Top 10
25. dec. 2013 | 11:03

Ti lovende film i 2014

Foto | Robert D. Yeoman
Edward Norton i Wes Andersons stjernebesatte The Grand Budapest Hotel.

Science fiction-film og bibelske dramaer er sammen med et dansk ungdomsdrama og et klassisk fransk eventyr blot nogle af de film, vi kan se frem til i 2014, hvor der også bliver gensyn med et populært monster fra havet.

Af Daniel Pilgaard

Originalitet virker næsten som en eftertragtet mangelvare, når man ser på, hvad Hollywood har på programmet i 2014.

Det er rent genbrug, når der igen pustes liv i tidligere film, som tæller alt fra superstrømeren Robocop over gyserklassikeren Poltergeist til de maskerede skildpadder i Teenage Mutant Ninja Turtles.

Der synes heller ikke at være en ende på fortsættelsesfronten, når det bliver til nye gensyn med Spider-Man, Transformers, X-Men, 21 Jump Street, The Purge, The Expendables, Sin City, Paranormal Activity, De satans chefer, Nat på museet, Hobbitten og Jim Carrey og Jeff Daniels’ fjolser fra Dum og dummere.

Selv i den asiatiske filmverden disker de op med en fortsættelse til Ang Lees Oscar-vinder, Tiger på spring, drage i skjul. Danmark med på bølgen

Danmark er såmænd også med på bølgen med de næste omgange af Klassefesten, Antboy og anden kapitel om Carl Mørck i Jussi Adler-Olsens Fasandræberne.

Men både blandt fortsættelser, genindspilninger og nye fortællinger tegner ti film sig dog til at være lovende for det næste år, som vi ser nærmere på her.

Når de fleste film er amerikanske, skyldes det et venligt krav til artiklen, at udvalget selvfølgelig skal ledsages af trailers, og her er europæisk film sjældent særlig langt fremme i skoene. Samtidig må filmene ikke have haft verdenspremiere i 2013, hvilket for eksempel udelukker Coen-brødrenes fremragende musikerkomedie, Inside Llewyn Davis.

Og så vi har stadig til gode at se de første billeder fra Tomas Alfredsons (Lad den rette komme ind), svenske, men engelsksprogedefilmatisering af Astrid Lindgrens eventyrlige fortælling om Brødrene Løvehjerte, der har et budget på næsten 300 millioner kroner. 

Filmene er præsenteret i vilkårlig rækkefølge.


The Grand Budapest Hotel (instr. Wes Anderson)

The Grand Budapest Hotel får æren af at åbne årets Berlinale, der løber af stablen i februar måned. Ud fra traileren at dømme holder den 44-årige auteur sig inden for sit velkendte univers, hvor hans æstetiske brug af skrigende farver surreelt komplimenterer dialogens sorte humor.

Handlingen foregår på et hotel i 1920’erne, hvor Ralph Fiennes spiller en hotelreceptionist, der bliver viklet ind i en besynderlig affære om et maleri og et påstået mord. Filmen fremstår næsten som en bizar historie af Agatha Christie, der er filmet i et dukkehus.

Instruktøren har naturligvis også sit sædvanlige ensemble med på rollelisten, der tæller Bill Murray, Edward Norton, Owen Wilson og denne gang også en tilsyneladende aggressiv og hårdtslående Willem Dafoe.

Dansk premiere: 27. marts

 
Interstellar (instr. Christopher Nolan)

Britiske Christopher Nolan forstår at pirre nysgerrigheden med traileren til sin kommende science fiction-film. Der er stort set et år til, at filmen rammer biograferne, og man bliver ikke synderlig klogere på handlingen af de to minutters forsmag, han her serverer.

Branchebladet The Hollywood Reporter mener dog at have opsnappet, at filmen handler om Einsteins teori om såkaldte ormehuller i universet, der gør det muligt at rejse i tiden og mellem dimensioner.

Den 43-årig instruktør trodser stadig den digitale udvikling og holder sig til at optage på celluloid, der ifølge ham giver flottere billeder.

Vanen tro har Nolan skrevet manuskriptet sammen med sin bror Jonathan Nolan, og favoritskuespilleren Michael Caine ses som altid i en birolle, mens Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain og Matt Damon fører an.

Dansk premiere: 6. november


Dawn of the Planet of the Apes (instr. Matt Reeves)

Mens Tim Burton fejlede fælt med i sin relancering af Abernes planet i 2001, lykkedes det Rupert Wyatt at slippe helskindet fra Abernes planet: Oprindelsen

Nu er Matt Reeves klar med efterfølgeren, der – afhængig af hvilken kilde man skal tro – foregår enten otte eller femten år efter, at den genetisk muterende abe Caesar flygter ud i friheden i skoven.

Handlingen er kort fortalt, at man gjorde en abe fortræd, hvilket man ikke skulle have gjort.

Nu gik Maya-indianerens profeti om jordens undergang sidste år som bekendt aldrig i opfyldelse, men i den anledning lavede Ekko en forbrugervejledning til ti mulige dommedagsscenarier. I konkurrence med virus, robotter, asteroider og rumvæsener stod det klart, at aberne er den største trussel mod menneskets overlevelse.

Filmen skal nok blive en grum affære, og i forgængeren lærte vi endda, at det er James Francos skyld, men han har stukket halen mellem benene og er denne gang slet ikke med på rollelisten. I stedet er det Gary Oldman og Jason Clarke, der må se en fremtid som abernes slaver i øjnene. 

Dansk premiere: 17. juli


Skønheden og udyret (instr. Christophe Gans)

Da Jean Cocteaus filmatisering af eventyret om Skønheden og udyret havde premiere i 1946, sprudlede filmen af en forførende magisk æstetik, og i dag står den med rette som en klassiker i fransk filmhistorie.

Disney hentede inspiration i Cocteaus fortolkning, da selskabet forvandlede historien til en af deres bedste og flotteste tegnefilm, og  et er den første animerede film, som opnåede en Oscar-nominering for bedste film.

Med gyserfilmene Pagten og Silent Hill har Christophe Gans før vist sans for fabulerende detaljer, og med et budget på over en kvart milliard lader instruktørens nye live-action-version af det rørende eventyr ikke til at være en mindre fortryllende og sanselig oplevelse end de to tidligere filmatiseringer af det berømte eventyr.

Fransk films store stjerne Vincent Cassel har – ikke overraskende – fået æren af at trække i kostumet som det royale udyr, mens 28-årige Léa Seydoux fra Adèles liv – kapitel 1 & 2 spiller skønheden.

Fransk premiere: 12. februar



Lev stærkt (instr. Christian E. Christiansen)

Efter den gyseligt dårlige The Roommate er Christian E. Christiansen heldigvis vendt hjem fra Hollywood og er tilbage med en uafhængig opfølger til sin glimrende debutfilm Råzone.

I ungdomsdramaet Lev stærkt spiller Cyrus Melville og norske Jakob Oftebro (Kon-Tiki) to venner med benzin i blodet. Et vildt gaderæs får fatale konsekvenser for de rodløse fartbøller, så venskabet, loyaliteten og kærligheden kommer på prøve, da den ene ryger i spjældet, mens den anden går fri – og bagefter nupper vennens drømmepige.

Det er sjældent gået godt, når danske film har forsøgt sig med hæsblæsende biljagter og drabelige stunts, men ud fra traileren ligner Lev stærkt filmen, der råder bod på fortidens fadæser.

Dansk premiere: 3. april



Jupiter Ascending (instr. Andy og Lana Wachowski)

Det krævede store mængder koffeinsubstanser at holde sig vågen gennem Andy og Lana – tidligere Larry – Wachowskis tre timer lange Cloud Atlas, der vævede seks historier sammen til et miskmask af kedsomhed.

Med Jupiter Ascending ser duoen bag Matrix-trilogien dog igen ud til at være tilbage i deres rette element.

Traileren lover for et godt og gennemført science fiction-brag, hvor plottet tangerer en blanding af Star Wars møder Luc Bessons Det femte element.

Mila Kunis (Black Swan) spiller semislaven Jupiter, der viser sig at være nøglen til fred i universet i en ukendt fremtid, hvor et regentpar brutalt hersker.

Channing Tatum kan opleves som en generisk fremstillet kriger – halv albino, halv ulv! – som hjælper Jupiter med at finde de indre skjulte evner frem i kampen mod ondskaben, mens Sean Beans karakter Stinger går Harrison Fords Han Solo i bedene som deres hårdføre makker.

Dansk premiere: 24. juli



Devil’s Knot (instr. Atom Egoyan)

I 1993 blev tre små drenge fundet misbrugt og brutalt myrdet i West Memphis, USA. Tre lokale og halvvoksne outsidere, der mistænkeligt hørte heavy metal og ergo både måtte være psykopater og satanister, blev på spinkle anklager idømt fængsel på livstid – den ene dødsstraf – for mordene.

De mange absurde retssager, utallige forgæves appeller og den endelige, men meget sene frifindelse for justitsmordene blev gennem femten år dokumenteret i de tre prisbelønnede dokumentarfilm Paradise Lost I, II og III.

Historien fyldte ikke meget i de danske nyheder, men mediebevågenheden var stor i USA, hvor den dødsdømte Damien Echols gik fra at være satan selv til at blive endnu et offer og symbol på USA’s forkvaklede retsvæsen.

Børnemordene er stadig uopklaret, og de uhyggelige begivenheder danner baggrund for spillefilmen den canadiske auteur Atom Egoyans spillefilm, Devils's Knot, der lover stærke præstationer fra Colin Firth og Reese Witherspoon.

Dansk premiere: Uvis



Godzilla (instr. Gareth Edwards)

Der blev forståeligt nok ingen efterfølger til Roland Emmerichs kiksede forsøg på at bringe Godzilla tilbage på det store lærred i 1998.

Men efter Guillermo del Toros Pacific Rim i sommer, hvor Stillehavet blev forvandlet til en boksering mellem robotter og godzilla’er, får instruktør Gareth Edwards alligevel noget at leve op til.

Med sin baggrund i den visuelle effekt-branche og debutfilmen Monsters ligner han dog den rette til at give den radioaktive kæmpeøgle en ny chance – naturligvis i 3D.

Handlingen er der ikke sluppet så meget ud om, men Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass), Bryan Cranston og Juliette Binoche ses på rollelisten til at tage kampen op mod monsteret, der næste år også kan fejre sin 60-års fødselsdag i filmhistorien.

Dansk premiere: 15. maj


Noah (instr. Darren Aronofsky)

2014 synes at blive året hvor Det Gamle Testamente igen er hipt i Hollywood. Ridley Scott kommer med Exodus, hvor Christian Bale folder sig ud som Moses og løfter stentavler i beretningerne fra Anden Mosebog.

Men først kommer turen til Guds syndflod i Første Mosebog, når Darren Aronofsky lader vandet stige og sender Russel Crowe af sted som Noah i arken.

Slutningen kommer formentlig ikke som en overraskelse, men inden da skal den 49-årige Crowe dog tilsyneladende først forsvare familien fra de mange syndere, der prøver at invadere arken.

Og en storslået fantasy-film er naturligvis ikke fuldendt uden Anthony Hopkins på rollelisten som den vise og alvidende karakter – fra Kong Hrothgar i Beowulf over Odin i Thor-filmene til denne gang at være Noahs farfar Methuselah.

Dansk premiere: 27. marts


Edge of Tomorrow (instr. Doug Liman)

Tom Cruise skuffede tidligere i år i den kedelige science fiction-film Oblivion, men den 51-årige skuespiller ligner én, der er på vej til at tage revanche med Edge of Tomorrow, som er baseret på en populær japansk novelle.

Plottet er som En ny dag truer i det ydre rum. Tom Cruise spiller en uerfaren soldat, der mister livet i et slag mod rumvæsener, der har invaderet jorden. Et uforklarligt fænomen bringer ham i live, men en tidslomme tvinger ham til at genopleve det dødelige slag igen og igen, indtil han overvinder sin skæbne og ændrer det fatale udfald.

Traileren ser lovende ud for filmen, og holdet bag fører forhåbentlig Tom Cruise frem til succes. Christopher McQuarrie (The Usual Suspects, The Way of the Gun) har skrevet manuskriptet, mens Doug Liman (The Bourne Identity) instruerer.

Dansk premiere: 29. maj

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko