Tidens bedste film er lige til at se
Påsken står for døren, og hvad bedre at bruge nogle fridage på end at se nogle af tidens bedste film?
Det er der rig mulighed for på Blockbuster, som med et udvalg på over 12.000 titler er garant for en god filmoplevelse. Ligegyldigt hvad du er i humør til, er der noget at kaste sig over.
Men det store streaminghav kan godt virke noget overvældende. Derfor fremhæver vi herunder nogle af de bedste nye film på tjenesten.
Everything Everywhere All at Once
Hele syv priser vandt holdet bag den hæsblæsende Everything Everywhere All at Once sensationelt ved den nylige Oscar-prisuddeling. Det havde været en kæmpe triumf for enhver film, men det virker særligt overvældende for det svimlende familiedrama, der ikke er sådan at putte i en kasse.
Det er nemlig afsindigt underholdende, når filmen om midaldrende asiatisk-amerikansk Evelyn (Michelle Yeoh) skøjter rundt i forskellige universer.
I en verden har alle mennesker lange pølsefingre, mens de i en anden bogstavelig talt er sten.
Men det bedste af det hele er, at alle de skøre påfund ikke blot er staffage klistret på en tom fortælling. Under vildskaben banker et blødende hjerte med en rørende historie om alle de uindfriede liv, der løber parallelt med det virkelige.
Kort sagt, en dybt original Oscar-vinder med et smukt budskab om, at frelsen findes i familiens skød.
A Man Called Otto
Det er noget nær umuligt ikke at elske Tom Hanks. Den amerikanske skuespiller har i næsten en menneskealder begejstret publikum i et hav af forskellige film som Forrest Gump og Cast Away.
I A Man Called Otto spiller Hanks den mildt sagt tvære titelperson, der har sat sig for at lade sit kronisk dårlige humør gå ud over naboerne.
Efter konens død har Otto ellers besluttet at tage sit eget liv, men det kompliceres på morsom vis ved, at der konstant dukker uduelige personer op, som har brug for hans hjælp.
Filmen er en amerikansk genindspilning af svenske En mand der hedder Ove. Der kommer sjældent noget godt ud af bare at oversætte en original historie til engelsk, men i dette tilfælde er resultatet så vellavet, at man skal være lavet af sten for ikke at blive bevæget.
I Wanna Dance with Somebody
Whitney Houston levede et liv, der i den grad er en filmatisering værdig. Sangeren med den ypperlige stemme brød igennem som helt ung og blev en af de bedst sælgende musikere nogensinde.
Hun fik også en stor succes i filmens verden, da hun spillede over for Kevin Costner i The Bodyguard fra 1992. Men samtidig blev Houston gift med Bobby Brown, og selv om de året efter fik et barn sammen, var der ikke tale om et lykkeligt ægteskab.
Der var både fysisk og psykisk vold samt et galopperende stofmisbrug af begge parter. Men parret blev først skilt fem år før hendes tragisk tidlige død som 48-årig i 2012.
I Wanna Dance with Somebody kommer hele vejen rundt om Whitney Houstons dramatiske liv. Naomi Ackie leverer en kraftpræstation for at skildre den plagede sanger over sine voksenår med skiftevis op- og nedture.
Elsker dig for tiden
Vi havde Elsker dig for tiden med på vores liste over de bedste danske film i 2022. Filmen er noget så sjældent som en romantisk komedie, hvor man virkelig griner og har hjertet på overarbejde.
Det er makkerparret Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags debutspillefilm efter at have sejret i serieformatet med den underholdende 29.
De har taget den på en gang florlette og seriøse stil med sig ind i filmen, der følger den stormfulde forelskelse mellem fotografen Anna (Rudbæk) og håndværkeren Thomas (Kasper Dalsgaard).
De har vidt forskellige syn på kærligheden, men falder alligevel for hinanden. I genkendeligt morsomme scener ser man dem kæmpe for parforholdet, mens også venneflokkens problemer med kærlighedslivet inddrages.
Filmen ligger perfekt i traditionen fra Den eneste ene, men er modig nok til at gå sine egne veje og bliver dermed nyskabende for genren.
The Banshees of Inisherin
”Et sorthumoristisk og åndeløst smukt mesterværk om venlighed kontra kunstneriske ambitioner.”
Med de bevingede ord giver Ekkos anmelder seks stjerner til The Banshees of Inisherin, der har Colin Farrell og Brendan Gleeson i hovedrollerne som to mænd, hvis venskab støder på grund.
Den simple bonde Padraic føler sig forvirret og forladt, da vennen Colm meddeler, at han ikke gider bruge mere tid sammen med ham. På de irske Aran-øer anno 1923 er der ikke meget at få tiden til at gå med, men filmen bevæger sig raffineret frem mod et brændende, blodigt opgør mellem de to forhenværende venner.
Instruktør og manuskriptforfatter Martin McDonagh er kendt for sine ramsaltede replikker og brutale vold i både sjove og dystre film som lejemorderkomedien In Bruges og hævndramaet Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
Den nye film er et tankevækkende og morsomt studie i, hvordan fjendskab og krige opstår og eskalerer. Ingen filmelsker må snyde sig selv for denne oplevelse!
Magic Mike’s Last Dance
Channing Tatum smider kludene for sidste gang i Magic Mike’s Last Dance. Titlens mandestripper siger ja til en ekstra tur i manegen, inden han lægger det manglende tøj på hylden.
Med filmserien om Mike – hvis magi består i hans forførende bevægelser – har den voldsomt produktive instruktør Steven Soderbergh lykkedes med at forene kødets lyst og en oprigtig fortælling om en mand, der bruger sin fysik til at realisere sig selv.
Undervejs i de tre film får vi et andet blik på både mandlig og kvindelig seksualitet. På den måde er de ellers meget publikumsvenlige dramaer mere banebrydende end det meste filmkunst.
Det kan man glæde sig over, når man er faldet ned efter at have set Channing Tatum dreje hofterne af led for vores fornøjelses skyld.
Babylon
Aldrig før er Hollywoods guldalder blevet vakt så sprudlende til live som i Babylon. Du bliver inviteret med som gæst til de celebre fester, men lukkes også ind i en verden af farverige skandaler.
Damien Chazelles stjernespækkede film med Margot Robbie og Brad Pitt i hovedrollerne sprænger skalaen for vildskab.
Det starter med elefantafføring i ansigtet og fortsætter med en svingende diller og golden shower. Den Oscar-vindende instruktør bag La La Land og Whiplash holder sig ikke tilbage, når hedonismen får frit løb med kokain og sprut i rigelige mængder.
Babylon er et overdådigt festfyrværkeri af sprælske scener, der viser overgangen fra stumfilm til talefilm i den amerikanske filmbranche. Det er over the top og slet ikke til at stå for.
Resten af livet
Har du set sidste års bedste danske film ifølge anmelderne?
Frelle Petersen har netop vundet Bodil-prisen for bedste film med Resten af livet. Det er en stor cadeau for den gæve jyde, der har gjort en dyd ud af at skildre store følelser på sin egen lavmælte facon.
Bodil-vinderen er en fortsættelse af Onkel, og begge film fortæller gribende historier om ganske almindelige mennesker i Sønderjylland.
I Resten af livet mister ægteparret Egon og Maren på tragisk vis deres voksne søn. Sammen med datteren Line forsøger de at finde tilbage til en hverdag, men med bevidstheden om, at livet for altid vil være forandret.
Med et forrygende hold af relativt uprøvede skuespillere lykkes instruktøren med at vise et oftest overset glimt af den danske folkesjæl, som forbinder os alle.
Crimes of the Future
Léa Seydoux roder rundt i Viggo Mortensens organer i Crimes of the Future. Filmens øjeblikkelige chokværdi er ikke til at tage fejl af, men når den første reaktion har lagt sig, byder historien på en masse eksistentielt tankegods.
David Cronenberg har med mesterværker som Fluen og Crash udforsket den menneskelige anatomi mere udførligt end nogen anden instruktør. Canadierens togt udi genren body horror er altid en fascinerende og visionær rejse, som provokerer os til at reflektere over, hvad vi mennesker egentlig er for en størrelse.
Crimes of the Future foregår i en fremtidsverden, hvor smerte ikke længere eksisterer. Kropskunstneren Saul Tenser (Mortensen) laver med partneren Caprice (Seydoux) en optræden, hvor hun opererer organer ud af ham foran et publikum.
Det er så originalt og fascinerende, at man ikke kan se væk, selv om man indimellem har lyst til det.
Den store stilhed
Dette års bedste overraskelse i dansk film kommer fra Katrine Brocks, der imponerer vildt med sin debut Den store stilhed.
Det er noget så opfindsomt som et nonnedrama, der lydefrit kombinerer det guddommeligt ophøjede og basale, menneskelige problemer.
Den unge kvinde Silje (Kristine Kujath Thorp) gør klar til på klosteret at afgive sine evige løfter og blive til Søster Alma. Men så dukker hendes bror temmelig ubelejligt op og hiver familiens skeletter ud af skabet.
Herefter bliver filmen nærmest en teologisk thriller, som med geniale plottwists udforsker svære emner som skyld og sorg på en måde, der nærmest føles revolutionerende.
Det er en himmelsk fryd at se en så gennemarbejdet film, der kun bliver større, jo mere man tænker over den.
She Said
Dette samtidsdrama lykkes med at gøre starten på #MeToo-bevægelsen til en nuanceret og medrivende film.
Vi følger to New York Times-journalister, hvis artikel endte med at fælde den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein som en voldtægtsforbryder og overgrebsmand.
Carey Mulligan og Zoe Kazan spiller troværdigt journalisterne, der med benhård research og tålmodighed lykkes med at afdække en ubekvem sandhed i Hollywood.
Filmen kunne nemt være blevet tabloid, men med en sober og realistisk tilgang til emnet formår instruktør Maria Schrader at overføre en af vor tids vigtigste historier til skærmen, så man både bliver klogere og revet med.
Vanskabte land
Hlynur Pálmason har siden debuten Vinterbrødre udviklet sig til en filmkunstner af internationalt format. Den dansk uddannede islænding skaber hypnotisk smukke film, som man nærmest fortaber sig i.
Det gælder ikke mindst hans seneste Vanskabte land.
Filmen foregår i 1800-tallet og følger præsten Lukas (Elliott Crosset Hove), der rejser fra Danmark til Island for at forestå opførelsen af en kirke i det barske og naturskønne land.
Her bliver hans tro sat på prøve i mødet med blandt andre islandske Ragnar, der ikke giver meget for danskerens guddommelige projekt.
I slående billeder fortæller Hlynur Pálmason en både personlig og universel historie. Instruktøren er i fuld kontrol og lader filmen drive frem i sit helt eget tempo, der rejser eksistentielle spørgsmål og efterlader én dybt fascineret.
Operation Fortune: Ruse De Guerre
Guy Ritchie har lavet de morsomme og ærkebritiske gangsterfilm Snatch og Rub, stub & to rygende geværer, men hans seneste er en mere international affære.
Med inspiration fra James Bond er Operation Fortune: Ruse De Guerre en historie om global spionage.
Actionstjernen Jason Statham spiller superspionen Orson Fortune. Han er kommet på sporet af en dødbringende ny våbenteknologi, som kan spores tilbage til en hovedrig våbenhandler (spillet af charmerende Hugh Grant).
Guy Ritchies særlige humor gennemsyrer den bombastiske actionkomedie, hvor det går i fuld fart på tværs over den store verden. Det er herligt underholdende at være i selskab med en flok veloplagte skuespillere, der med et glimt i øjet lever sig ind i en fantasifuld historie.
Call Jane
Selv om Call Jane handler om kampen for fri abort i 1960’ernes USA, er filmen ulykkeligvis så aktuel som nogensinde.
Efter landets nylige ændring af lovgivningen er filmen en slående påmindelse om, at kvindernes ret til selv at vælge er noget, der stadig skal kæmpes for.
Elizabeth Banks spiller hovedrollen som den konservative trofækone Joy, hvis største drøm er at få sit andet barn. Da hun bliver gravid, udvikler det sig dog til et mareridt.
Lægerne fortæller, at hun ikke kan gennemføre graviditeten af helbredsmæssige årsager, men det såkaldte abortnævn afslår at bevilge Joy et indgreb.
Derfor kommer hun i kontakt med gruppen Janes. Gruppens medlemmer kæmper for at give kvinder kontrol over deres krop. Filmen fortæller en historien med retfærdig harme, så man sidder tilbage dirrende af vrede og klar til selv at tage kampen op mod undertrykkere.
Kagefabrikken
Teaterinstruktøren Christian Lollike har på de skrå brædder de seneste år vist sig som en af landets mest kompromisløse kunstnere. Hans debut i filmens verden er også noget for sig.
Kagefabrikken flyder som en balstyrisk flødeskumskage i alle mulige og umulige forrygende retninger.
Nicolas Bro spiller hovedrollen som en deprimeret kagefabrikant. Men han får pludselig livsglæden tilbage takket være forelskelsen i en muslimsk rengøringsdame (Bahar Pars). Hun åbner hans øjne for en ny verden med andre forretningsmuligheder.
Komedien er en vildtvoksende satire, der giver en flok dygtige skuespillere mulighed for at bevæge sig ud ad absurditetens kringlede afveje.
Det er en film, som man bliver nødt til at se for at forstå, hvad det handler om – men selv da skal man måske lade kaos herske!
Annoncørbetalt indhold
Denne artikel er sponsoreret af Blockbuster.
Filmene er udvalgt i samarbejde mellem Blockbuster og Filmmagasinet Ekko.
De kan lejes eller købes.
Teksterne er skrevet af Ekko.
Kommentarer