Unik Jørgen Leth-festival i Kolding
Som filminstruktør er Jørgen Leth internationalt anerkendt. Han har stået bag poetiske film som Det perfekte menneske, En forårsdag i helvede og senest Det erotiske menneske.
Sidstnævnte fik for nylig verdenspremiere på den prestigefyldte Toronto-festival, og snart kan et eksklusivt uddrag af den også opleves i Kolding.
Det sker i forbindelse med festivalen Øjeblikke mødes, der løber over fire dage (torsdag 23. – søndag 26. september) og er dedikeret helt og holdent til Jørgen Leth.
Ikke bare filmkunstneren, men også forfatteren, kommentatoren, kunstsamleren og musikeren Jørgen Leth.
Privat initiativ
”Baggrunden for festivalen er et privat initiativ, som fødtes over et glas rødvin i Kolding for halvandet år siden,” siger projektleder Jørgen Smidstrup.
Smidstrup og et par venner ønskede at vise Jørgen Leths filmiske oeuvre og begyndte så småt at undersøge muligheden for det.
”Men i erkendelse af, at Jørgen Leth er en mand med mange berøringsflader, besluttede vi os for at udvide projektet og skabe en kulturfestival frem for blot en filmfestival,” siger han.
Møde med Kurt Thyboe
Således kan man fra på torsdag ikke bare opleve Jørgen Leths film, men også et teaterstykke baseret på hans lyrik, en samtale mellem Jørgen Leth og Kurt Thyboe og ikke mindst en koncert med spoken word-ensemblet Vi Sidder Bare Her.
Vi Sidder Bare Her består foruden Jørgen Leth af musikerne Mikael Simpson og Frithjof Toksvig.
I sommer udgav de deres andet album Ikke euforisk, og det er især blevet rost for Leths rørende og sanselige fortællinger.
Hilsen til mæcen
”Festivalen er en hyldest til Jørgen Leth og samtidig en hilsen til koldingenseren Flemming Skouboe,” siger Jørgen Smidstrup med henvisning til Leth-mæcenen, der har finansieret udgivelsen af Leths samlede værk på dvd.
”Vi ønsker at gøre folk nysgerrige, og Kolding er en velegnet by til formålet, fordi den har en masse kulturinstitutioner, som er i stand til at samarbejde,” tilføjer han.
Festivalens titel, Øjeblikke mødes, refererer ikke til et specifikt Jørgen Leth-værk.
”Den kom bare til mig fra oven,” siger Smidstrup. ”Men Jørgen Leth blev meget begejstret, da han hørte den, for han syntes det passede til hans værk.”
Kommentarer