Submarino og Hævnen fører Bodil-feltet
Lige før nytår kårede Filmmagasinet Ekko Michael Noer og Tobias Lindholms fængselsdrama R til årets danske film i 2010. Om resten af de danske filmjournalister er enige, finder vi ud af 20. februar, når årets Bodil-fest løber af stabelen.
R er da også blandt de fem film, som Filmmedarbejderforeningen, der uddeler de traditionsrige Bodil-statuetter, har nomineret til årets bedste.
De øvrige er Nikolaj Arcels generationskomedie Sandheden om mænd, den mest sete film i Danmark i ti år, Klovn, Thomas Vinterbergs comeback Submarino og Susanne Biers Golden Globe-vinder Hævnen.
Brødre kæmper om pris
Pilou Asbæks hovedrolle som fangen Rune og Roland Møllers virkelighedstro birolle som Mureren har også fundet vej til Bodil-kapløbet. Alligevel overgår både Submarino og Hævnen dog R som årets topscorer.
Submarinos mange stærke skuespilpræstationer har nemlig resulteret i, at filmen er nomineret hele fem gange.
Peter Plaugborg og Jakob Cedergren er begge nomineret som årets bedste mandlige hovedrolle for deres respektive præstationer som filmens to skyldsplagede brødre.
Den kun seksårige Gustav Fischer Kjærulff er nomineret for sin birolle som Peter Plaugborgs forsømte søn, og endelig er Patricia Schumann fremhævet for sin hudløse præstation som Cedergrens hærgede elsker.
Først Bodil, så Oscar?
I mandags vandt Hævnen den prestigefyldte amerikanske kritikerpris Golden Globe, ligesom filmen ligger lunt i svinget til at hjemtage filmverdenens fornemste pris, Oscar’en, der uddeles 27. februar.
Og også de danske filmjournalister mener, at Hævnen har mange kvaliteter, for filmen er nomineret hele fire gange.
Mikael Persbrandt er på nomineringslisten for sin hovedrolle som den godhjertede læge Anton. Trine Dyrholm, der spiller Antons hustru, konkurrerer om prisen for bedste kvindelige hovedrolle, mens Kim Bodnias voldelige pladesmed er kandidat i kategorien bedste mandlige birolle.
Tre børn nomineret
Skuespillerkategorierne er desuden domineret af Mikkel Munch-Fals’ grænseoverskridende drama Smukke mennesker (tre nomineringer), Nicolo Donatos nazi-homo-film Broderskab og Louise Friedbergs film om udnyttelsen af grønlandske børn, Eksperimentet (begge to nomineringer).
Temmelig usædvanligt er hele tre børn i spil til årets Bodil-priser. Foruden Submarinos Gustav Fischer Kjærulff gælder det Eksperimentets Laura Skaarup Jensen og Julie Borchhorst Andersens flotte hovedrolleindsats i Kaspar Munks ungdomsfilm Hold om mig.
Et andet nyt navn er også værd at bemærke, nemlig Morten Holst (søn af producenten Per Holst), der er nomineret for sit overbevisende spil som den latent farlige taberlillebror i Broderskab.
Ved prisshowet i februar uddeler Bodil desuden en pris til årets bedste dokumentarfilm, ligesom der overrækkes indtil flere særpriser. Også de bedste amerikanske og ikke-amerikanske film kåres – se nomineringerne nedenfor.
Bedste film
Hævnen (Susanne Bier)
Klovn (Mikkel Nørgaard)
R (Tobias Lindholm og Michael Noer)
Sandheden om mænd (Nikolaj Arcel)
Submarino (Thomas Vinterberg)
Bedste mandlige hovedrolle
Pilous Asbæk, R
Jakob Cedergren, Submarino
David Dencik, Broderskab
Mikael Persbrandt, Hævnen
Peter Plaugborg, Submarino
Bedste kvindelige hovedrolle
Julie Borchhorst Andersen, Hold om mig
Trine Dyrholm, Hævnen
Ellen Hillingsø, Eksperimentet
Mille Hoffmeyer Lehfeldt, Smukke mennesker
Bodil Jørgensen, Smukke mennesker
Bedste mandlige birolle
Kim Bodnia, Hævnen
Gustav Fischer Kjærulff, Submarino
Morten Holst, Broderskab
Roland Møller, R
Kurt Ravn, Smukke mennesker
Bedste kvindelige birolle
Marijana Jankovic, Alting bliver godt igen
Rosalinde Mynster, Sandheden om mænd
Patricia Schumann, Submarino
Laura Skaarup Jensen, Eksperimentet
Paprika Steen, Alting bliver godt igen
Bedste amerikanske film
Inception (Christopher Nolan)
The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko)
A Single Man (Tom Ford)
The Social Network (David Fincher)
Somewhere (Sofia Coppola)
Bedste ikke-amerikanske film
An Education (Lone Scherfig)
Biutiful (Alejandro González Iñarritu)
Fish Tank (Andrea Arnold)
Det hvide band (Michael Haneke)
Profeten (Jacques Audiard)
Kommentarer