Feature
14. jan. 2013 | 15:41

Ti ting du bør vide om Django Unchained

Foto | Robert Richardson
Christoph Waltz spiller for en gangs skyld den gode, mens Jamie Foxx kun var andetvalg til Tarantinos Django Unchained.

Quentin Tarantinos spaghetti-western-hyldest får endelig premiere i Danmark 24. januar. Her er ti skæve og skøre historier, der følger i kølvandet på filmen.

Af Denniz Göl Bertelsen

Mens vi herhjemme venter spændt på Django Unchained, har den allerede haft premiere i USA og England. 

Og her har Tarantinos nye film – der handler om en frigivet slave i 1850’ernes sydstats-USA – afstedkommet et utal af artikler og vakt så meget debat, at filmen er blevet instruktørens mest omdiskuterede siden Pulp Fiction

Her er ti historier, du bør kende til for at kunne snakke med om Django Unchained.

1. Tarantino læser anmeldelser
Mange filmanmeldere har nok spekuleret på, om instruktøren læser ens anmeldelse. 

Så da Mike Ryan, filmanmelder ved The Huffington Post, fik at vide, at Tarantinos publicist havde ringet til redaktionen og på instruktørens vegne krævet, at et forestående interview blev lavet specifikt af ham, løb det ham koldt ned ad ryggen. 

Ryan havde nemlig i sin anmeldelse kritiseret plottet i Django Unchained for at være lige lovlig usandsynligt og dumt. Stod han nu til skideballe hos selveste Tarantino? 

Nej, det viste sig, at instruktøren ikke er så tyndhudet endda. Han ville blot svare på kritikken - én til én. Deres samtale udviklede sig til en underholdende, men seriøs snak, hvor de to på lige fod diskuterede karakter- og plotudvikling.

Læs deres samtale her (Spoiler-alert!). 

2. Spaghetti-western med slave-tema
Ifølge Tarantino fik han ideen til Django Unchained efter lange samtaler med instruktøren og producer Reginald Hudlin. De to blev mere og mere opsatte på at lave en underholdende og vedkommende film om slaveriets uhyrligheder. 

”Jeg har altid været chokeret over, at så mange western-film kunne slippe af sted med ikke at behandle slaveriet overhovedet,” har han udtalt til The Daily Beast. 

”Hollywood ville ikke beskæftige sig med det, fordi det var for grimt. Men hvordan kan du ignorere så stor en del af amerikansk historie, når du fortæller en historie fra den periode? Det gav ingen mening.”

3. Den racistiske samledukke
Det skulle bare have været et samleobjekt til dedikerede Tarantino-fans. Men en række Django-dukker produceret af The National Entertainment Collectibles Association, der også har lavet legetøj til film som The Hunger Games og Rocky, har skabt gevaldig røre blandt borgerettighedsforkæmpere i USA. 

De finder de sorte slavedukker fornærmende og mener, at de bagatelliserer den forbrydelse, slaveriet var mod afroamerikanere. 

Amazon, hvor dukkerne sælges, har flere da også kommenteret på dukkerne. En bruger spørger blandt andet, om der følger pisk, kæder og Ku Klux Klan-medlemmer med som tilbehør.

4. The N-word
Tarantino er simpelthen ikke sort nok. Det lader til at være det gennemgående tema i reaktionerne på Django Unchained de seneste par uger.Det er blandt andet den udprægede brug af ordet ”nigger” – i USA som regel camoufleret som ”The N-word" – der har fået mange op af stolen. 

Ordet bliver brugt mere end 100 gange i filmen, og Leonardo DiCaprio har da også fortalt, at han ikke var helt begejstret for at skulle tage det i sin mund under de indledende læseprøver. 

På Twitter var Spike Lee ikke sen til at ytre sig om, at han i hvert fald ikke ville se den nye Tarantino-film: 

”Slaveriet i Amerika var ikke en Sergio Leone-spaghetti-western. Det var holocaust. Mine forfædre er slaver. Stjålet fra Afrika. Jeg vil ære dem," tweetede instruktøren. 

Men uanset om man er med #teamspike eller #teamtarantino og kan acceptere filmens gengivelse af 1800-tallets sprogbrug, så er det i hvert fald lykkedes Tarantino at starte en heftig debat om et mørkt kapitel i USA’s historie. 

5. DiCaprio snydt igen
Endnu engang må darlingen Leonardo DiCaprio se sig snydt af Oscar-akademiet og undvære en nominering for bedste birolle. 

Det er efterhånden femten år siden, at teenagepiger verden rundt måbende, grædende og skrigende så til, da akademiet forbigik lækre Leo, der ikke fik nogen nominering ud af at drukne i Titanic

Længe før Facebook gjorde det muligt for de skuffede teenagere at starte en viral kampagne, forsøgte de med e-mails og breve at påvirke akademiet til at nominere ham, men uden held. 

DiCaprio blev heller ikke nomineret for ellers centrale roller i Romeo og Julie, Shutter Island, Gangs of New York og Inception. Stakkels Leo, der dog trods alt har været nomineret for Blood Diamond, The Aviator og Hva’ så, Gilbert Grape? 

6. Tarantinos voldeligste
Flere anmeldere og bloggere har udnævnt Django Unchained til at være den mest ekstreme af Tarantinos otte film til dato. Det gælder både vold, blod og ikke mindst sprogbrug. 

I en tid, hvor diskussionen om vold på film igen er blusset op i USA, skal man dog ikke tro, at Tarantino har noget nyt at sige om den sag. Det opdagede en britisk journalist, da han forsøgte at lokke en kommentar ud af den iltre instruktør om, hvorvidt der er et link mellem vold på film og vold i virkeligheden. 

”Du skal ikke stille mig den slags spørgsmål! Jeg bider ikke på … Jeg afviser dit spørgsmål,” svarede en ophidset Tarantino, der ikke var kommet for at snakke om filmvold eller våbenpolitik, men for at sælge sin film. Se klippet her.

7. Christoph Waltz som den gode
Han vandt en Oscar for sin rolle som den psykopatisk-charmerende nazist Hans Landa i Inglourious Basterds. Men før han kom i Tarantinos hænder, var Christoph Waltz en totalt ukendt tv-skuespiller fra Østrig. 

Waltz - der ikke er bange for at indrømme, at han var temmelig utilfreds med sin karriere, før han mødte Tarantino - er nu tilbage i en lidt mere sympatisk rolle som dusørjægeren Dr. King Schultz. 

”Han er en good guy med mørke sider i modsætning til Hans Landa, der er en bad guy med lyse sider," udtaler han til Fox.

8. Stjernerne der meldte afbud
Det er typisk Hollywood, men listen over skuespillere, der kunne have været med i Django Unchained er ikke bare lang, men også prominent. Will Smith, Kevin Costner, Sacha Baron Cohen, Kurt Russell og Joseph Gordon-Levitt har alle været i spil til større eller mindre roller. 

Men en stor rolle kommer sjældent alene, og både Smith - der var tiltænkt hovedrollen som Django - Costner og Cohen måtte sige fra på grund af andre roller i samme periode. 

9. Jamie Foxx – fra stjerne til slave
Jamie Foxx, der startede karrieren som komiker, var altså ikke Tarantinos førstevalg til rollen som Django. Og der var da også en del at arbejde med for både Tarantino og Foxx. 

”Hvordan når du dertil, hvor slaveriets spøgelser – dine forfædre – taler til dig?” spørger Foxx i en bag kameraet-reportage. 

“Til første læseprøve var jeg ligesom: ’Nah, jeg vil sige det sådan her.’ Jeg lagde virkelig mig selv i karakteren. Tarantino trak mig til side og sagde: ’Det her var min bekymring ved at vælge én som dig. Kan du overhovedet spille en slave?’ Det slog mig: ’Wow, han sætter spørgsmålstegn ved mig.’ Det fik mig til at arbejde hårdere.” 

Heldigvis var der masser af personligt stof at arbejde med for Oscar-vinderen, der selv er vokset op i sydstaterne og har oplevet The N-word på egen krop. Efter sigende er Tarantino da også fuldt tilfreds med sin skuespillers arbejde.

10. Kig efter den rigtige Django 
Cameos og alverdens popkulturelle referencer er et Tarantino-varemærke. Den mest markante cameo i Django Unchained er Franco Nero, der havde hovedrollen i Sergio Corbuccis oprindelige Django fra 1966. 

Nero, der har spillet med i så forskellige film som Luis Buñuels Tristana og Die Hard 2 samt lagt stemme til Onkel Topolino i Disneys Biler 2, er nu 71 år og for øvrigt gift med skuespillerinden Vanessa Redgrave.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko