker, at Star Wars er lyssværd og stormtroopers, så går det galt. Man skal gå tilbage til kernen. Man skal fortælle et eventyr,” forklarer Jesper Tønnes.
”Jeg brugte et år på manuskriptet. Det var en lang rejse ind i, hvordan man skaber et klassisk eventyr. Du følger et spor fra Kurosawa til Sergio Leone og fra Star Wars til ny science fiction”.
The Last Padawan II fortsætter historien om den unge Jedi-lærling The Padawan. Efter at have mistet sin mester er han fanget på planeten Dantooin. Han forsøger at slippe væk med det onde Imperium i hælene. Undervejs møder en kvindelig frihedskæmper, og sammen prøver de at redde planeten og sikre Jedi-Ordenens fremtid.
Trods sin karakter af fanfilm mener Jesper Tønnes ikke, at The Last Padawan II kun appellerer til sci-fi-fans.
”Hovedpersonen kunne lige så vel være cowboy, samurai eller ridder. Fordi fortællingen er universel,” siger han.
”Filmen kommer selvfølgelig til at leve bedst hos Star Wars-fans. Men for danskere vil det være interessant at se Danmark iscenesat på den her måde. Selv lyssværdene er lavet efter en æstetik fra Vesterhavet og vikingekultur. Det er vikinge-vesterhavs-Star-Wars.”
Hjælp fra fans
Den vilde natur ved Vadehavet og især på Rømø får The Last Padawan II til at se spektakulær ud.
”Det er en ikonisk natur. Man skal lade det stå tomt og bruge ødeheden ligesom i westerns,” siger Jesper Tønnes.
”Jeg føler, at vi har forsøgt at lave noget, man aldrig har set før i Danmark. Som for eksempel en TIE-fighter, der flyver hen over en bunker ude på Vestkysten.”
Alle involverede har arbejdet frivilligt. Og Jesper Tønnes har været land og rige rundt for at låne kostumer af passionerede Star Wars-fans, ombygge gamle softguns til laserpistoler og få rollespillere til at sy kostumer.
Han og Bo Thomas, der spiller filmens skurk, har fægtetrænet i et år for at indstudere en koreografi.
”Jeg har brugt al min fritid på at lave den. Hele filmen slutter med en stor lyssværdsduel, hvor vi har siddet billede for billede og animerer det,” siger han.
Stikpille til dansk film
Jesper Tønnes ser den endelige film som et bevis på, at man kan få selv det skøreste til at lykkes.
”Der har været utallige skønne oplevelser hver dag med at lave filmen. Fordi ting er lykkedes. Jeg tabte otte kilo på de fjorten dage, vi indspillede den, men jeg er ikke ved at gå på røven økonomisk.”
Og midt i premierenerverne har han overskud til at komme med en lille stikpille til dansk film.
”Til daglig markedsfører vi ikke vores film på det spektakulære. Men når biografen er truet – som under coronakrisen – så slår man pludselig på det episke og visuelt storslåede, der kommer til kort på fjernsynet eller en computerskærm.”
”Måske skulle vi lave lidt flere værker, som publikum har lyst til at se, frem for at spise dem af med film, som de ikke vil se, men betaler for over skatten.”
Trailer: The Last Padawan II
Jesper Tønnes
Født 1990 i Føvling.
Startede som skuespiller og bevægede sig siden bag kameraet.
Har startet produktionsselskabet Rebel Pictures.
Hans første Star Wars-fanfilm, The Last Padawan, har fået millioner af visninger på YouTube.
Aktuel med The Last Padawan II, der fik premiere på filmfestivalen i Odense og senere kommer på YouTube.
Kommentarer