Portræt
04. feb. 2017 | 17:40

Steve Bannon: Trumps højre hånd

Foto | Wall Street Journal
Donald Trump har give mediemanden Steve Bannon en så central position i Det Hvide Hus, at Time Magazine spekulerer i, om Bannon nu er verdens næstmest mægtige mand.

Ønsket om at smadre det politiske establishment har gennemsyret hans karriere i Hollywood og USA’s mest berygtede medievirksomhed. Vi tegner et portræt af præsident Trumps chefstrateg, Steve Bannon.

Af Simon Johansen / Ekko #74

I sommer forholdt de sig i ro i Hillary Clintons lejr. Der var ikke mange måneder til valgdagen, og konkurrenten Donald Trump var med sine mange skandaler godt i gang med at ødelægge sin mulighed for at blive USA’s næste præsident.

Men da Trump afslørede, hvem der skulle stå i spidsen for resten af hans valgkampagne, vakte det forargelse blandt Clintons ansatte.

Trump hyrede en ”ekstremistisk person, som spreder propaganda med racistiske budskaber”, udtalte Robby Mook, Clintons kampagneleder.

”Trump overlader sin kampagne til en person, der er mest kendt for at drive et såkaldt nyhedssite, som spreder ødelæggende, somme tider racistiske, antimuslimske og antisemitiske konspirationsteorier,” fortsatte Mook.

Manden, som ordene var møntet på, hedder Steve Bannon, en på det tidspunkt temmelig ukendt skikkelse for de fleste.

Men nu kan amerikanerne lige så godt vænne sig til ham. Bannon bliver Trumps chefstrateg i Det Hvide Hus og får dermed en central position i præsidentens absolutte inderkreds.

Clinton-lejren har dog længe været bekendt med Bannon. I årevis har han nemlig arbejdet på at forpurre Clintons præsidentplaner.

Flere læsere end Los Angeles Times
Da Clinton skulle til at sparke sit præsidentkandidatur i gang i 2014, udkom Clinton Cash, en bog, som Bannon har finansieret og handler om, hvordan Bill og Hillary Clinton er blevet rige takket være internationale politikere og forretningsfolk.

Det var et snedigt træk af Bannon. New York Times, som ellers støttede Clinton under valgkampen, bragte adskillige artikler om bogens afsløringer, og derved var Bannon med til at give Clintons valgkampagne den værst tænkelige start.

På det tidspunkt var Bannon chefredaktør på det højreorienterede og nationalkonservative website Breitbart News, der er kendt for kontroversielle overskrifter: ”P-piller gør kvinder uattraktive og skøre”, ”Politisk korrekthed beskytter muslimsk voldtægtskultur” og ”Ville du foretrække, at dit barn led af feminisme eller kræft?”

Breitbart News blev for alvor kendt i USA under præsidentvalgkampen.

Som stærk fortaler for Trumps kandidatur voksede læserskaren støt, og med 21 millioner månedlige læsere når Breitbart News nu ud til flere mennesker end anerkendte Los Angeles Times, ligesom mediet under valgkampen havde flere besøg på Facebook end mægtige New York Times.

Med titlen som Trumps chefstrateg forlader Bannon Breitbart News, men hans kamp mod den politiske korrekthed stopper næppe.

Siden ungdommen har han drømt om at brænde det politiske establishment ned til grunden, og forhenværende kolleger fortæller, at ingen, end ikke præsidenten, kan stå i vejen for den ambition.

Fra søen til Seinfeld
Stephen Kevin Bannon blev født i 1953 og voksede op i en arbejderfamilie i Norfolk i østkyststaten Virginia.

Norfolk er en vigtig by for det amerikanske militær, og fra sit barndomshjem havde lille Steve ikke langt til klodens største flådebase. Hangarskibene, militærmændene og havet fascinerede ham, så da Bannon bestod sin college-eksamen, påmønstrede han et af flådebasens krigsskibe for at gøre karriere som flådeofficer.

Mens han krydsede Den Persiske Golf og Det Arabiske Hav, begyndte tvivlen at vokse i ham. I særdeleshed nærede han mistro til landets leder, præsident Jimmy Carter.Fra krigsskibet fulgte en hovedrystende Bannon tæt med i det, der siden er blevet døbt ”Iran-gidselaffæren”.

Militante, islamistiske studenter besatte den amerikanske ambassade i Teheran og holdt personalet som gidsler i 444 dage. Præsident Carter forsøgte med en redningsaktion at befri gidslerne, men aktionen slog fejl.

Otte amerikanske soldater blev dræbt i missionen, som spillede en afgørende rolle i Carters efterfølgende valgnederlag til Ronald Reagan. Efter fire år til søs havde Bannon fået nok og begyndte i stedet at studere på Harvard universitetet i Massachusetts.

Talent besad han rigeligt af, og efter sin eksamen fik han job hos skandaleombruste Goldman Sachs, investeringsbanken, som især blev berygtet under finanskrisen, hvor den tjente styrtende på at spekulere i kollapset på det amerikanske boligmarked.

Livet i en af verdens største investeringsbanker tiltalte Bannon: de lange arbejdsdage, konkurrencementaliteten og kammeratskabet med kollegerne.

I 1990 forlod Bannon Goldman Sachs for at blive selvstændig. Han stiftede sin egen investeringsbank og fandt sin niche i mediernes verden.

Kløgtigt beskæftigede han sig med rettigheder til film og filmselskaber, som for eksempel da han var med til at sælge filmselskabet Castle Rock Entertainment til Ted Turner, mediemogulen, der grundlagde CNN.

Som løn for sin medvirken i salget takkede Bannon jatil at få del i rettighederne til fem forskellige tv-serier, heriblandt en lovende komedieserie kaldet Seinfeld. En serie, der som bekendt udviklede sig til en kolossal succes.

Beundrer af Reagan
Mens pengene fra Seinfeld væltede ind på Bannons bankbog, mistede den nyslåede rigmand efterhånden interessen for sin investeringsbank.

Filmbranchen var han dog langt fra færdig med, og han begyndte at profilere sig som producer i Hollywood. Vi finder ham blandt andet krediteret som executive producer på den Oscar-nominerede Titus fra 1999, hvor Anthony Hopkins spiller hovedrollen.

Men ambitionerne rakte længere end til blot en rolle som producer. Bannon ville skabe sine egne film.

Inspirationen fandt han i terrorangrebet mod New Yorks tvillingetårne i 2001 og i den desillusion, som præsident Carter og årene på flåden havde plantet i ham.

Han har siden instrueret dokumentarer om republikaneren Sarah Palin og den højredrejede Tea Party-bevægelse. Men mest bemærkelsesværdig er nok In The Face of Evil, hvor Ronald Reagan hyldes i høje vendinger.

”Kun én mand kunne løfte opgaven mod de gryende globale og lokale trusler ... en outsider, en radikal person med ekstreme holdninger,” lyder det, mens bomber falder over byer.

Til det amerikanske finansmagasin Bloomberg har Bannon forklaret: ”Jeg kommer fra en demokratisk, pro-Kennedy, irsk-katolsk arbejderfamilie. Jeg var ikke politisk interesseret, før jeg lod mig hverve af hæren og oplevede, hvor meget Jimmy Carter fuckede tingene op. Jeg blev en stor beundrer af Reagan. Er det stadig.”

Breitbart News’ begyndelse
Aversionen mod præsident Carter er dog ikke den eneste årsag til, at Bannon gik i krig mod hele det politiske establishment.

Op gennem 00’erne lykkedes det efter Bannons opfattelse George Bush at ”fucke ligeså slemt op som Carter”.

Især invasionen af Irak gjorde, at ”hele landet var en katastrofe,” mener Bannon.

Denne politikerlede drev ham ind i journalistikken – hvis det da kan siges at være den rette betegnelse for Breitbart News, som han var med til at stifte i 2007.

De første fem år blev mediet ledt af Andrew Breitbart, en konservativ journalist og forfatter, som Bannon havde mødt i Hollywood. Fox News var blevet alt for pænt og tilbageholdende, mente den kontroversielle journalist, som i 2012 døde af et hjertetilfælde. Kun 43 år gammel.

Pludselig var vejen banet for, at Steve Bannon skulle overtage roret, og siden da er Breitbart News kun vokset og udvider i år til kontorer i Europa.

Selv har Bannon dog trukket sig fra websitet for at hellige sig Trumps præsidentembede.

Hævngerrig og ubehagelig
Kolleger beskriver ikke just Trumps nye chefstrateg som en værdsat chef.

En af dem, der har talt åbent om Bannon, er Ben Shapiro, som indtil i fjor var redaktør på Breitbart News. Han sagde sin stilling op, fordi han væmmedes ved sitets ukritiske Trump-støtte under valget.

Ifølge Shapiro er der adskillige forhenværende ansatte på Breitbart News, som frygter Bannon.

”Han er en hævngerrig, ubehagelig person, berygtet for verbalt at misbruge venner og true fjender. Bannon er en klogere version af Trump. Han vil misbruge enhver med mere magt end ham – eksempelvis Donald Trump – for at nå sit mål,” skrev Ben Shapiro på sin hjemmeside, da Bannon blev udnævnt som Trumps chefstrateg.

Og Shapiro mener ikke, at positionen i Trumps inderkreds nødvendigvis er sidste stop for den omstridte mediemand.

”Bannon ved, at du kun kan vinde eller dø i the game of thrones. Og han har bestemt ikke tænkt sig at dø. Han vil dræbe alle og enhver, der står i vejen for hans ambitioner”

Kommentarer

Stephen Kevin Bannon

Født 1953 i Norfolk, Virginia.

Voksede op i en pro-Kennedy familie og arbejdede som ung i den amerikanske flåde.

Arbejdede i en årrække for investeringsbanken Goldman Sachs, hvorefter han blev selvstændig investor i Hollywood.

Droppede investorjobbet for at blive producer og siden dokumentarfilminstruktør.

Hans film tæller Occupy Unmasked, en kritik af Occupy Wall Street-bevægelsen, og District of Corruption om korruption i Det Hvide Hus.

Medstifter af Breitbart News, et stærkt højreorienteret, internetbaseret medie.

Chefstratreg for præsident Trump i Det Hvide Hus og medlem af USA’s nationale sikkerhedsråd.

Tema: Filmmyten Trump

Ekko #74 byder på tema om Donald Trump og den amerikanske drøm.

Peter Schepelern ser på Trumps forbilleder i filmens verden.

Clement Kjersgaard bruger Westworld som en rejseguide i Trumps epoke.

Se nummerets indhold.

© Filmmagasinet Ekko