Stream dig klar til OL
De Olympiske Lege er ikke en sportsbegivenhed som alle andre.
Legene forener os og skaber sammenhold om de enkle, men kraftfulde fortællinger om udødelig ære, selvopofrelse og dedikation.
Ekko har udvalgt fire gennemførte sportsserier (og en enkelt overraskelse), der kaster lys over sportsgrene og atleter, du kan se frem til at møde, når faklen tændes i Paris på fredag den 26. august.
Simone Biles: Rising
Da favoritten Simone Biles uden varsel trak sig ved OL i Tokyo stod sportsverdenen stille. Hun kunne nemlig komfortabelt kalde sig ”The GOAT” (Greatest of All Time) inden for gymnastik med syv OL-sejre og fem spring opkaldt efter sig.
I den ultrapersonlige Netflix-serie Simone Biles: Rising fortæller hovedpersonen, hvad der gik galt. Ud over efterveerne fra systematiske seksuelle overgreb og børnemishandling af trænere kæmper Biles med vertigo-fænomenet Twisties, hvor den ramte mister orienteringsevnen.
Det udpensles i flotte, slowmotion-sekvenser af spring efterfulgt af lynhurtige optagelser fra Biles’ desorienterende pov.
Det er ikke for sarte sjæle og er den slags serie, som får én til at takke dokumentarguderne for, at Biles har ladet et kamerahold følge hendes livs største krise.
Det er samtidig den perfekte optakt til, hvad der kan blive et af sportshistoriens største comebacks, når atleten konkurrerer i Paris.
Breaking Life: Road to Paris 2024
På Paris Olympics’ hjemmeside ligger en række velproducerede, lækre mini-dokumentarer på streamingplatformen Olympic Channel. De er gratis og sætter fokus på nyere sportsgrene ved OL.
Det er den slags sportsgrene, som får atletik-purister til at rynke på næsen. Og det er de medvirkende atleterne inden for skateboard, sportsklatring, breakdance og surfing udmærket klar over.
Som den fremragende Breaking Life – Road to Paris viser, er der meget at lære om den eneste nye sportsgren – breakdance – der gør sin entré i Paris.
Over fire episoder følger vi danserne, som skal til deres første lege nogensinde. Presset er enormt, for de skal repræsentere en sportsgren, der måske aldrig bliver inkluderet i OL-programmet igen, hvis ikke de er underholdende nok.
Serien er en kortfattet introduktion til breakdance-disciplinen og præsenterer samtidig nogle elskværdige sportsfolk, der alle kunne blive ens fanfavorit.
Sprint
Netflix har længe været kongen af sportsdokumentaren med serier om tennis, Break Point, og cykelløb, Tour de France: Med i feltet. Og Sprint skriver sig flot ind i rækken af medrivende sportsprogrammer.
Dokumentarserien følger verdens hurtigste mennesker i konge-disciplinerne 100 og 200 meter løb. Den viser sportens konkurrenceprægede, interne stridigheder og udstiller stjernenøkker, der får primadonnaer som Ronaldo til at blegne.
Samtidig belyser serien, hvordan løb samler mennesker fra alle verdenshjørner om det ældgamle mål: At blive verdens hurtigste menneske.
Det er rå kraft og elegance af den gamle, klassiske OL-skuffe. Og hvis det ikke er motivation nok, kan man se serien med et dansk håb i hjertet.
I Paris repræsenterer Simon Hansen nemlig vores rød-hvide farver i 100 meter løb. Mens det ved 200 meter-disciplinen er danske Ida Karstoft, som skal stå distancen.
Skate-hers
I Skate-hers bliver der zoomet ind på de syv vildeste kvinder, man kan finde i én og samme serie.
Skateboard-dokumentaren kan ses gratis på Olympic Channel, hvor hvert afsnit er dedikeret til en enkelt atlets unikke stil – og ofte rørende grund til, hvorfor netop de fortjener at stå øverst på OL-podiet.
Desværre var der ingen danske kvinder i serien, som dog giver et solidt indblik i, hvad sportsgrenen kræver på tværs af køn.
Den er et must-see, når vi skal heppe på den danske OL-debutant, Viktor Solmunde. Det sekstenårige talent konkurrerer i disciplinen Men’s Park, hvor han bliver ene dansker på den nybyggede skatepark i Paris.
Hajer i Paris
Selv om OL i Paris ikke direkte nævnes, er det tydeligt, hvilken stor international sportsbegivenhed serien Hajer i Paris har hapset fra.
Har du ikke set Netflix-b-filmen, er det ved at være på tide. Tænk freakshow a la Sharknado tilsat lidt eftertænksom økogyser, hvor naturen bidder igen, når vi undertrykker den.
Det har længe været kendt, at de franske myndigheder febrilsk har forsøgt at gøre Seinen klar til triatlonudøvere og maratonsvømmere her til sommer.
I den fiktive film skal der svømmes konkurrence i den rengjorte flod, som byens korrupte borgmester hævder er helt sikker. Hvis altså man ser bort fra kæmpehajen, der har slået sig ned i byens katakomber.
Havvandet er nemlig blevet forurenet, og det er nu op til forskeren Sophia (Bérénice Bejo) at fange dræberdyret.
Vi må håbe for de danske OL-debutanter, Alberte Kjær Pedersen og Emil Holm, at floden både er ren og haj-sikret, når de skal svømme triatlon i Seinen.
Kommentarer