Tv-dokumentaren er død!
"Sex, katastrofer, sygdom og vold har overtaget den klassiske tv-dokumentar. DR og TV 2 har i al stilhed omlagt en genre."
Journalisten Erik Valeur skriver i det næste nummer af EKKO, at de danske public service tv-stationer helt er holdt op med at lave dybdeborende dokumentarudsendelser om seriøse emner. Programmer, der går tæt på de magtfulde institutioner og almindelige menneskers møde med systemerne, er blevet for kedelige til Danmarks Radio og TV 2, mener Erik Valeur, der selv tidligere har været ansat i DR Dokumentar. Ifølge Valeur skal programmerne i dag indeholde sensationelle cases og kunne skæres i sort-hvide kontraster, før de finder vej til prime time.
"Forleden hørte jeg en tv-tilrettelægger sukke, at den eneste sikre prime time model er en overvægtig femtenårig skøge, der skifter køn på en sydhavsø og umiddelbart efter bliver voldtaget af en homofil kannibal," skriver Erik Valeur i artiklen Det store freakshow.
Chefer savner mod
Professor i film og medier ved Københavns Universitet, Ib Bondebjerg, mener også, at der er gået svamp i public service. Den seertalsfikserede programplanlægning har fået overtaget.
"Erik Valeur har ret i, at den magtkritiske og socialt engagerede tv-dokumentar i dag er trængt og marginaliseret. DR1 og TV 2's stolte dokumentariske traditioner er i stærkt forfald, og konventionelle livsstils- og familieprogrammer har fået for meget plads. Måske giver ny teknologi og en ny generation håb. Men det kræver et mod på chefskontorerne til at prioritere kvalitet og samfundsrelevans, som vi hidtil ikke har set," siger Ib Bondebjerg, der næste år udsender bogen Virkelighedens fortællinger. Dansk tv-dokumentarisme 1951-2005.
Michael Klint vandt sammen med Christian Andersen årets Cavling-pris for dokumentarprogrammet Hævet over mistanke, der blev sendt på DR1. Men også han mener, at de dybdeborende programmer, som journalister traditionelt sætter en dyd i at lave, har haft vanskelige kår de seneste år.
"Det er svært at være vidne til, at en kulturbærende institution som DR nedprioriterer dokumentaren på den måde. Man ville nok gerne, hvis man havde pengene, men faktum er, at de penge man så har, bliver brugt på noget andet end seriøse dokumentarprogrammer."
Skuffede politikere
Carina Christensen, medieordfører for De Konservative, vil minde DR om deres forpligtelser ved forhandlingerne om det kommende medieforlig.
"Tv-dokumentaren er en af de vigtigste public service-opgaver for Danmarks Radio, og vi kan ikke acceptere, at det område bliver nedprioriteret," siger hun.
Kulturordfører for SF, Ole Sohn, kan også nikke genkendende til Erik Valuers kritik.
"Jeg har været meget skuffet over den nedprioritering af dokumentarprogrammer, vi har set de seneste år," siger Ole Sohn. "Vi politikere skal arbejde for, at DR fremover sikres de nødvendige ressourcer til at lave seriøse programmer, også for dermed at sende et signal til ledelsen om, at den bør ændre sine prioriteter. Det signal er der brug for at sende nu."
"Vi skal forny genren"
Også Erik Valeur peger en finger i retning af DR's chefredaktion. Der ligger ansvaret for udviklingen, for siden 2002 har chefredaktionen øget presset på DR's journalister for mere dramatik og tempo, og det er gået ud over programmernes kvalitet.
Anders Riis-Hansen er dokumentarredaktør i DR 1's chefredaktion og ikke enig i Erik Valeurs kritik. Han mener, at der er flere programmer fra 2006, der beviser, at den dybdeborende dokumentar lever og trives på DR's sendeflade.
"Den tid, hvor man kunne lave tv-dokumentar i samme form som avisartikler eller radioprogrammer, er forbi. Men det er vigtigt for os, at dokumentaren fortsat har en plads i prime time på DR, og derfor skal vi fortsætte med at forny genren, så vi også når ud til de seere, der ellers ikke ville prioritere den særligt højt," siger Anders Riis-Hansen.
Også kritik fra DR's bestyrelse
Fra DR's bestyrelse indrømmer Mogens Rubinstein, at noget er gået galt.
"Dokumentarbegrebet er blevet kraftigt udvandet, og jeg er sikker på, at der nemt kan føres direkte bevis for det. Derfor ærgrer det mig, at de mange forskningspenge, kulturministeren uddeler af DR's licenspenge, ikke bruges til en omfattende dokumentation af den tivolisering, der i stigende grad har grebet de to store danske tv-stationer gennem de seneste år. Det ville være tjenligt med et bevis, for hvis DR og TV 2 ikke holder den klassiske undersøgende dokumentar i hævd, er der ingen andre, der gør det."
EKKO #33 med Erik Valeurs artikel er på gaden den 10. maj.
Kommentarer