Nyhed
19. feb. 2025 | 15:59 - Opdateret 19. feb. 2025 | 16:38

DR fyrer Thomas Falbe

Foto | DR

Chefredaktør for DR Nyheder, Thomas Falbe, forsvarede i flere dage ihærdigt dokumentaren Grønlands hvide guld, men vendte på en tallerken og endte med at sige undskyld. Det var dog åbenbart for sent.

Efter nye oplysninger om tilblivelsen af Grønlands hvide guld har DR valgt at tage dokumentaren ned, og chefredaktør for DR Nyheder, Thomas Falbe, fratræder sin stilling øjeblikkeligt. 

Af Frederik Hoff

På trods af massiv vrede over DR-dokumentaren Grønlands hvide gul valgte DR-repræsentanter i første omgang at forsvare dokumentaren.

Efter kritik fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt udmeldte nyhedsdirektør Sandy French dog, at DR ville undersøge deres eksterne produktioner, men ikke fjerne udsendelsen.

Nu skriver DR i en pressemeddelelse, at public service-stationen agter at afpublicere Grønlands hvide guld efter ”nye oplysninger om tilblivelsen” af dokumentaren. Desuden fratræder chefredaktør for DR Nyheder, Thomas Falbe, sin stilling med øjeblikkelig virkning. 

”Jeg er i dag klokken 12.15 blevet gjort opmærksom på et forhold i tilblivelsen af dokumentaren Grønlands hvide guld, som har fået mig til at træffe beslutningen om, at dokumentaren ikke længere vil være at finde på DRTV,” skriver Sandy French i meddelelsen og fortsætter:

”Dette forhold sammenholdt med den samlede mængde af problemer, der er erkendt og beklaget over de seneste dage, er grunden til, at jeg nu har truffet beslutningen. Jeg vil gerne undskylde, at vi har publiceret en dokumentar, der ikke lever op til de forventninger, som danskerne med rette må have til os, samt vores håndtering i de seneste dage.”

Graf var ikke retvisende
Sandy French forklarer, at det specifikt drejer sig om en graf, som fremgik i en tidligere version af dokumentaren. Den viste prisen for det danske salg af grønlandsk kryolit omregnet til nutidskroner og fratrukket den danske stats udgifter.

Grafen blev senere taget ud af programmet, da den ikke var retvisende.

Problemet er, at Grønlands Landsstyreformand Múte B. Egede og den grønlandske politiker Lars-Emil Johansen blev interviewet på baggrund af denne graf. Dog blev de senere informeret om ændringen og godkendte, at deres reaktioner kunne bruges alligevel.

”Det kan synes som en mindre ting i forhold til den store debat om dokumentaren, men denne nye opdagelse er afgørende for mig, fordi man skal kunne stole på, at fremstillingen er retvisende,” forklarer Sandy French i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Dette uanset om kilderne har indvilget i, at vi fortsat kunne bruge klippene, efter grafen ikke længere optrådte i dokumentaren.”

Politikeres krav om fyring
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har på sociale medier og i mediepodcasten Q&Co udtalt sig i hårde vendinger om dokumentarens økonomiske påstande, som ifølge ham giver et misvisende billede at Danmarks udnyttelse af Grønland.

I Q&Co fra 13. februar udtaler han, at problemerne med dokumentaren blandt andet skyldes ”dårligt researcharbejde”.

”Der ligger et svar til Folketinget finansudvalg i 1995, der ret effektivt beskriver de økonomiske forhold omkring kryolitminen. Hvordan Danmark har haft udgifter, indtjening, og hvordan overskuddet ikke har været særlig stort. Det havde måske været en relevant oplysning til borgerne at hive det svar frem,” siger han.

Han refererer sandsynligvis til en betænkning fra Finansudvalget fra 1985, hvor det ifølge fagmediet Økonomisk Ugebrev konkluderes, at den danske stat kun et enkelt år havde større indtægter fra kryolit end de samlede udgifter til ydelser til Grønland.

Fik deres vilje
I diverse medier har politikere fra højrefløjen som Henrik Dahl (Liberal Alliance), Alex Arendtsen (Danske Folkeparti) og Bertel Haarder (Venstre) konkret krævet en fyring af den ansvarlige redaktør.

Nu får de altså deres vilje.

Thomas Falbe forsvarede dokumentaren i de første dage efter premieren 9. februar. Men ved et internt stormøde i DR den 17. februar sagde han ifølge Berlingske, at Grønlands hvide guld ikke skulle været blevet bragt i sin nuværende form.

Han kom også med ”en meget klar undskyldning” til de tilstedeværende, men det har tilsyneladende ikke været nok.

Der har tidligere været hård kritik af dokumentarer, som Thomas Falbe har haft det overordnede ansvar for. I forbindelse med Spies og morgenbolledamerne blev der stillet spørgsmålstegn ved kildernes troværdighed og særligt påstanden om, at Simon Spies skulle have betalt for at brække en kvindes arm.

Forfulgt af politiet? gennemgik journalist Jesper Vestergaard Larsen for Ekko og fandt frem til, at der var lagt en effektlyd på en optagelse fra overvågningskamera, så det forstærkede indtrykket af, at politiet havde sparket en person under en anholdelse. Thomas Falbe forsvarede først lydeffekten, men efter kritik af blandt andre kulturminister Jakob Engel-Schmidt valgte DR at fjerne effekten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko