Nyhed
21. jan. 2025 | 09:43

Trump kaster redningskrans ud til TikTok

Foto | Gage Skidmore

Donald Trump har tidligere selv ønsket at forbyde TikTok i USA, men nu kan han blive det sociale medies redningsmand. 

Den nyslåede amerikanske præsident har udsat forbuddet mod den kinesisk-ejede medieplatform i 75 dage og foreslår, at USA kommer til at eje halvdelen.

Af Claus Christensen

”Næste gang, du siger, at du smutter, så bliv i det mindste væk 24 timer.”

Sådan lød den sarkastiske reaktion fra den amerikanske TikTok’er Dylan Page, da det meget omtalte farvel til USA fra den populære, kinesiske sociale medieplatform varede mindre end et døgn.

170 millioner brugere af platformen i USA gik i seng lørdag nat med den forvisning, at det var definitivt slut med TikTok.

De amerikanske myndigheder har været bekymret for, at båndet mellem ByteDance, der ejer TikTok, og det kinesiske styre kan udgøre en sikkerhedsrisiko, fordi man ligger inde med en masse data om amerikanerne.

Derfor underskrev nu tidligere præsident Joe Biden i april sidste år en lov, der forbyder TikTok i USA, med mindre at platformen er villig til at lade sig helt eller delvis sælge til en amerikansk virksomhed.

Men ByteDance har stået fast, og derfor skulle platformen gå i sort i USA søndag. Men der var ikke gået mange timer, før TikTok meddelte, at man var tilbage.

”Vi takker præsident Trump for at give den nødvendige klarhed og sikkerhed til vores tjenesteudbydere, så de ikke vil blive straffet for at tilbyde TikTok. Vi vil samarbejde med præsident Trump om en langsigtet løsning, der sikrer, at TikTok forbliver i USA,” lød det fra TikTok søndag.

Nøgleposition
I går mandag, hvor Trump blev indsat som præsident, udsatte han forbuddet mod TikTok i 75 dage. Han sagde, at ByteDances direktør, Shou Zi Chew, som deltog i Trumps indsættelse, har fortalt, at TikTok ikke er meget værd uden amerikanerne.

Det sætter forretningsmanden Trump i en nøgleposition, hvor han angiveligt vil forsøge at presse TikTok til at lade eksempelvis halvdelen af firmaet komme på amerikanske hænder.

TikTok’s meget korte forsvinden har fået iagttagere til at gætte på, at der var tale om en planlagt spil mellem TikTok og Trump for at promovere sidstnævntes indsats.

Ironisk nok var det selvsamme Trump, der i slutningen af sin første præsidentperiode i 2020 tog initiativ til forbuddet mod TikTok.

TikTok har knap 1,7 milliarder aktive brugere over hele verden, og mindst 1,3 millioner danskere bruger mediet. Platformen bruges til alt fra dansevideoer over politiske kommentarer til live-transmissioner, og platformens algoritmer har vist sig at være blandt de mere effektive.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko