Nyhed
30. apr. 2009 | 08:11

Virusfilm: Ti bidrag til paranoiaen

Svineinfluenzaen er over os, løb for dit liv! Eller ind i biografen med masken for munden.

Af Ekkos redaktion

”Svineinfluenza – 15.000 danskere kan dø. Et nys er nok,” skrev B.T. forleden og viste billeder af mexicanere med maske for munden og øjnene vendt mod Gud.

Det var noget, der satte gang i salget af tamiflu på landets apoteker.

På Ekkos redaktion sidder vi naturligvis ikke med hænderne i skødet. Vi puster til paranoiaen med ti virusfilm, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver, som sætter pris på livet og the civilization as we know it.


Truslen fra det ukendte, 2008


En satellit crasher i New Mexico og medbringer mere, end man havde håbet på: en ukendt dræbervirus! I et kapløb med tiden arbejder forskerne på at finde en kur. Panik! Tony Scotts film er et remake af Robert Wises klassiker fra 1971 og baseret på Michael Crichtons roman, The Andromeda Strain.




Doomsday, 2008


En ekstremt dødelig virus er brudt ud i Skotland. Folk dør som fluer, og den britiske regering reagerer ved at sætte hele landet i karantæne og skyde alle, der forsøger at komme ud. 30 år efter må en specialenhed ind i området på jagt efter en vaccine. Katastrofalt ringe katastrofefilm.




The Happening, 2008

En mystisk virus breder sig med vinden, og folk begynder at tage livet af sig selv. I denne øko-gyser af M. Night Shyamalan med Mark Wahlberg i hovedrollen tager naturen hævn over menneskene med alt deres CO2 og skovsvineri.




I Am Legend, 2007


En forfærdelig virus har gjort kål på menneskeheden, og videnskabsmanden Robert Neville (Will Smith) er det sidste menneske i live. Tror han. Filmatisering af Richard Mathesons 1954-roman, der er blevet filmatiseret to gange tidligere: The Last Man on Earth med Vincent Price fra 1964 og The Omega Man med Charlton Heston fra 1971.




28 dage senere, 2002

Jim vågner op i et forladt hospital 28 dage efter et virusudbrud, der gør de smittede til menneskeædende zombier. Filmen er blevet kaldt den mest succesfulde zombiefilm siden George A. Romeros zombie-trilogi, der begyndte med kultfilmen Night of the Living Dead fra 1968.



Outbreak, 1995

I 1990’erne var det ikke et svin, der var den store skurk, men en abe. Motaba-virusset (læs: Ebola) huserer med hundrede procent dødelighed i thriller, hvor Dustin Hoffmann, Morgan Freeman og andre prominente navne jagter en lille syg abe og i sidste øjeblik finder en kur.



12 Monkeys, 1995

Bruce Willis er straffefangen, der sendes tilbage til vor tid for at indsamle data om den virus, der har fordrevet menneskene fra jordens overflade. Terry Gilliams postapokalypse-film er baseret på den franske kortfilmklassiker, La jeteé, fra 1962.




Epidemic, 1987

Instruktøren Lars (von Trier) og forfatteren Niels (Vørsel) laver research til en film om en pest-epidemi ved årtusindskiftet, samtidig med at en epidemi faktisk breder sig. Film nr. 2 i Triers Europa-undergangstrilogi slutter med en uforglemmelig apokalypsescene, hvor en kvinde under virkelig hypnose får et angstanfald og bylder slår ud på Trier & Co.

  


Parasitmordene, 1975

Fra en død kvinde i et badekar spreder en dødbringende parasit sig til resten af lejlighederne i opgangen. Den seksuelt overførte parasit reducerer sine ofre til sexhungrende zombier, og filmen satte den første milepæl inden for David Cronenbergs helt egen genre: det kødelige gys.




Invasion of the Body Snatchers, 1956

Grøntsager fra det ydre rum erstatter amerikanere med perfekte kopier og gør dem til tomme, men dog meget aggressive robotter. Koldkrigens 1950’ere var paranoiaens årti, og Don Siegels Invasion of the Body Snatchers blev paranoiafilmen par excellence.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko