Elevrepræsentant ønsker mere indflydelse
Den Danske Filmskole skal i fremtiden være en femårig uddannelse og optage elever årligt, siger rektor Vinca Wiedemann i et interview med Ekko.
Det er desuden planen, at Filmskolen i fremtiden skal være en bachelor- og kandidatuddannelse på linje med andre videregående uddannelser på højeste niveau.
”Det vil være meget voldsomt, hvis uddannelsen går fra den nuværende konstruktion til en anden opbygning,” siger William Andreas Wivel, der går på Filmskolens dokumentarlinje og er elevrepræsentant i skolerådet.
”Som én ud af 102 elever er jeg i princippet ikke imod mere undervisning, og et halvt års praktik i udlandet er der heller ikke noget galt i. Men der er problemer, hvis det ændrer på resten af strukturen i uddannelsen.”
Årtiers arbejde
William Andreas Wivel startede på Den Danske Filmskole i 2015 og vil være færdiguddannet i 2019. Han taler ikke som repræsentant for Filmskolens elever, men ser personligt en fare ved at ændre uddannelsens struktur.
”Det lyder sikkert reaktionært, men jeg tror på det arbejde, som er blevet lagt årtier, inden jeg begyndte her. Man har finjusteret en model igennem mange år, og hvis man laver en omkalfatrende ændring, skal mange ting defineres på ny,” siger William Andreas Wivel.
”Jeg kan ikke forudse konsekvenserne, men på Filmskolen kommer man ud med en årgangsfølelse af at have været noget igennem sammen over fire år. Mange af de film, vi ser i dag, er lavet af hold, som har fundet sammen på Filmskolen. Her på skolen har de lavet midtvejs- og afgangsfilm sammen, og det vil være noget andet med et årligt optag og færre elever på hver årgang.”
De Robert- og Bodil-nominerede debutfilm Vinterbrødre og Team Hurricane er eksempelvis lavet af Hlynur Palmáson og Annika Berg, som dimitterede fra Filmskolen i henholdsvis 2013 og 2015, og som stadig arbejder med flere af de studerende fra deres årgang.
”Det er en så voldsom ændring, at det skal igennem flere led end bare rektoratet og branchen. Det handler om ideologi, men alle kan ikke have samme opfattelse, og det skal man respektere. Det er en vekselvirkning mellem at favne bredt og køre sin egen ideologi,” siger William Andreas Wivel.
Mange tvivlsspørgsmål
Den Danske Filmskole har allerede fået principgodkendt en ansøgning om at blive en femårig uddannelse, men den endelige godkendelse ligger stadig hos Kulturministeriet.
William Andreas Wivel håber, at eleverne på Filmskolen bliver taget med på råd, når der i fremtiden skal ske ændringer. Det kan nemlig være svært at følge med i de store forandringer.
”Der har været det, som Vinca kalder ’gå-hjem-møder’, hvor vi er blevet orienteret og har fået mulighed for at stille spørgsmål. Jeg ved ikke, hvordan de spørgsmål er blevet taget videre, for det er ikke entydigt positive tilbagemeldinger, vi har givet. Der er også mange tvivlsspørgsmål,” siger William Andreas Wivel.
”Vi er på skolen for at lære at lave film og har derfor svært ved at følge med i de mange ændringer. Generelt kunne informationsniveauet være højere fra rektoratets side, og diskussionen kunne være mere åben.”
I sidste ende kan det blive et spørgsmål om kroner og ører, men William Andreas Wivel peger på uddannelsens grundlæggende formål.
”Som studerende vil vi gerne sidde med ved bordet og give input, så det bliver en demokratisk proces, hvor alle bliver hørt. Vores stemme er vigtig, fordi en uddannelse i sidste ende er til for de studerende, og vi har en indsigt, som man forhåbentlig vil tage seriøst og lytte til.”
Kommentarer