Virkeligheden er blevet mere dyster
Borgen er blevet mere international.
DR står ikke længere alene bag serien. Fjerde sæson – der har fået den potente undertitel Riget, magten og æren (taget fra selveste Fadervor) – er skabt i samarbejde med Netflix.
Handlingen foregår en hel del uden for Christiansborg, og den nye sæson åbner med et oliefund i Grønland, der vil få dansk økonomi til at bugne. Det udfordrer udenrigsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen).
Kan man være den fremmeste forkæmper for klimaet og samtidig støtte et olieeventyr? Hvordan fordeler vi overskuddet med grønlænderne?
Dansk politik kan Nyborg styre, men når der kommer russiske og amerikanske interesser ind i oliefelterne, bliver udfordringerne større.
Intet regelsæt
Udenrigsministeren er sit arbejde.
Halvdelen af dobbeltsengen er redt op til kontor. Sociale medier nægter den politiske snusfornuft at bruge tid på, men hvor ligger magten efterhånden? Og hvad er mennesket Birgitte uden sin magt?
Adam Price er for fjerde gang fortællingens bagmand. Idéen har han et nyt sted fra. Nemlig fra tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.
”Jeg har kendt Martin længe, og han gjorde mig opmærksom på selvstyrelovens paragraf 10. Hvis der findes værdier i forbindelse med råstofudvinding i Grønland, skal en forhandling om disse ressourcer mellem Danmark og Grønland igangsættes,” siger Adam Price over telefonen.
–Borgen er før blevet beskrevet som et kulturradikalt drømmesyn. Placerer du ikke en vis del i klaskehøjde, når du lader en tidligere minister fra Radikale Venstre skrive med?
”Martin Lidegaard har ikke skrevet med. Han er kommet med idéen, og jeg har ikke noget problem med at kreditere dem, der krediteres bør. Det er da et politisk drama, at den gamle kolonimagt og den unge grønlandske nation skal fordele overskuddet uden et egentligt regelsæt.”
Kampen om æren
De foregående sæsoner af Borgen blev også til via bunkevis af politikersamtaler. Fjerde sæson er nærmere en genopdagelse af serien, der oplevede massiv succes både herhjemme og i udlandet mellem 2010 og 2013.
”I modsætning til de forrige sæsoner beskæftiger vi os denne gang kun med én sag igennem alle otte afsnit. Sæsonen hedder Riget, magten og æren, fordi vi skildrer mennesker, der bestemmer over landets love, og som ser deres arbejde som en religion. Arbejdet skal munde ud i mere magt. Og det er magt, der diskuteres i stort set hver eneste scene.”
Adam Price sidder i sin bil på vej hjem fra forberedelserne til optagelserne af den kommende sæson af Netflix-serien Ragnarok. Han er stille et øjeblik. Så siger han:
”Men æren er nok det mest afgørende. Det er en gammel sandhed i politik, at du kan få det meste gennemført, hvis du er villig til at give andre æren for det. Er det stadig sådan? Politik kan i hvert ikke koges ned til tyve sekunder, der kan lægges på de sociale medier. Dét udfordrer den moderne politiker.”
”De politiske sværdslag er blevet hårdere. Den negative tone i debatterne, de indstuderede oneliners og det tempo, der er på vores politikere, er anderledes end for ti år siden. I dag er de folkevalgte i konstant valgkamp, fordi vælgerne hele tiden bedømmer dem. I den nye sæson af Borgen må Birgitte Nyborg efterhånden indse, at hvis man ikke leverer på de sociale medier, er det svært at fastholde magten.”
Generation Z
De første fire afsnit af den nye Borgen-sæson er instrueret af Per Fly (Bænken) og de sidste fire af henholdsvis Mogens Hagedorn (Gidseltagningen) og Dagur Kari (Virgin Mountain).
Det kølige blik er mere udtalt end tidligere, når Birgitte Nyborg arbejder. Varme billeder dukker kun op under en familiefødselsdag eller i samtaler med de nu voksne børn.
Forholdet til sønnen Magnus er i fokus. Generationskløften bryder frem. Birgitte tror på politiske løsninger, mens Magnus sværger til grænsesøgende og sommetider ulovlig adfærd.
”Borgen er nu en livsfortælling, fordi det er så længe siden, vi sidst mødte de her mennesker. Birgitte Nyborg er kommet i overgangsalderen, og hendes børn er blevet voksne. Når du som forælder skal vænne dig til den slags, træder du også selv ind i en ny del af dit voksenliv,” forklarer Adam Price.
”Min ældste datter er 25 år, og jeg må hele tiden tage mig selv i ikke at opdrage på hende. Generation Z mener, at deres forældre er en del af problemet, ikke af løsningen. Det må vi jo tage til os.”
”Jeg håber, at vi kan komme de unge i møde, men det er ikke nemt. Dengang 68’erne gjorde oprør, kunne man jo også spørge, om ikke forståelsen mellem generationerne var forsvundet. Har min generation overhovedet noget at tale med min datters generation om? Det håber jeg, for ellers knækker virkeligheden over.”
– De yngre generationer henter informationer fra de sociale medier frem for omnibusaviser. De streamer Borgen i stedet for at se serien på tv søndag klokken 20. Er virkeligheden ikke allerede knækket?
”Billedet er fuldstændigt fragmenteret, og samtalen er blevet sværere, men det er vores pligt at forsøge. Samtalen lykkes da også af og til, når jeg sætter mig med min datter. Vi retter skytset mod hinanden, men vi prøver også at forstå.”
Slettede sms’er
Borgen anno 2022 er mere hektisk i dialog og klipning. Man fornemmer, at den moderne politiker har mindre tid. Både til sig selv, sin familie og til det, han eller hun faktisk gik ind i politik for.
Når du definerer du dig selv ud fra magt, er du mindre villig til at afgive den.
Som resultat overskrider politikere og embedsværk usynlige grænser. I tredje afsnit af den nye sæson lægges der op til, at sletning af sms’er kan blive en varm kartoffel for Birgitte Nyborg.
”Jeg kan ikke kommentere på et bestemt plotpunkt, men jeg kan sige, at Borgen gerne må være aktuel. Vi skrev det her for halvandet år siden, men jeg har selvfølgelig interesseret mig for offentlighedsloven. Den er fyldt med gråzoner, hvor magtmennesker kan spinde sig ud af at udlevere fortrolige oplysninger,” siger Adam Price.
”Derfor handler de nye afsnit også meget mere om embedsværket end tidligere. I både minkkommissionen og Støjberg-sagen har vi kunnet se, at embedsværket er kommet under anklage. De bruges politisk til at fremme en ministers dagsorden frem for måske rigets dagsorden. Embedsværket er unægteligt en del af magtspillet.”
Et spadestik dybere
Spørgsmålet er, hvordan selve synet på magt har ændret sig siden tredje sæson i 2013.
”Magten fylder mere, og hvis magt bliver en stor del af din identitet, svækkes din dømmekraft og evne til at træffe kloge beslutninger,” svarer manuskriptforfatteren.
”Vi udsætter Birgitte Nyborg for større farer denne gang. Det kan vi gøre, fordi Sidse Babett Knudsen er en ekstremt stærk skuespiller, men også fordi tv-serier i de senere år er blevet mørkere.”
”Jeg tror ikke nødvendigvis, at man for ti år siden kunne have lavet en dyster serie som Euphoria. Den moderne tv-serie går hele tiden et spadestik dybere i forhold til, hvor kompleks en psykologi karakterne kan have. Derfor er det også naturligt, at vi har gjort Borgen mere mørk.”
”Missionen har været at give små indblik i private kampe eller privat ulykke, som personerne forsøger at arbejde væk. Det er en beskrivelse af det moderne menneske. Tingene kan ikke skilles ad. Det private spiller ind på det professionelle og omvendt. Når fiktionsfortællinger bliver mere dystre, er det, fordi virkeligheden også er det. Og vi skal turde at gå tæt på. Vise mørket. Selv om det er grimt.”
Trailer: Borgen – sæson 4
Adam Price
Født 1967 i København.
Manuskriptforfatter, tv-vært og restauratør.
Hovedforfatter på Borgen og Herrens veje og idémand bag serien Nikolaj og Julie.
Etablerede i 2014 SAM Productions med Søren Sveistrup og Meta Louise Foldager.
Sammen med broren James Price vært på det populære tv-program Spise med Price.
Den nye sæson af Borgen får premiere på DRTV den 13. februar.
Udvalgte serier
Ragnarok
2020-
Herrens veje
2017-18
Borgen
2010-22
Anna Pihl
2006-08
Nikolaj og Julie
2002-03
Taxa
1997-98
Kommentarer