Viborg hædres som international animationsby
Få ved det, men Danmark har i flere årtier haft en altoverskyggende hovedstad for animation. Og den hedder Viborg.
Nu får den midtjyske by officielt titlen ”UNESCO Creative City” for sit imponerende kreative miljø.
FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab har siden 2004 givet titlen til 246 byer i verden. Viborg bliver nu den anden danske by, der får æren.
Kolding blev i 2017 udnævnt i kategorien ”design”, og Viborg får den – ikke overraskende – i ”Media Arts”-kategorien for sit store fokus på animation og visuel formidling igennem de sidste 30 år.
”Det er en hæder, som vi er meget stolte af. Den kommer efter mange års satsning på det visuelle område og med særligt fokus på børn- og ungekultur,” siger borgmester Ulrik Wilbek i en pressemeddelelse.
Et visuelt miljø fødes
Det hele startede med Morten Thorning i spidsen i 1988, da man på Viborgs Videoskolen oprettede et animationstilbud.
Det var tænkt som et initiativ til skolebørn, men moderne faciliteter lokkede unge voksne til, og i 1993 blev The Animation Workshop en formel uddannelse.
Fra starten brugte skolen kun gæsteundervisere, da ingen i landet havde tilstrækkelige kompetencer til at undervise fast. Men siden er det blevet et bevidst valg at lokke verdens bedste animatorer til at undervise på skift.
The Animation Workshop havde i 2017 større tilfredshed blandt eleverne end nogen anden dansk uddannelse, og i år blev den kåret som verdens syvende bedste animationsskole af Animation Career Review.
En stor del af æren tilfalder den mangeårige leder Morten Thorning, der dog efter en konflikt med VIA University College, som skolen i dag hører under, stoppede i 2019.
Den helt store succes er, at Viborg har formået at holde på animationsskolens elever også efter deres uddannelser. Det har skabt et unikt animationsmiljø i byen, hvorfra talrige initiativer udspringer.
Også nye, alternative animationsprojekter som ”Tandtryllebrikkerne”, der skal gøre tandlægebesøg mindre skræmmende for børn, er på listen over UNESCO’s begrundelser for at fremhæve Viborg.
Håndværket før værktøjet
En af The Animation Workshops gamle elever er Claus Toksvig Kjær.
I dag er han en del af Viborgs kreative erhvervsklynge, Arsenalet, og animationsstudiet Nørlum, der blandt andet har arbejdet sammen med Disney på Big Hero 6 og været Oscar-nomineret for spillefilmen Sangen fra havet.
”Det er en fantastisk by at lave animation i, fordi der er så massiv en talentmasse at rekruttere fra og ping-ponge med. Det eksisterer ikke andre steder i Danmark,” siger Claus Toksvig Kjær til Ekko.
Den 42-årige producer har selv undervist på animationsskoler i USA, Holland og flere andre steder, men han betragter The Animation Workshop som noget helt specielt.
”I Viborg ved man, at håndværket er vigtigere end værktøjet. Rigtigt mange skoler reklamerer med at have det nyeste udstyr, men det er lige meget, hvis du ikke er en god animator. Derfor kommer nogle af verdens bedste animatorer ud af Viborg,” mener Claus Toksvig Kjær.
Fra 21. til 27. september kan Viborgs kreative overskud opleves i fuldt flor, når Viborg Animation Festival løber af stablen igen, Ligesom sidste år vil Ekko dække festligheder.
Kommentarer