Submarino er årets nordiske film
Danske film er storvindere af den prestigefyldte Nordisk Råds Filmpris.
Siden 2005 har både Per Fly, Peter Schønau Fog og Lars von Trier vundet den årlige kamp mellem Island, Finland, Norge, Sverige og Danmark om titlen som årets bedste nordiske film.
I dag gik prisen for 2010 til Thomas Vinterbergs Submarino. Filmen handler om to brødre med et fælles barndomstraume, der kæmper med hver deres misbrug på bunden af samfundet i København.
Uddelingskomitéen kaldte filmatiseringen af Jonas T. Bengtssons roman ”et både simpelt og komplekst stykke kunst, der giver et indsigtsfuldt billede af den menneskelige tilstand”.
De andre nominerede var den islandske The Good Heart, norske Upperdog, svenske Metropia og finske Steam of Life.
Får ikke råd til BMW
Med prisen følger 350.000 kroner, der deles ligeligt mellem Vinterberg, filmens producer Morten Kaufmann og manuskriptforfatter Tobias Lindholm.
Vinterberg (Festen, It’s All About Love) mener, at prisen giver mulighed for fordybelse og for at gøre hans næste film endnu stærkere.
Selvom han også er fristet til at bruge pengene på sig selv.
”Jeg har godt nok altid drømt om en BMW, jeg tror desværre bare ikke, at jeg får råd til begge dele,” grinede Vinterberg til prisuddelingen, der blev vist live på nettet.
Pengene betyder meget
Tredjedelen af præmien falder også på et tørt sted for manuskriptforfatteren Tobias Lindholm, der er et af dansk films største nye håb. Han debuterede med Submarino og lavede derefter fængselsfilmen R med instruktøren Michael Noer.
”Lige nu, helt praktisk og for mig selv, betyder pengene utroligt meget,” siger Tobias Lindholm, der fortæller, at det giver ham bedre tid og ro til at skrive på sit næste projekt, der bliver endnu et samarbejde med Thomas Vinterberg.
”Samtidig bør æren betyde meget for dansk film. Der er mange, der har travlt med at snakke om krise lige nu, og det her må opfattes som tegn på det modsatte.”
Fællesskab i mørket
Lindholm mener, at Submarinos særlige nordiske karakter består i viljen til at fortælle om de svære og mere dunkle sider af livet.
”Jeg tror, at vores relative velstand i Norden giver et ressourcemæssigt overskud til at beskæftige os med samfundet. Vi behøver ikke i samme grad de amerikanske heltehistorier, hvor man kun sidder og drømmer: ’Bare det var mig’.”
Han føler samtidig, at Submarino føjer sig ind i en nordisk filmtradition, der er påvirket af det geografiske områdes mørke og kulde.
”Fra Carl Th. Dreyer til Roy Andersson er der et nordisk slægtskab i at fortælle dvælende i mørket. Vi kender mørket, fordi vi er omgivet af det halvdelen af året, og det hele kan ikke gå så stærkt, fordi vi er nødt til at have så meget tøj på. Så skutter vi os sammen og fortæller historier om fællesskab i mørket.”
”Giver I en middag?”
Prisuddelingen blev transmitteret live på nettet, hvor folk kunne sende spørgsmål ind via e-mail.
Det sidste spørgsmål kom fra Jacob Cedergren, der leverer en af filmens stærkeste skuespillerpræstationer i den ene hovedrolle som storebroderen Nick.
”Giver I så en middag?” lød spørgsmålet fra skuespilleren, der ikke får del i pengepræmien. Det sagde Vinterberg ja til.
Kommentarer