Ugens streaming
17. dec. 2018 | 09:22

Ugens streaming: Susanne Biers bedste

Foto | Robin Skjoldborg
Susanne Bier har siden det store gennembrud for snart tyve år siden været en af Danmarks mest markante instruktører, der har vundet nogle af filmverdens største priser.

Den danske Oscar-vinder er aktuel med Netflix-gyset Bird Box, men instruktøren har signeret fremragende værker inden for krimi, komik og krasbørstig drama.

Af Nicki Bruun

Susanne Bier er en af Danmarks største instruktører, der har henrykket både publikum og anmeldere med følelsesfulde fortællinger. Men når hun har forsøgt sig i USA, har det ikke været med samme succes som herhjemme.

I Things We Lost in the Fire fra 2007 havde hun superstjernerne Halle Berry og Benicio Del Toro i hovedrollerne, og melodramaet om misbrug, skyld og skam kan vel kaldes hæderligt.

Helt galt gik det dog med Serena.

Efter mange år i støbeskeen fik verden i 2014 endelig lov til at se det romantiske periodedrama med Jennifer Lawrence og Bradley Cooper som ulykkeligt elskende. Det blev en gedigen skuffelse.

Nu forsøger Susanne Bier igen på engelsk med Netflix-filmen Bird Box, der kommer på streamingtjenesten 21. december. Her kaster hun sig over dystopisk sci-fi, og det skal blive spændende at se, hvordan instruktøren tackler den genre.

I ventetiden kan man passende varme op med Biers bedste værker. Denne uges streaming-anbefalinger tæller både humanistisk drama, smertelig Dogme og elegant krimi.

Natportieren

Vi starter med Susanne Biers betagende udflugt til serieland, den amerikansk-engelske co-produktion Natportieren fra 2016.

Danskeren tog gevaldigt revanche oven på fadæsen med Serena, da hun vandt en Emmy for sin instruktion af den smukt iscenesatte krimiserie om våbenhandel og spionage. Tom Hiddleston spiller fuld af karisma titlens natportier, der bliver hvervet til at infiltrere en forbryderbande ledet af rigmanden Richard Roper (Hugh Laurie).

Men hele ensemblet forløser fornemt historien, der foregår i ekstravagante omgivelser, som instruktøren filmer med sans for historiens sensuelle bedrag. Formentlig takket være succesen skal Susanne Bier nu instruere HBO-serien The Undoing, der har Nicole Kidman og Hugh Grant i hovedrollerne.

Streames på C More og Filmstriben.

 

Den eneste ene

Efter sin uddannelse fra Den Danske Filmskole i 1987 lavede Susanne Bier i starten af 90’erne film som Freud flytter hjemmefra og Det bli’r i familien. De huskes næppe af mange, selv om de fine dramaer vandt internationale priser.

Men så slog instruktøren igennem med et brag, da Den eneste ene i 1999 blev set af 843.000 danskere i biografen. ”Jamen, så fuck-fuck da” og ”Bare ærgerligt, Sonny boy” er blevet mere eller mindre faste vendinger i det danske sprog, og de fleste får nok et smil på læben, når de tænker på kærlighedshistorien om Susanne (Sidse Babett Knudsen) og Niels (Niels Olsen).

Efter at deres respektive forhold hver især krakelerer på vidt forskellige måder, går det efterhånden op for dem, at de er skabt for hinanden. Det er sødt og virkelig sjovt, men filmen er også bare en skøn påmindelse om at tro på kærligheden.

Streames på Blockbuster.

 

Hævnen

En række af Susanne Biers film er skrevet af Anders Thomas Jensen, der som instruktør går sorthumoristisk til værks i film som Blinkende lygter og Adams æbler.

Men når de to filmskabere slår hovederne sammen, afstedkommer det oftest humanistiske historier med en dybere klangbund. Hævnen er det bedste eksempel. Den vandt i 2011 en Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, og det er til at se, hvorfor Akademiet faldt for historien.

Filmen om to danske familier, hvis liv forandres af børnenes venskab, er en universel historie om hævn. Det er et melodrama af den slags, hvor man bliver taget i hånden på en rejse ind i de dybeste følelser hos et menneske.

Streames på Netflix.

 

Elsker dig for evigt

”Hold kæft, hvor er du egentlig grim.” Birthe Neumanns tålmodige sygeplejerske må lægge øre til lidt af hvert fra Nikolaj Lie Kaas’ forbitrede Joachim, der efter at være blevet lam i et trafikuheld skubber alle væk, inklusive kæresten Cæcilie (Sonja Richter).

Hun ender i armene på lægen Niels (Mads Mikkelsen), hvis kone kørte Joachim ned. Det lyder på overfladen som en kompliceret sag, men takket være den nedbarberede æstetik er man totalt hensat til det lidenskabelige drama om at elske og miste.

Susanne Biers favntag med Dogme-bølgen er ikke lige så originalt som Vinterbergs Festen og Triers Idioterne, men den nære og svære kærlighedsfortælling går smerteligt gennem marv og ben.

Streames på Blockbuster.  

 

Brødre

Det virker måske ikke som det værste i verden at være fanget mellem to mænd, når den ene er Nikolaj Lie Kaas i et mere charmerende lune, og den anden er maskuline Ulrich Thomsen.

Men for Connie Nielsens soldaterkone Sarah i Brødre er det et rent helvede. Da hendes mand Michael (Thomsen) bliver udsendt til Afghanistan og meldt omkommet, træder hans sværmeriske lillebror Jannik (Lie Kaas) i karakter for at hjælpe familien.

Efterhånden opstår der følelser mellem Sarah og Jannik. Så da Michael en dag faktisk vender hjem, står der trekantsdrama og broderopgør på menuen. Susanne Bier orkestrerer spændingerne med sans for de intime detaljer, så det skaber gåsehud hos tilskueren.

Streames på Blockbuster.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på Susanne Bier.

© Filmmagasinet Ekko